Så här spårar du IP-nummer

Har du undrat var någonstans ett IP-nummer befinner sig? Det går faktiskt att ta reda på både land, stad!

När du är uppkopplad på Internet är du tilldelad ett IP-nummer. Beroende på vad det är för uppkoppling du har, så har du antingen ett eget IP-nummer eller så delar du på ett tillsammans med andra datorer i ett nätverk. Har du exempelvis en router och ett hemmanätverk så är det din router som får ett IP-nummer av din Internetleverantör, och det är detta IP som syns i loggfilerna hos de servrar du besöker. Detta IP-nummer kan man spåra till en geografisk plats, din plats
Få Internetleverantörer har idag fasta IP-nummer. Ett fast IP betyder att du som kund för att statiskt nummer som är ditt. Istället använder man sig av dynamiska, vilket betyder att du får ett nytt varje gång du kopplar upp dig. En del operatörer ser till att ge dig ett nytt med visst tidsintervall.
[ad#Google Blogg2 lite större]
Hanteringen av IP-nummer sköts av ett pyramidformat nätverk av organisationer. Numren består av fyra siffror mellan 0 och 255 separerade med siffror. Vi ska inte fördjupa oss i hur tilldelningen går till, utan kan nöja oss med att konstatera att det finns en databas som innehåller information om var någonstans ett IP-nummer är registrerat. Det gör att du kan ta reda på var en dator finns någonstans. En webbtjänst som gör det är IP Address Locator.
Det fungerar inte till hundra procent, eftersom många användare kopplar upp sig via operatörer som har sitt säte någon annanstans än i samma stad som användaren. Dessutom går det att göra sig anonym på nätet, och då fejkas ett IP-nummer som kan peka var som helst på jorden. Ett verktyg som gör detta är Relakks.
Men det finns tillfällen då det ändå är intressant att se. Är det ett IP-nummer från en organisation eller företag kan man få reda på var det finns någonstans. Tillhör numret en server går det att, med hjälp av tjänsten Server IP Location Lookup, till och med få fram en karta som visar var servern är ansluten.
Om du söker efter IP-nummer för att du är trakasserad på nätet, då är det inte ett alternativ att göra detta själv. Du skall polisanmäla alla trakasserier, därefter kommer polisen att leta upp mobbarens IP nummer och ta kontakt med honom eller henne.
Steg för steg Guide för att spåra ett IP-nummer
1. Med IPnr.nu kan du  du reda på land, stad, lokal tid och massor av annat genom att knappa in ett IP-nummer. När du besöker sidan laddas automatiskt information om ditt egna IP.

2. Du hittar placeringen av en server här, dvs varifrån du eller eller den du spårar surfar. Skriv bara in IP-numret, eller webbadressen, till servern så kommer tjänsten att tala om stad och land, samt visa en karta via Google Maps.

3 Proxify är en enkel webbaserad proxyserver som fejkar ditt IP-nummer, om du vill surfa till en hemsida helt anonymt. Du kan till exempel testa att besöka IP Address Locator så ser du att land och stad är helt fel.

Bilden tillhör denna killen och är publicerad under creative comons license.
Vill du hitta fler anonymiseringstjänster kan du kolla vår sida om hur man surfar anomymt!