Hur du tar bort Snapchat

WhatsApp är en multiplatsformsoberoende meddelande-app som låter dig kommunicera med dina vänner och familjemedlemmar utan att du behöver betala ett öre. Den finns tillgänglig för Android-, iOS-, Windows Phone- och Blackberry-enheter.

Appen har blivit otroligt populär de senaste åren med över 2 miljarder med största sannolikhet eftersom den är så mångsidig och enkel att använda. Du kan skicka meddelanden, foton och videor till andra användare på WhatsApp utan att behöva oroa dig för dataavgifter eller SMS-avgifter.

WhatsApp är också mycket säkert, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att din personliga information ska äventyras. Appen använder end-to-end-kryptering för att skydda dina data från nyfikna ögon. Följ guiden nedan för att få stenkoll på WhatsApp och dess olika funktionaliteter

Vad är WhatsApp och vad är appen till för?

WhatsApp är en meddelande-app som låter dig kommunicera med dina vänner och din familj helt gratis. Idag har appen över 2 miljarder användare. Den enorma populariteten till WhatsApp ligger i grund för att den var en av de första apparna att erbjuda gratis meddelande över hela världen. Allt detta genom att skicka data via Wi-Fi istället för telekom-nätverk, där stora avgifter kan läggas på.

WhatsApp är en av de mest populära meddelande-apparna i världen. Något som troligtvis ligger bakom populariteten och att den är mer tillgänglig för andra är att den är plattformsoberoende, vilket innebär att den fungerar på olika typer av enheter, och den är gratis att använda. Detta gör det enkelt att kan skicka meddelanden, foton och videor till dina kontakter på WhatsApp utan att några extra kostnader läggs på.

Appen har också ett antal funktioner som gör den användbar för kommunikation på alla dess olika sätt.

Tips och tricks för att använda WhatsApp

Att ta sig an en ny app är ibland svårt, speciellt när det finns många olika funktioner. Nedan har vi listat några tips och tricks som kan underlätta din använding av WhatsApp och förhoppningsvis kan du hitta den funktionen som intresserar dig mest.

Här är några tips och tricks för att få ut det mesta av WhatsApp:

 • Du kan skapa grupper för stora samtal, i stället för att höra av dig individuellt till alla
 • Lägg till bilder och videor i dina meddelanden för att dela med dig eller ger mer information
 • Dela din plats till nära och kära för att de enkelt ska se vart du befinner dig
 • Gör röst- och videosamtal om du inte har tiden att skriva ett meddelande

WhatsApp är generellt en säker app, speciellt om du ser till att följa tips och tricks för säkerheten lite längre ned i artikeln. Om du känner dig mer oroad över din säkerhet kan det vara bra att införskaffa en VPN. En VPN skapar en kryptering för din internetuppkoppling och skapar en säker tunnel där din information leds via utan att dela din nätverksinformation till andra. Om du är fortsatt intresserad av VPN och vill veta mer, kan du kika in parasvpn.org.

Hur du installerar och använder appen

För att installera WhatsApp går du till App Store (iOS) eller Google Play Store (Android) och söker efter ”WhatsApp” och klickar sedan på resultatet där det står ”Installera”. När appen har installerats öppnar du den och anger ditt mobilnummer. Du får då ett textmeddelande med en verifieringskod som du måste skriva in i WhatsApp.

När du har verifierat ditt nummer blir du ombedd att skapa en profil. Detta innebär bland annat att du ska ange ditt namn och välja en profilbild. Du kan också lägga till din e-postadress, vilket är frivilligt.

För att börja använda WhatsApp öppnar du appen och väljer en av dina kontakter för att starta en konversation. Du kan också skapa grupper för större samtal eller ringa röst- eller videosamtal, som du kan läsa mer om här nedan.

De olika funktionerna i WhatsApp

För att djupdyka i funktionaliteterna finns det listat nedan mer djupgående hur du använder dessa funktioner och vilka användningsområden de kan vara bra till.

Skicka meddelanden, foton och videor

WhatsApp är ett bra sätt att hålla kontakten med vänner och familj, och ett av de bästa sätten att göra det är att skicka meddelanden, foton och videor. Du kan skicka alla dessa saker som bilagor i WhatsApp, vilket innebär att de skickas som en del av meddelandet och inte som en separat fil. Detta är ett utmärkt sätt att hålla alla uppdaterade om vad som händer i ditt liv.

