Det har knappt gått två veckor sedan Apple och Steve Jobs introducerade sin molntjänst iCloud, men det har redan givit ringar på vattenytan i form av länkar till virus och falska antivirus program. iCloud blev snabbt populärt på Internet efter det att lanseringen skett, och givetvis var inte cyberkriminella inte långt efter med falska länkar.
Sökningar efter iCloud leder till virus! - Mjukvara.se
Ett antal länkar på nyhetssidan MyMobi, de skriver nyheter om prylar, har upptäckts innehålla virus eller falska länkar. Nyhetssidorna på MyMobi har renats från allt som kan misstänkas vara virus eller liknande, men det finns inga garantier för att förövarna inte lyckas lägga virus i andra sidor på MyMobi.
Om en besökare på MyMobi hade klickat på någon av de falska länkarna hade denne blivit skickad till en webbplats där ett script genast försöker ladda ner programmet ”SecurityScanner.exe”. Om besökaren sedan installerar programmet installeras det falska antivirusprogrammet AntiSpyware 2012.
Programmet innehåller en registreringsknapp som, om klickad på, leder till en webbplats där man ombeds välja en betalningsplan och sedan gå till kassan för webbplatsen. Om man installerat programmet har det utfärdat en blockad mot Internet Explorer och Google Chrome som gör att de inte fungerar korrekt. Det går inte att nå Internet. Såvida man inte betalar för programmet enligt ovan. Då hävs blockaden.
Det framgår inte om man kan avinstallera programmet med hjälp av programhanteraren, precis som med vanliga program. Men det är mycket möjligt att skaparna bakom programmet har lagt in något skydd mot detta så man blir tvingad att betala för att bli av med det.
Moltjänster i likhet med iCloud är ypperliga alternativ för egenföretagaren som inte vill spendera pengar på dyra licensprogram. Vi har listat en rad olika program som är bra ersättningar för licensprogram av olika slag.
Källa 1