Oppenheimer recension – Nolans mästerverk

Christopher Nolan är en av samtidens mest hyllade regissörer och nu kommer hans nästa storfilm Oppenheimer. Den är baserad på Robert Oppenheimer som ofta kallas för atombombens fader. Filmen är en imponerande rollista med Cillian Murphy som Oppenheimer själv. I övriga roller syns bland annat Matt Damon, Emily Blunt, Robert Downey Jr och Florence Pugh. Både filmkritiker och publiken har redan börjat prata om Oscarsnomineringar för det kommande året.

En gripande och fängslande historia

De flesta av oss är medvetna om atombomben som släpptes över Japan och besluten som låg bakom. Man hävdade att det var det enda sättet att få stopp på kriget. Nolan berättar historien på ett sanningsenligt och respektfullt sätt, utan att lägga för stor vikt vid någon specifik händelse. Det är en välskriven film med mycket dialog och fantastiska skådespelarinsatser. Filmen har också fått ett toppbetyg på IMDB i form av 8,7.

Nolans första film som är baserad på en biografi

Detta är Nolans första film som är baserad på en självbiografi. Han är tidigare känd för Batmantriologin, Dunkirk och Interstellar. Den här filmen är minst lika välgjord och gripande som hans tidigare filmer.

Manuset täcker många viktiga delar av Robert Oppenheimers liv. Det börjar med hans ungdomsår som en mycket begåvad student och fortsätter med hans arbete att bygga den första atombomben. Oppenheimer och hans team hade stor press på sig då nazisterna också höll på att bygga en atombomb.

Låter storyn tala för sig själv

Nolan är känd för att vara väldigt gammeldags, han använder till exempel inte smartphones eller sociala medier. Så vem passar egentligen bättre för att berätta denna story? Nolan har valt att filma Oppenheimers ungdomsår i svartvitt och den senare delen i färg. Filmen hoppar i tid och det kan vara svårt att hänga med om man inte är bekant med Oppenheimer sedan tidigare.

Tar upp viktiga händelser i Oppenheimers privatliv

Filmen handlar inte bara om hur Oppenheimer byggde atombomben utan tar även upp viktiga delar ur hans privatliv. Det fokuserar mycket på hans kärleksliv och hur han var otrogen mot sin fru, spelad i filmen av Emily Blunt.

Den här filmen är också den första av Nolans filmer som har fått en R-rating. Det betyder att du måste vara minst 17 år för att få se filmen utan en vuxens sällskap.

Filmen har en speltid på 3 timmar

Oppenheimer har också fått uppmärksamhet för den långa speltiden på 3 timmar. De första timmarna avhandlar Oppenheimer i unga år och tiden fram till atombombens detonation. Den sista timmen handlar om efterspelet och hur Oppenheimer fick ta ansvar för sin skapelse. Trots att filmen är så lång lyckas den vara intressant och spännande hela tiden.

Alla i publiken kan också uppskatta Nolans fantastiska öga för detaljer i alla skeden. Man ser verkligen varför han har blivit nominerad till så många Oscars.

Hade premiär i Paris i juli

Den efterlängtade filmen hade förpremiär i Paris den 11 juli 2023. Då var de flesta av skådespelarna på plats för att prata om filmen. Den hade officiell biopremiär den 21 juli, samma dag som Barbie. Filmen kan också tacka Barbie och dess marknadsföringsteam för att intresset blivit så stort. Inför premiärerna myntades uttrycket Barbieheimer som blev viralt på sociala medier. ¨

Cillian Murphy lyfter hela filmen

Det råder ingen tvekan om att Nolan har en fantastisk förmåga att välja rätt skådespelare till sina filmer. Cillian Murphy är otrolig i rollen som Oppenheimer. Robert Oppenheimer var själv väldigt smal och led av flera depressioner. Dessutom levde han nästan enbart på drinkar och cigaretter. Cillian Murphy har verkligen lyckats fånga Oppenheimer, både kroppsligt och intellektuellt. Det är också lite roligt ur svensk synpunkt att Gustaf Skarsgård har en av rollerna.

Historien har aldrig berättats så djupgående

Historien om Oppenheimer är långt ifrån okänd, men det är första gången som den berättas på ett så engagerande sätt. Till skillnad mot för vad man kan tro blev Oppenheimer aldrig någon hjälte. Han led länge av dåligt samvete och försökte länge stoppa kapplöpningen mellan Sovjet och USA. Filmen ger också tittaren tid för reflektion över vad man själv tycker är rätt och fel i situationen. Vem är det egentligen som är skyldig för det som händer under ett krig? Finns det hjältar i krig eller inte? Det är frågor som Nolan nu väcker till liv.

Oppenheimer är på många sätt en av årets bästa filmupplevelser och verkligen en film som är värd att se på bio.  Det är inte så konstigt att filmen har full pott på så många håll.