Vad erbjuder Windows 11?

Vad erbjuder Windows 11?

För att kunna hålla jämna steg med sina konkurrenter när det kommer till teknisk utveckling, något som sker i en rasande fart, släppte Microsoft en ny version av sitt operativsystem 11 oktober, 2021, detta i form av Microsoft Windows 11. Jämfört med dess föregångare erbjuder denna version flera nya och förbättrade funktioner. I den här artikeln ska vi ta oss ta en närmare titt på just vad Windows 11 har att erbjuda dig som användare!

Ökad användarvänlighet, produktivitet och säkerhet

Windows 11 utmärker sig bland annat genom att det har en högre nivå av användarvänlighet än de tidigare versionerna. Microsoft har helt enkelt satsat på nya funktioner som ska göra Windows 11 lättare och smidigare att använda än någon av dess föregångare. Ett exempel på en sådan funktion är att man har lagt till en sökruta i aktivitetsfältet där det går att söka efter allt som finns på datorn, och likaså på webben.

Vidare går det att navigera sig runt på sin dator med hjälp av röstigenkänning, livetextning samt att få text på skärmen uppläst av en skärmläsare med naturlig människoröst. Dessutom har det blivit mycket enklare att anpassa utseendet på ett sätt som stämmer överens med hur du vill ha det. Det finns också flera funktioner som gör det lättare för dig att organisera det du förvarar på datorn, samtidigt som säkerhetsnivån är hög.

Vad är nytt i den senaste uppdateringen?

I syfte att hela tiden kunna förbättra Windows 11 ytterligare släpps det med jämna mellanrum nya uppdateringar. Dessa laddas automatiskt ner och installeras, detta så att du alltid ska kunna ha tillgång till de allra senaste versionerna. Du kan dock välja att göra det manuellt om du istället föredrar det.

Oavsett vilket heter den senaste uppdateringen för Windows 11 ”Windows 11 version 22H2,” eller ”Windows 11 2022 Update” som den också kallas. Den kommer med en mängd nya funktioner som du kan få nytta av i ditt dagliga användande av operativsystemet. Bland annat har man från Microsofts håll fokuserat på följande:

 • Implementerat nya funktioner som syftar till att alla dina filer, din information och övrigt innehåll på datorn alltid ska vara lättillgängligt. Några sätt man gjort det på är att uppdatera Start-menyn, förbättrat och förenklat sökfunktionen samt anpassat innehållet på widgettavlan efter var i världen du befinner dig någonstans. Dess innehåll uppdateras dessutom mer frekvent.
 • Man har lagt till ytterligare en mängd nya hjälpmedelsfunktioner.
 • Kommit med förbättringar i relation till fästlayouter och fokussessioner.
 • Förbättrat prestandan, inklusive batterifunktionerna.
 • Nya Windows Studio-effekter i syfte att förbättra kvaliteten på både röst- och videostamtal.
 • Gett användarna gratis tillgång till videoredigararen Clipchamp.
 • Adderat funktioner avsedda för spelare, inklusive automatisk HDR samt variabel uppdateringsfrekvens.

Vilka är fördelarna?

Enligt vissa bedömare är skillnaden mellan Windows 10 och 11 inte alls särskilt stor. Andra anser istället att det finns flera fördelar med Windows 11 och att det är en klar förbättring om man jämför med Windows 10. Det beror helt enkelt lite på vem du frågar. Följande är dock några exempel på fördelar som ofta nämns bland förespråkare av Windows 11:

 • Det är helt gratis att uppdatera Windows 10 till Windows 11.
 • Majoriteten av gamers är mycket positivt inställda till Windows 11 eftersom det är optimerat för att kunna förse spelarna med bästa tänkbara spelupplevelse. Det inkluderar, som tidigare nämnt, bland annat stöd för Auto HDR, men även inbyggda optimeringar för lagringsenheter som DirectStorage. Dessutom är Windows 11 mer integrerat med Xbox.
 • Det är bättre anpassat och optimerat för distansarbete.
 • Det går att installera och använda Android-appar i Windows 11.
 • De widgets som finns i startmenyn fungerar och ser bättre ut än tidigare, med snyggare design och mer aktuell information.
 • På det stora hela har Windows 11 fått ett fräschare och mer modernt utseende.

Finns det några nackdelar?

Allt är inte guld och gröna skogar när det kommer till Windows 11, utan det finns även en mängd nackdelar som det är vanligt att användarna nämner och rapporterar. Följande är några exempel på sådana:

 • Windows 11 kräver en mycket kraftig dator för att kunna fungera optimalt. Om du har en äldre, mindre kraftfull sådan kan du uppleva prestandaproblem vid användning av operativsystemet.
 • Många upplever chattprogrammet Microsoft Teams som irriterande, långsamt, påträngande och inte särskilt säkert.
 • Flera användare har rapporterat om buggar och andra problem med Windows 11. Håll därför utkik efter de senaste uppdateringarna från Microsoft.
 • Vissa upplever att Microsoft gör det mer krångligt än vad som egentligen borde behövas för de användare som vill använda sig av andra webbläsare än Microsoft Edge. Dessutom pushas man med jämna mellanrum till att börja använda Microsoft Edge, något många anser vara mycket irriterande.
 • Microsoft Store känns fortfarande ofullständigt.
 • Många användare saknar även nu en mängd olika funktioner.

Som du ser finns det både för- och nackdelar med Windows 11. Att ge ett rakt svar på frågan om ifall det är en bra idé att uppdatera till Windows 11 eller inte är dock lättare sagt än gjort, och har snarare med smak samt din dators prestanda att göra. Det bästa är om du själv kan provanvända den senaste versionen av Windows, och därefter bestämma dig för ifall du vill byta till den på regelbunden basis eller om du vill fortsätta använda Windows 10.

Du behöver inte heller ha bråttom med att ta ett beslut. Windows 10 kommer nämligen inte sluta fungera förrän 14 oktober 2025 vilket innebär att du kan vänta i nästan två år innan du behöver bestämma dig för hur du vill göra. Väntar du så länge är det också högst sannolikt att Windows 11 då kommer att ha förbättrats ytterligare!