Samsung avslutar året som den främsta smartphone-producenten

I ett modernt samhälle används smartphones till allting mellan himmel och jord. Vi använder våra telefoner för att göra allting från att hålla kontakten med våra vänner till att arbeta och även om man inte tänker på det särskilt ofta kan man ju även använda telefonerna för att ringa samtal. 

Företagen som tillverkar våra telefoner har också fått en framstående roll i våra samhällen och har blivit allt viktigare för oss. Förutom Apple finns det även en lång rad andra företag som utvecklar smartphones, och nu när boksluten för 2022 är gjorda kan man se att Samsung avslutade året med bäst försäljningssiffror av alla. Om du vill se ett utbud av vad Samsung kan erbjuda är det bara att klicka dig in på deras hemsida och därefter utforska katalogen i din egen takt.

Samsung slog nya rekord

Försäljning av smarta telefoner är en bransch som är fylld av oerhört hård konkurrens, och även om Apple fortsätter att vara oerhört starka lyckades Samsung hålla platsen som den mest populära tillverkaren. Marknadsandelen för Apple slutade på 19%, medans Samsung knep 22 procent.

En stor del av anledningen till att både Apple och Samsung kunde få sin marknadsandel att växa är till följd av att många kinesiska tillverkare hade problem med att både få sina telefoner sålda, såväl som att produktionssvårigheter runtom i Kinda gjorde det svårt att producera telefoner i ett önskat tempo.

Et svart 2023?

2023 spås bli ett tufft år för telefontillverkare och många kommer att fokusera på att behålla sina marknadsandelar i den mån som det är möjligt. Samtidigt är det många tillverkare som planerar att släppa nya produkter inom kort. Det största släppet som vi i skrivande stund känner till är den nya Samsung Galaxy S23 som spås släppas till konsumenter.

En del till varför 2023 kan komma att bli så svår för tillverkare är också den nuvarande situationen med Covid-19 i Kina. Det har under hösten rapporterats om att landet har mycket svårt att hantera smittspridningen, någonting som också har påverkat fabrikerna i landet.

Hur kommer framtiden se ut?

Apple fortsätter att vara väldigt populära och tävlar konstant mot Samsung att erbjuda den bästa möjliga telefonen. Samtidigt har Apple andra inkomstkällor och behöver inte sälja telefoner i samma takt som Samsung för att kunna öka sina intäkter. Apple får nämligen in stora pengar från exempelvis app store och annat som hör iPhone till. Samsung är ett enormt företag som tillverkar allting från mikrovågsugnar till moderna TV-apparater och får således in omsättning från andra källor. Men att ta över allt mer av telefonmarknaden från Apple kan leda till enorma intäkter.

En stor anledning till att Samsung kan slå ut Apple är att Samsung erbjuder en mycket bredare katalog av olika telefoner. Att köpa en ny iPhone är numera oerhört dyrt och är mer eller mindre uteslutet för många. Samsung erbjuder konsumenter en lång rad olika enheter att välja bland och har telefoner som är mer realistiska för ett större antal konsumenter. Apple kommer att fortsätta fokusera på premiumprodukter medans Samsung fortsätter med sin inriktning.