WhisperCore hindrar Android appar från att spåra dig!

En säkerhetsforskare har utvecklat och lanserat en applikation, WhisperCore, som låter dig kontrollera exakt vilken information som du delar med dig av till dina installerade applikationer. Med andra ord den hanterar vilka tillstånd som de installerade applikationerna har i din mobiltelefon.

WhisperCore hindrar Android appar från att spåra dig! - Mjukvara.se

Ofta ”kräver” applikationer tillstånd att komma åt information i din android-telefon som inte är nödvändiga för att de ska fungera optimalt. De samlar alltså information som är totalt orelevant för applikationerna ifråga. Med WhisperCore får du en applikation som hanterar vilka tillstånd varje installerad applikation har, samt att du kan välja att ta bort eller lägga till tillstånd för varje individuell applikation.

[ad#Google Blogg]

Andra applikationer har försökt att göra samma sak som WhisperCore nu gör, men inte lyckats ordentligt. Tidigare har applikationer vars tillstånd du ändrat med någon annan applikation kraschat för att den saknar just de tillstånd som du har tagit bort. Ta till exempel Angry Birds, det kräver tillstånd att veta din telefons geografiska position trots det att det inte finns någon funktion som kräver detta i Andry Birds. Om du ändrade Angry Birds tillstånd med en tidigare applikation, så kraschade Angry Birds. Men med WhisperCore kan du ändra tillståndet och ändå ha en fungerande applikation, WhisperCore ger Angry Birds slumpmässiga koordinater istället för att strypa flödet av information helt. Vilket gör att applikationen tror att tillståndet fortfarande är kvar.

I dagsläget fungerar WhisperCore enbart på telefonerna Nexus S och Nexus One men enligt upphovsmannen är det väldigt prioriterat att få WhisperCore att fungera med andra modeller också.

Källa 1