Recension: Vilken Kindle ska du välja?

För många läsare är Kindle det ultimata valet när det kommer till att njuta av e-böcker och digital läsning. Eftersom det finns flera modeller att välja mellan kan det vara svårt att veta vilken som passar bäst för dina behov. I denna artikel kommer vi att gå igenom de olika alternativen och hjälpa dig att hitta en Kindle som är perfekt för dig.

Amazon Kindle Paperwhite passar de flesta (11:e gen, 2021)

De flesta föredrar Paperwhite-modellerna, som nu finns i tre olika varianter och kan jämföras med den dyrare Oasis-modellen. Både Signature Edition (betygsatt 8/10, rekommenderas av WIRED) och alla tre Paperwhite-modeller har större 6,8-tums skärmar med mindre ram. Skärmarna är ljusare och har justerbar varm belysning. Dock kan endast Signature-modellen automatiskt justera ljusstyrkan baserat på omgivningen – något som vi tycker borde vara standard för alla modeller.

Snabbare sidvändning på Signature-modellen

En annan fördel med att använda sig av Signature-modellen när man läser böcker från Kindle Store är dess snabbare sidvändningshastighet, vilket innebär att det inte blir något avbrott i läsningen. Du kan enkelt bläddra genom sidorna utan fördröjning.

Skillnaden i lagringsutrymme mellan Signature och Standard

Signature-modellen har imponerande 32 GB lagringsutrymme, medan Standard-modellen har 8 GB. Det är en stor skillnad, men även med 8 GB kan du läsa och lagra många böcker (cirka 5000). Om du främst lyssnar på ljudböcker kan det vara värt att välja Signature-modellen, eftersom ljudfiler tenderar att ta upp mer utrymme. Å andra sidan, om du vill spara pengar, kan du enkelt rensa ut dina olästa böcker på enheten utan att ta bort dem från ditt Amazon-konto.

Flexibilitet med bokhantering och laddningsalternativ

En annan användbar funktion med Kindle är möjligheten att ta bort böcker från enheten utan att behöva radera dem från ditt Amazon-konto. Det ger dig flexibilitet att byta mellan böcker utan att förlora ditt bibliotek. Alla Paperwhite-modeller från 2021 har USB-C-laddning, men endast Signature-modellen stöder trådlös laddning. Detta kan vara en bekväm funktion för att slippa hantera sladdar och anslutningar.

Amazon Kindle är ett billigt alternativ (11:e gen, 2022)

Kindle-modellerna erbjuder liknande funktioner, vilket gör det lättare att välja baserat på ditt önskade prisintervall. Om du letar efter det mest prisvärda alternativet, har basmodellen uppdaterats under 2022 och erbjuder ett förmånligt pris på $100.

En kompakt och smidig enhet

Basmodellen har en kompakt design och mäter 6,2 tum i höjd och 4,3 tum i bredd. Med sin 6-tums skärm är detta en idealisk enhet för dig som föredrar att läsa med en hand och tycker att surfplattor är otympliga.

Förbättrad lagring och skärmkvalitet

Trots att priset har ökat med $10 erbjuder den nya basmodellen nu 16 gigabyte lagringsutrymme, dubbelt så mycket som den tidigare versionen. Dessutom har skärmen förbättrats med en upplösning på 300 pixlar per tum (PPI) jämfört med den föregående versionens 197 PPI.

Praktisk laddning och port

Basmodellen är utrustad med en USB-C-port för laddning och laddas snabbt, vilket är bekvämt och effektivt.

Viktiga överväganden

Det är viktigt att notera att basmodellen inte är vattentät och saknar funktioner som justerbar varm belysning och automatisk ljusjustering som finns i andra modeller. Om dessa funktioner är viktiga för dig kan det vara värt att överväga andra alternativ.

Amazon Kindle Oasis – en befogad kostnad? (10:e gen, 2019)

Att spendera $270 på en e-bokläsare har ingen praktisk motivering. Prissättningen gör den till ett av de dyraste alternativen på marknaden. Det är viktigt att noggrant tänka över om den högre prislappen verkligen är motiverad.

