Mjukvara Logo

Gör en övervakningskamera av din webkamera

Hem / Gör en övervakningskamera av din webkamera

Såhär blir din webkamera en bevakningskamera

Postad av: CR och TkJ
Webkameror kan användas för övervakning.Varför lägga ner pengar på övervaknings- system när din webbkamera och din PC kan göra jobbet åt dig? Mjukvara.se visar dig hur du gör en övervakningskamera av din webkamera!

Snabbfakta
Hur lång tid tar det
ca 30 min för att sätta upp övervakningskameran
Vad behöver jag
-PC, wekamera och en programvara som heter WebcamLocker
Vad lär jag mig?
-Förvandla din webcam till en övervakningskamera

Det kan finnas många anledningar till varför du skulle vilja hålla koll på någonting med hjälp av din webbkamera. Kanske vill du ha en livebild på ditt sovande barn på en skärm bredvid TV:n, eller ta reda på vem i hushållet det är som ställer till med en så fruktansvärd oreda i den gemensamma kylen.

Ändå är den här tekniken inte bara till för okynnesanvändning. Din PC och din webbkamera bildar en pålitlig duo som du kan använda för att fånga mindre nogräknade personer som försöker stjäla saker från dig eller vandalisera din egendom. Med rätt program kan din kamera ställas in till att spela in alla rörelser inom dess synfält och spara filmerna på din hårddisk eller på en FTP-server. Du kan ställa in din PC så att den fungerar som en webbserver och lägga upp en live-sändning på Internet så att du kan hålla koll på ditt hus, din bil eller andra värdesaker från vilken PC som helst på jobbet eller på semesterorten. Vi kommer till och med att visa dig hur du kan ta emot varningar via e-post när rörelsedetektorn har utlösts.Allt du behöver för det här projektet är en webbkamera, din PC eller bärbara och ett lämpligt program. Med hjälp av dessa verktyg förvandlar du din kamera till en rörelsedetektor och sparar videoklippen. Det program vi har använt heter WebCam Looker och du kan ladda ned testversionen här: Webcam Locker Du kan ladda hem en 14-dagars gratis testversion och därefter förväntas du betala tämligen överkomliga 25 dollar, alltså knappt 200 kr, för att behålla programmet. Detta enda program tar hand om all konfiguration åt dig. WebCam Looker har ryskt ursprung och inställningarna har inte alltid de namn du kanske skulle förvänta dig, så kika på vår stora steg för steg-guide nedan för att skingra eventuella tvivel.

Om du håller koll på ett orörligt objekt kommer du med största sannolikhet att bara vilja spara filmsnuttar vid de tillfällen då något händer. Det skulle vara ganska omständligt att behöva titta igenom timmar av overksamhet för att leta upp just det ögonblick då något inträffade. WebCam Looker kan konfigureras så att det börjar spela in när en rörelse upptäcks och slutar när saker och ting är stilla igen. Om du vakar över något som inte är helt orörligt kan du ställa in känsligheten hos rörelseavkännaren relativt lågt, så att bara en större rörelse kommer att utlösa inspelningen.

Du kan till och med ställa in så att avkännaren bara är känslig för rörelse i ett visst område av allt som täcks in. Om du vill utnyttja denna funktion klickar du på "Use Motion Detector" på fliken "Sources" i rutan Settings". Den plats som du konfigurerar saker och ting på är skärmen "Detector settings", vilken även den är åtkomlig från fliken "Sources". WebCam Looker kallar områdena för rörelseavkänning för "Areas" och du kan konfigurera ett antal områden och sedan välja vilket område du vill ska vara aktivt. Dessa områden listas på den här skärmbilden. Om du är ute efter rörelse i hela synfältet kommer även detta att refereras till som en "Area". Justera dragreglaget "Sensitivity level" för att bestämma hur mycket rörelse som behövs för att utlösa avkännaren.

Spara dina filmer
När du väl har bestämt vilken typ av rörelse som ska sätta igång inspelningen behöver du specificera vad som ska hända med det som filmas. Om du är nöjd med att titta tillbaka på aktiviteten under dagen vid ett senare tillfälle, kan du helt enkelt spara filmklippen på din hårddisk. På skärmen "Destination" väljer du Video som typ och anger sedan en plats på din hårddisk. Om du behöver komma åt klippen någon annanstans ifrån bör du välja att ladda upp på FTP och då ange adressen och inloggningsinformationen för din FTP-server.

Du kommer att upptäcka att du även kan använda en inställning i rutan "Type" för att skicka e-postlarm som meddelar dig att din kamera har upptäckt att något händer. När du får detta e-brev kan du använda din webbläsare för att titta på filmen i realtid. För att åstadkomma detta behöver du klicka på fliken "Web server". Klicka på Enable Web" server, ange inloggningsinformation och hitta på namn för webbsidan.

Du kan även skapa en WML-sida så att du kan titta på dina webbkamerabilder från din mobil om du så skulle vilja. Allt du behöver göra är att ta med dig URL:en (vilken består av din IP-adress följt av namnet på sidan) och mata in den i en webbläsare.

Hur du konfigurera WebCam Looker:
1) Det här är huvudskärmen i WebCam Looker. Source_1 är ljud från line in- eller mic-uttaget. Source_2 är webbkameran. Klicka på Settings för att konfigurera programmet och Archive för att se på filmklipp som webbkameran tagit och sparat.