Om du vill skicka ett meddelande, foto eller video på WhatsApp öppnar du appen och väljer den kontakt eller grupp som du vill skicka det till. Klicka sedan på knappen ”+” längst ner på skärmen och välj vilken typ av media du vill skicka. Du kan sedan skriva in ditt meddelande, lägga till ett foto eller en video och trycka på skicka.

Du kan också lägga till media i en befintlig konversation. Detta gör du genom att välja den konversation som du vill lägga till media i och sedan trycka på knappen ”+”. Välj vilken typ av media du vill lägga till och ange sedan ditt innehåll.

Skapa grupper

WhatsApp-grupper är ett utmärkt sätt att kommunicera med ett stort antal personer samtidigt. Du kan skapa en grupp för vad som helst, oavsett om det handlar om en konversation med vänner, arbetskamrater eller familjemedlemmar.

För att skapa en grupp på WhatsApp öppnar du appen och trycker på menyknappen (tre streck) i det övre vänstra hörnet på huvudskärmen. Välj sedan ”ny grupp”.

Du måste sedan ange ett namn för gruppen och lägga till några kontakter. Du kan lägga till kontakter genom att skriva in deras namn i rutan eller genom att välja dem från telefonens kontaktlista. Du kan också lägga till personer senare om du glömmer att lägga till dem när du först skapar gruppen.

När du har lagt till alla nödvändiga kontakter trycker du på ”Skapa”. Din nya grupp kommer nu att läggas till i din kontaktlista i WhatsApp.

Om du vill starta en konversation i din grupp öppnar du WhatsApp och väljer den grupp du vill chatta i. Skriv sedan ditt meddelande i chattfönstret och tryck på skicka. Alla medlemmar i gruppen kommer att få ditt meddelande och kan svara.

Du kan också skicka mediefiler i grupper, precis som i enskilda samtal. Det gör du genom att trycka på ”+”-knappen i chattfönstret och välja vilken typ av mediefil du vill skicka. Ange sedan ditt innehåll och tryck på skicka.

Enskilda samtal

Med WhatsApp kan du föra enskilda samtal med dina vänner och din familj. Öppna appen och välj den kontakt du vill prata med. Chattfönstret öppnas och du kan börja skriva ditt meddelande.

Du kan också ringa röst- eller videosamtal i WhatsApp. För att göra detta öppnar du appen och väljer den kontakt du vill ringa. Klicka sedan på telefonikonen i det övre högra hörnet av chattfönstret.

Om personen du vill ringa är tillgänglig visas en grön telefon ikon bredvid namnet. Du kan sedan starta ett röst- eller videosamtal genom att klicka på ikonen.

Dela med dig av din plats

En av de fantastiska funktionerna i WhatsApp är att du kan dela din plats med dina vänner och din familj. Detta är ett bra sätt att låta dem veta var du befinner dig och se till att du är säker.

Om du vill dela din plats i WhatsApp öppnar du appen och väljer den kontakt eller grupp som du vill dela den med. Tryck sedan på menyknappen (tre streck) i det övre vänstra hörnet av huvudskärmen och välj ”dela min plats”.

Du kommer sedan att kunna välja hur länge du vill dela din plats. Du kan dela den i 5 minuter, 1 timme, 8 timmar eller 12 timmar. När du har valt en tidsperiod trycker du på ”skicka”.

Din plats kommer då att delas med den valda kontakten eller gruppen. De kommer att kunna se den på en karta och kommer också att kunna få en vägbeskrivning till din plats.

Ringa röst- och videosamtal

Med WhatsApp kan du ringa röst- och videosamtal till dina vänner och familjemedlemmar. Öppna appen och välj den kontakt du vill ringa till. Klicka sedan på telefonikonen i det övre högra hörnet av chattfönstret.

Om personen du vill ringa är tillgänglig visas en grön telefonikon bredvid namnet. Du kan sedan starta ett röst- eller videosamtal genom att klicka på ikonen.

Under ett samtal kan du växla mellan röst- och videoläge genom att trycka på videokameraikonen i det övre högra hörnet av chattfönstret. Du kan också avsluta ett samtal genom att trycka på den röda telefonikonen i det övre vänstra hörnet av chattfönstret.

