Sociala medier hjälpte man återfå sin stulna laptop! - Mjukvara.seSean Powers, en kanadensisk författare och IT-konsult, fick sin MacBook 17” tillsammans med sitt födelsebevis och stor summa pengar stulet. Alltsammans förvarades nämligen i en väska. Men tack vare ett open-source program kallat ”Prey” och sociala medier lyckades han lokalisera förövaren och återfå sin väska med laptop, födelsebevis och pengar kvar i den.
Prey är ett program som är aktivt i bakgrunden på din dator, men kan aktiveras via internet eller via ett speciellt e-post. Med Prey kan du spåra var din dator är med hjälp av trådlösa nätverk, radera dina sparade lösenord, övervaka vad som sker på din stulna datorn, fotografera förövaren om din dator har en webbkamera och mycket mer.  Powers använde Prey tillsammans med sitt Twitter konto och sina vänner för att återfå datorn.
Powers använde Twitter för att konsultera sina följare om vilka handlingar han bör vidta när han hade lokaliserat förövaren med hjälp av Prey. Därefter höll han sina följare på Twitter uppdaterade om utvecklingen av händelserna. Han delade med sig av vad förövaren använde den stulna laptopen till genom att dela ut screenshots från datorn. Det ska sägas att Powers befann sig utomlands när han följde den stulna datorn, därför ordnade han så att någon vän skulle bege sig till den bar där förövaren befann sig med datorn. Twitter följarna avslöjade dessutom att förövaren var delägare till baren.
[ad#Google Blogg]
Powers återfick sin dator utan vidare när hans vänner konfronterade förövaren. En liten ”twist” i händelsen är att förövaren blev varse att Powers twittrade om hela händelseförloppet och registrerade sig därför på Twitter för att be om ursäkt och tala ut med Powers om händelsen.
Källa 1