Bin Laden kunde kommunicera med omvärlden via e-post utan att upptäckas av de underrättelsetjänster som jagade honom under nästan ett decennium. Men som uppgivit hade hans hus varken en telefonlina eller någon form av internetuppkoppling. Bin Laden skrev därför alla sina e-post på en dator som saknade någon form av koppling till omvärlden för att därefter spara e-posten på ett USB-minne.
Bin Laden använde e-post utan att upptäckas! - Mjukvara.se
USB-minnet gav han sedan till någon av sina kurirer som körde bil till ett avlägset internet café där kurirerna skickade e-posten till rätt mottagare. Kurirerna såg även till att hämta ner e-post adresserade till Bin Laden på samma USB-minne för att sedan transportera tillbaka det till Bin Laden som upprepade proceduren om och om igen.
Veteraner ur den amerikanska underrättelsetjänsten uppges vara imponerade av Bin Ladens förmåga att upprätthålla den här tidskrävande processen för att kommunicera med omvärlden. Han borde ha tröttnat på den otroligt långa kommunukationstiden men tvingade sig själv att upprätthålla den för sin egen överlevnad och för att förbli gömd.
[ad#Google Blogg]
I samband med tillslaget mot Bin Ladens hus hittade de amerikanska soldaterna en mängd elektronik, däribland datorer, ett hundratal USB-minnen och andra enheter. USB-minnena innehåller e-postkorrespondens mellan Bin Laden och hans kompanjoner. Enligt uppgifter ska de innehålla så mycket information att underrättelsetjänsten ska ha värvat människor som talar, eller har kunskaper i arabiska för att översätta och tolka informationen.
Bin Laden har använt sig av extrema metoder för att undvika upptäckt via fast telefon, dator och internet. Men har han även krypterat den e-post som han sänder iväg via USB-minne? Det framgår inte.
Källa 1