Facebook utnyttjas frekvent för att sprida bluffar av främst två olika karaktärer; ”Se hur många som har tittat på din profil” och ”OMG, I can’t believe – något kul, skrämmande eller liknande”.  Det stora användarantalet på Facebook gör att förövarna ser det som ett av sina främsta mål. Det är de ovanstående karaktärerna av bluffar som lockar flest användare att klicka på den bifogade länken i meddelandet.
YouTube bluff sprids på Facebook! - Mjukvara.se
Den senaste i raden av bluffar kombinerar olika medier, eller framställer sig som att den kombinerar olika medier. Vilket inte är sant. Bluffen använder sig av rubriken ”EMBARRASSING: Daddy walks in on daughter!!!” och antyder på att det finns en video på YouTube som visar hur dotterns pappa kommer in i hennes rum väldigt olägligt.
Klickar du på länken kommer en ruta med ”CAPTCHA” kod att öppnas och det krävs att du fyller i koden ”åt” YouTube. Detta för att få se videon. I sjävla verket postas samma meddelande som du själv föll för om du klickat på länken i din wall, för att sprida vidare bluffen till dina vänner. Även när du väl har fyllt i ”CAPTCHA” koden krävs det att du fyller i några frågeformulär som är utvecklade för att komma åt din personliga information för framtida bruk hos förövarna.
[ad#Google Blogg]
Om du klickat på länken och fyllt i ”CAPTCHA” fältet bör du ta bort inlägget ur din logg på Facebook samt ta bort applikationens behörigheter till din profil under inställningar som du finner i menyn längst upp till höger om du klickar på din profilbild.
Det är inte till hundra procent fastställd vad bluffen går ut på, eller om den placerar någon form av trojan på din dator i jakt på mer information om dig.
Källa 1