Dela media på WhatsApp

Med WhatsApp kan du dela foton, videor och till och med röstmeddelanden med dina kontakter. Om du vill dela ett foto eller en video trycker du på kamerasymbolen och håller den intryckt för att ta ett foto eller en video, eller väljer ett befintligt foto eller en video från telefonens bibliotek. Du kan sedan lägga till en bildtext om du vill och trycka på ”Skicka”.

Fördelar och nackdelar med WhatsApp

Baserat på punkterna ovan finns det en rad olika sätt att kommunicera på i WhatsApp. Fördelarna är många med gratis meddelande kommunikation samt röst- och videsamtal, platsdelning, dela bilder och videos och möjlighet att både prata i enskilda chatter samt i större grupper. Finns det några nackdelar med appen?

Även om Whatsapp till stor del har många fördelar finns det även nackdelar som kan vara bra att vara medveten om innan du börjar använda tjänsten. Nedan listar vi några nackdelar som kan vara bra att vara medveten om.

 • Det har förekommit bedrägeri. Var därmed uppmärksam om någon okänd person försöker kontakta dig.
 • Som på många andra appar kan det vara bra att vara medveten om den personliga information du sprider på Whatsapp.
 • Om du skulle förlora din telefon kan det vara svårt att återskapa din data om inte funktionen ”Hitta vänner” är aktiverad.

Säkerheten på WhatsApp

Du kanske vidare ställer dig frågan hur säkert är det att använda Whatsapp egentligen? Med dess funktionaliteter är WhatsApp verkligen en mångsidig meddelande-app, men som alla appar har den sina säkerhetsrisker. För att kunna försäkra dig om att dina uppgifter sparas så säkert som möjligt kommer här är några saker att tänka på när du använder WhatsApp:

 • Se till att du anger ditt telefonnummer korrekt när du registrerar dig för WhatsApp, eftersom det är så appen verifierar ditt konto.
 • Välj ett starkt lösenord för ditt WhatsApp-konto.
 • För att skydda din integritet ska du inte dela för mycket personlig information på din profil.
 • Var försiktig när du klickar på länkar eller bilagor i WhatsApp-meddelanden, eftersom de kan vara bedrägerier eller skadlig kod.
 • Om du tappar bort din telefon ska du se till att du har aktiverat funktionen ”Hitta mina vänner” i WhatsApp så att du kan hitta den med hjälp av GPS-spårning.

Alternativ till WhatsApp

WhatsApp må vara en av de mest populära meddelande-appar över världen, men det är inte den enda som finns. Om du är intresserad av att veta vad för fler appar det finns kommer här några andra alternativ:

Facebook Messenger

Den här appen är inbyggd i Facebook och låter dig chatta direkt med dina Facebook-vänner. Av dessa olika alternativ finns de flesta funktionaliteter på WhatsApp även på Facebook Messenger.

Skype

Den här appen är populär för röst- och videosamtal. Det är gratis att använda den för samtal till andra Skype-användare, och du kan också köpa krediter för att ringa till andra än Skype-användare.

Signal

Signal är en meddelande-app som är utformad för säkerhet och integritet. Den är gratis att använda och anses vara en av de säkraste meddelande-apparna som finns vilket kan vara en fördel för personer som är oroliga för sin integritet.

iMessage

Den här appen finns bara på Apple-enheter och låter dig chatta med andra iPhones, iPads och Mac-datorer. Det är ett bra sätt att hålla kontakten med vänner som använder Apple-produkter.

Är WhatsApp något för dig?

På det hela taget har WhatsApp blivit en av världens mest populära meddelande-appar tack vare sitt användarvänliga gränssnitt, sin plattformsoberoendekompatibilitet och sin kostnadsfria prislapp. Med hjälp av tipsen och tricken ovan kan du få ut det mesta av din WhatsApp-upplevelse, samtidigt som du har säkerhetsfrågorna i åtanke. Om du letar efter ett alternativ till WhatsApp finns det gott om alternativ där ute att välja mellan. Med så många valmöjligheter kan det vara svårt att välja vilken app som är rätt för dig – men förhoppningsvis har den här guiden hjälpt till att göra det beslutet lättare.

Frågor och svar

Är det gratis med Whatsapp?

Det är gratis och kan användas på många olika mobila enheter.