För en E-handel så är det helt omöjligt att i dag klara sig utan en etikettskrivare. Oavsett om man är ett mindre eller nystartat företag eller ett större och etablerat företag som säljer online. Anledningen är den stora mängden olika användningsområden men främst den viktiga fraktetiketten.

En fraktetiketter eller adressetiketter är en viktig del i fraktprocessen för en E-handel som skickar sina varor till kunder. En etikettskrivare kan även användas för att skriva ut streckkoder, etiketter för märkning av olika typer av arkivering. Användningsområdet för en etikettskrivare är stort och kan användas både på ett kontor, pack och plock eller på lagret.

Etikettskrivare så funkar de

Det vanligaste är att etikettskrivarna är direkt termiska, vilket betyder att den skriver med värme från skrivhuvudet på värmekänsliga etiketter. Med en direkt termisk skrivare går det enbart att skriva ut i en färg och det är svart färg, men det finns några undantag där man kan använda en annan färg. Dessa skrivare skriver ut väldigt snabbt och är lämpliga för att skriva ut fraktetiketter.

Det finns också termisk överföring eller även kallat termo transfer till vissa etikettskrivare. De använder sig av ett vax som finns som finns mellan skrivhuvudet och etiketten. Skrivhuvudet värmer vaxet som smälter och överförs på etiketten och kyls direkt. Dessa är väldigt lämpliga för att skriva ut streckkoder, för att de skapar smutsbeständiga etiketter.

Mer om fraktetiketter

En stor del av det som skrivs ut från en etikettskrivare på en E-handel är fraktetiketter eller transportetiketter som de även heter. Oavsett vilken transportör (PostNord, Schenker, DHL m.fl.)  man använder sig av så behövs en fraktetikett. Det ska vara etiketter som är slittåliga och tåla vatten så att informationen inte suddas bort, så kallade STE (standardiserade transportetiketter). Dessutom så måste det finnas en streckkod så att transportörernas sorteringsmaskiner kan läsa av streckkoden och skicka den till rätt ställe.

Streckkoder till lagret eller etiketter för arkivering

Det går att skriva ut streckkoder för intern lagerhållning. Det funkar perfekt vid inventering, man kan enkelt använda en handskanner och dubbelkolla det faktiska saldot på lagerplatsen. På det sättet så kan man hålla kolla på saldot på alla varor på lagret.

Man kan även använda etiketter till etikettskrivaren för arkivering. Det går att skriva ut etiketter till ryggen på pärmen eller till mappar. Om pärmarna eller mapparna är uppmärkta på ett bra sätt så går det snabbt att hitta precis den pärm eller mapp man behöver. Att märka upp saker på en arbetsplats är väldigt praktiskt eftersom man oftast delar på saker med sina kollegor. Kanske är det så att flera personer behöver ha tillgång till materialet i en pärm och om den inte är uppmärkt på ett bra sätt så är det inte enkelt att hitta den.

Rengöring och underhåll av en etikettskrivare

En viktig del i en E-handel är att skriva ut fungerande fraktetiketter. Om etikettskrivaren inte fungerar som den ska så kan man inte skriva ut fraktetiketterna och man kan inte skicka några varor till kunderna. Därför är det extra viktigt med underhåll och frekvent rengöring av en etikettskrivare.

Se till att göra rent valsar och skrivhuvud så att inte etiketterna fastnar eller ger utskrifter som inte går att använda. Det är enkelt att skapa en rutin att varje gång man byter rulle, så gör man rent skrivhuvud och valsar. Sen är det även viktigt att man har koll på uppdateringar av mjukvara. Är man ett större företag så kanske det sköts av IT-avdelningen. Om man håller efter sin etikettskrivare så minimerar man riskerna för stopp i produktionen och att den håller längre. 

Lycka till med din etikettskrivare och glöm inte att rengöring och underhåll är viktigt för att inte stoppa flödet i produktionen.