Sedan PC-revolutionen, då de flesta svenskar fick den personlig dator till sitt hem, så har mjukvaran som går att få till sin dator utvecklats något enormt. Idag så finns det ett program som kan hjälpa dig med nästan allting.

Men med det enorma utbudet som finns att välja på så är det inte särskilt konstigt att man lätt blir överväldigad. Den här texten är menad som en guide för dig som är intresserad av att skaffa några användbara mjukvaror till din dator, men har lite svårt att själv sålla igenom allt som finns att välja på.

Vad ska man tänka på när man väljer ett program?

Det viktigaste är att man måste tro att man faktiskt kommer att få någon användning av det som man laddar ner. Vissa mjukvaror är väldigt specialiserade och ger sällan särskilt mycket värde om de används utan professionella situationer.

En viktig sak att komma ihåg är också att man måste ge sig själv lite tid att förstå hur programmet faktiskt fungerar i när det används. Med det ur vägen är vi redo att gå över till några av våra favoritprogram

WinZip

WinZip är verkligen den fula ankungen när det kommer till mjukvaruprogram. Själva tjänsten och designen har inte fått en uppdatering på ett antal år, men trots detta så fungerar den fortfarande oerhört väl. WinZip låter dig ladda ner stora filer på kort tid, och sedan öppna dessa på din dator. Detta kallas även för att “zippa” en fil på datorspråk, och på deras hemsida finns det en bra guide på hur det går till rent praktiskt.

VLC media player

VLC Media Player har funnits under en lång tid nu, men är fortfarande mer eller mindre ohotad när det kommer till uppspelning av olika mediafiler. Som namnet antyder så är VLC ett program som kan spela upp så gott som alla sorters filer. Även om din dator förmodligen har en eller annan form av uppspelningsprogram så fungerar detta sällan med alla olika typer av filmer. Om du öppnar en fil i VLC så kommer den så gott som alltid att kunna spela upp den utan problem. På grund av detta så är VLC fortfarande den mest populära uppspelaren som går att få till sin dator, och den är helt och hållet gratis.

Grammarly

Det här är ett program som inte kommer att passa alla, men för den som skriver mycket antingen i jobbet eller privat så kan detta vara en fantastisk hjälpreda. Grammarly är ett program som i realtid korrekturläser och ger dig förslag på hur dina texter kan förbättras, med allting från grammatiska justeringar till större analyser kring exempelvis tonläge och målgrupp.

Grammarly har funnits i ett antal år nu men har snabbt blivit oerhört populärt på grund utav att det verkligen gör att man kan producera bättre texter. Det finns två varianter på Grammarly, en gratis och en som man behöver betala en mindre summa för. Gratisvarianten räcker dock för många, och det är rekommenderat att du testar på gratisversionen innan du betalar för någonting.