Fullmånen är en av månens fyra faser och inträffar ungefär en gång i månaden när jorden ligger mellan månen och solen på samma linje. 

Den senaste fullmånen i Sverige var den 16e februari och nästa är den 18e mars 2022. Om du vill kolla fullmånskalendern för 2022 eller lära dig mer om fullmånen, supermånen och månförmörkelser, så kan du läsa mer om månen här.

Fullmånen och drömsömn

Fullmånen har alltid varit omgiven av mystik och magi – för hur mycket vet vi egentligen om den och dess effekt på oss?

Studier visar att många människor har svårare att somna och sover kortare tid när det är fullmåne. Under fullmånen förändras våra fyra sömnfaser individuellt, så vi sover lättare och får mer drömsömn. Så om du har märkt att du vid fullmåne är extra besvärad av drömmar och orolig sömn, så har det något med det att göra.

Med den ökade drömsömnen vid fullmåne kommer naturligtvis många och olika drömmar. På senare tid har vetenskapen gett sig in i drömmarnas värld och med hjärnskanningar och fysiska tester har en ny och annorlunda drömtydning uppstått. Den här typen av drömtydning berättar något om våra förmågor baserat på vilka typer av drömmar vi har och hur ofta.

Vetenskapens drömtyper

Om du har tydliga drömmar där du vet att du drömmer medan du är i det och kan kontrollera handlingarna kan det innebära att du har ett logiskt och analytiskt tänkesätt.

Om du har många drömmar varje natt kan det betyda att du är en kreativ och lärorik person som är bra på att hantera känslor.

Konstiga drömmar, t.ex. olika virrvarr av galna scenarier, är hjärnans försök att förbereda oss på det oväntade. En förberedelse som säkerställer att vi – trots vår ofta monotona vardag – ändå är redo för oväntade och nya situationer.

Det finns alltså flera typer av drömmar och olika sätt att tolka dem. Läs mer om vad en dröm är här.

Goda sömnråd vid fullmåne

Utöver orolig drömsömn kan fullmånen även vara sömnstörande på andra sätt. Nedan har vi samlat två bra tips för bättre sömn om du är en av dem som vid fullmåne har svårt att somna.

Mindre ljus

Dämpa ljuset i ditt hem senast kl 22 (helst innan) eftersom det automatiskt kommer att göra dig mer sömnig och redo att sova. Du kanske också vill skaffa dig ett par mörkläggningsgardiner för att blockera ljuset från fullmånen helt.

Mindre elektronisk aktivitet

Ett annat bra råd för bättre sömn under fullmånen (och i allmänhet) är att skruva ner din elektroniska aktivitet innan läggdags. Stäng därför ner tv, dator, mobil och annan elektronik så tidigt på kvällen som möjligt. Genom att minska elektronisk aktivitet kan kroppen starta sin sömnprocess samt sin naturliga produktion av melatonin, vilket framkallar sömnighet.