Oasis kostar lika mycket som tre vanliga Kindle-enheter

En intressant jämförelse är att priset på Oasis motsvarar kostnaden för tre vanliga Kindles. Det är viktigt att fundera över om de extra funktionerna och egenskaperna hos Oasis är värda att investera i, särskilt med tanke på att det finns andra alternativ till ett betydligt lägre pris.

Oasis-funktioner i de nya Paperwhite-modellerna

Många av de tidigare unika funktionerna hos Oasis finns nu tillgängliga i de nya Paperwhite-modellerna. Det innebär att du kan få funktioner som justerbar varm belysning, vattentålighet och en snabbare processor till ett mer överkomligt pris. Det är värt att överväga om dessa funktioner är tillräckliga för dina behov.

Storlek och design på Oasis

Oasis har en lite större pekskärm på 7 tum, vilket ger en något förbättrad läsupplevelse. Dessutom har Oasis en slank aluminiumdesign med en kant på ena sidan och fysiska knappar för att bläddra mellan sidorna. Detta gör den idealisk för att läsa med en hand och ger en premiumkänsla.

Ljusstyrka och display

En fördel med Oasis är dess upplysta display som ger en naturligare läsupplevelse. Dessutom justerar den automatiskt ljusstyrkan baserat på omgivningens förhållanden. Detta kan vara särskilt användbart i olika ljusförhållanden och kan minska belastningen på ögonen vid långvarig läsning.

Överväganden vid köp av Oasis

Om du väljer den dyrare Oasis kan det vara värt att investera i ett premiumskal i läder för att förhöja den lyxiga känslan. En nackdel med Oasis är att den är för stor för att passa i många fickor, vilket kan vara opraktiskt för portabilitet och resor. Om du har en stor samling av ljudböcker kan det vara värt att välja modellen med 32-gigabyte, men den kostar $30 mer.

Amazon Kindle Paperwhite, barnutgåva (10:e gen, 2021)

Kindle Paperwhite är en populär e-bokläsare som erbjuder en uppslukande läsupplevelse. Inför 2021 introducerade Amazon en Kids Edition av Paperwhite, speciellt utformad för att tillfredsställa behoven hos unga bokälskare. Här är allt du behöver veta om denna modell.

Större skärm och förbättrad belysning

Paperwhite Kids Edition har fått en uppgraderad skärm, vilket innebär att barnen nu kan njuta av en större och mer imponerande visningsyta. Den nya skärmen ger en bättre läsupplevelse och gör det enklare för barnen att förlora sig i sina favoritböcker.

För att ytterligare förbättra läsningen har Paperwhite Kids Edition flera belysningsalternativ. Barnen kan anpassa belysningen efter sina preferenser och skapa en behaglig miljö för läsning både dag och natt.

IPX8-vattentålighet för extra skydd

En annan spännande funktion i 2021 års Paperwhite Kids Edition är dess IPX8-vattentålighet. Det är första gången den här funktionen introduceras i Kindle Kids Edition-serien, vilket medför att e-bokläsaren kan tåla vatten ner till 2 meters djup i upp till 60 minuter. Du behöver inte längre oroa dig för att olyckor ska förstöra läsupplevelsen.

Amazon Kids+ och fördelarna för föräldrar

En av de mest anmärkningsvärda funktionerna i Paperwhite Kids Edition är att den levereras med en årsprenumeration på Amazon Kids+. Detta är en barnvänlig innehållstjänst som ger tillgång till ett brett utbud av böcker och underhållning. Föräldrar kan enkelt ställa in föräldrakontroller och övervaka sina barns läsning.

Förutom prenumerationen på Amazon Kids+ inkluderar Paperwhite Kids Edition också ett fodral och en tvåårig garanti. Om olyckan är framme och e-bokläsaren går sönder, får du pengarna tillbaka utan några frågor.

En trygg underhållningsenhet för barn

När du väljer en underhållningsenhet till ditt barn är det viktigt att tänka på säkerheten. En e-bokläsare som Kindle Paperwhite Kids Edition är ett säkrare val jämfört med enheter med tillgång till sociala medier. Även om det finns en webbläsare på enheten är den begränsad som standard, och du kan också inaktivera den helt om du föredrar det.