Snus är på många sätt ett väldigt svenskt fenomen, bl a tack vare uppstickaren Nordic Snus som i sin fabrik i västgötska Vårgårda tillverkar svenskt kvalitetssnus under varumärkena LD och Nordic Storm.
Fenomenet mobilappar är kanske inte lika svenskt, men eftersom Sverige alltid legat i framkant när det gäller mobiltelefoni och ny teknik är det inte konstigt att det finns snusrelaterade appar. Här är tre snusappar för dig som vill sluta eller dra ner på ditt snusande, eller bara spela ett snurelaterat mobilspel och tävla mot övriga världen. Ingen slår väl en svensk på fingrarna när det kommer till att baka snus – eller?

Snus

 STre snusappar - Mjukvara.senus – så heter en app från apptillverkaren Ding (en sammandragning av Designingenjörerna). Ja, varför krångla till det? Det hela är ett spel som går ut på att baka snus och som blivit en stor succé i både Sverige och Norge. Se det som en virtuell snusdosa där du under tidspress ska baka så perfekta prillor du kan. Dessa blir sedan betygsatta för sin massa, rundhet och densitet. Tävla mot dig själv eller mot andra personer världen över.

Du väljer själv om du använder appen som ett sätt att sluta snusa, något att sysselsätta dig med när behovet av snus blir för stort, ett tidsfördriv på lediga stunder då du inte kan eller vill snusa på riktigt, eller bara som ett roligt spel där du bakar digitalt snus.
Ladda ner appen här.

Slut med snusTre snusappar - Mjukvara.se

Det är svårt att sluta snusa eftersom det både är en vana och ett beroende. För att distrahera sig själv att stå emot suget kan man använda sig av nikotinhjälpmedel som tuggummin, plåster eller sugtabletter, eller andra vanor som motion eller handarbeten.
Eller en app som Slut med snus, ett renodlat hjälpmedel för att sluta snusa. Du fyller i hur mycket du snusar (eller rättare sagt hur mycket du hade snusat om du inte slutat), så kan du hela tiden se hur mycket pengar du har sparat genom att låta bli. Förutom den ekonomiska sporren får du praktiska råd och tips om fördelarna med att inte snusa, och ett smart belöningssystem ger dig pepp och stöd.
Denna app kan laddas ner här.

DipQuit: Sluta snusa

För den som försöker att sluta snusa kommer det alltid stunder då suget efter en prilla känns övermäktigt, men tänk på att dessa bara varar i några minuter innan det lättar igen. Av den anledningen kan det vara perfekt med en app, som bryter de negativa tankarna.

DipQuit från Kaplan Komputing, LLC, räknar precis som Slut med snus ut hur mycket pengar du sparar genom att inte snusa. Du ser hur långt du kommit mot mål som ”100 dagar utan snus” och” 500 prillor sparade”, och i DipQuit Pro-versionen kan du också välja att gradvis minska ditt snusande, om du inte vill eller känner att du kan sluta rakt av. Det andra unika med den här appen är livechatten där du kan få kontakt och jämföra erfarenheter med andra i samma situation, så att ni kan pusha och hjälpa varandra genom tuffa perioder. Här hittar du appen.

Tre snusappar - Mjukvara.se