2) Här är fliken Sources i dialogen Settings. Inställningarna längst ner beror på vilken källa (source) som har valts. Markera din webbkamera. Klicka på Use Motion Detector för att bara spela in när något händer.

3) Klicka på knappen Detector settings. De områden (Areas) som du har definierat listas. Markera ett område för att konfigurera det. Justera dragreglaget Sensitivity level för att bestämma hur mycket rörelse som behövs för att utlösa avkännaren.
4) Skärmen Area setup låter dig definiera vilka delar av synfältet som ska utlösa sensorn. Förmodligen vill du att hela bilden ska vara rörelsekänslig. I annat fall, använd penseln för att definiera önskat område.
5) Klicka på Destinations på skärmen Motion detector. Klicka på Add för att skapa en ny sådan och använd listrutan Type för att välja var du vill spara filmklipp. För att spara klippen på din hårddisk, välj Video och sedan Browse för att specificera sökvägen.
6) För att ladda upp dina klipp till en FTP-server, välj FTP upload från listrutan Type. Ange adressen för din FTP-server och information om inloggning. Du kan även välja Send e-mail för att bli informerad om när en rörelse har upptäckts.
7) För att övervaka kameran från en webbsida, klicka på Settings i huvudfönstret och välj fliken Web server. Bocka för Enable Web server och ange namn på HTML- och WML-sidorna såväl som ett inloggningsnamn och ett lösenord.
8) Kopiera och klistra in HTML-adressen i din webbläsare. Klicka på den aktuella källan (Source). Ange ett uppdateringsintervall i sekunder och klicka på Set. Nu laddas en ny bild upp med den frekvens du valt, så att du kan hålla koll på din webbkamera.
9) På huvudsidan klickar du på Archive för att se alla filmklipp som har spelats in så här långt. Klicka på alternativknappen Motion detector archive längst upp och försäkra dig om att rätt källa är vald i listrutan.

Spela in ljud med WebCam Looker
1) Om du skulle vilja använda något verktyg för att spela in ljud som komplement till bilden från din webbkamera, bör du ställa in detta som en separat källa. WebCam Looker föreslår två källor som standard, så välj den som inte är din webbkamera och klicka på Edit för att konfigurera den.
2) På skärmen Source setup klickar du på Advanced settings och väljer ditt ljudkort från listrutemenyn Audio device. Detta låter dig spela in ljud med hjälp av vilken enhet som helst som du kan plugga in i ett line in-uttag, till exempel en mikrofon.
3) Klicka på knappen Audio settings bredvid Audio device-rutan för att ställa in vad som ska spelas in. Bocka för Enable i rutan Pin Line Input Mix och välj sedan din ingång i listrutan Pin Line nere till höger. Mic Volume eller Line Volume är troligen rätt val för dig.

 Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här
Kommentarer


Av: Leif W 2010-10-06
Är detta program möjligt att använda till vanliga övervakningskameror oxå. Köpte 2kameror för ute och en för innebruk. Till detta fick jag med 1 pryl som jag ska koppla till ett usb uttag och sen finns där uttag för 4kameror. Programmet som följde med i datorn heter dvrsuper och funkar inte. Är det möjligt att köpa ett xtra grafik kort och använda din programvara eller har du nån lösning på det? VVerka va ett enkelt program du hade och det kan jag fan behöva. Blomsterhandlare ska inte hålla på med datorer

Av: Christian Rudolf 2010-10-10
Leif: Jag tror det är svårt men mailar du mig har jag en kompis som är kunnig i området och fixar med övervakningskamerpr proffessionellt!

Av: Emil 2011-02-08
detta lät ju för bra för att vara sant. Går det även att koppla på nätverkskameror i det lokala nätverket? Och i så fall hur hittar programmet dessa kameror? Plockar programmet livestreamningen från webkameran och visar den i programmet?

Av: Christian Rudolf 2011-02-09
Emil Är det webkamera skall det nog funka...

Av: A.J 2011-08-18

Hej Tack för en underbar sida =) Jag undrar ifall jag kan använda flera kameror (4 st) av modellen logitech c910 anslutna till en dator och få inspelningen på en extern hådisk? tack på förhandAv: Christian 2011-08-27

A.J tack ;-) Det var mkt länge sedan jag skrev denna artikeln så jag kommer inte ihåg. Programmet har säkert uppdaterats sedan dess också så testa och skriv en kommentar här om vad du ko fram till?Av: Johann Schumacher 2011-10-29

haha EPIC =) eller ta reda på vem i hushållet det är som ställer till med en så fruktansvärd oreda i den gemensamma =)Av: Jag 2012-01-11

Riktigt grymt program kan till och med se kameran via internet på min smartphone =D
Namn:
E-post:
Kommentar:
Stäng
Snabbfakta webkameror:
Den första webbkameran installerades 1991 av tekniker på universitetet i Cambridge som hade ett behov av att kunna övervaka innehållet i sin kaffekanna.

Relevanta länkar för webkameror:

WebcamLocker
Ladda ned Webcamlockers testversion här

Har du en websida om webkameror och vill ha en länk till din sida eller blogg här, kontakta mig och förklara varför du vill hamna här
Bild tagen på mig med min webkamera när jag sitter och jobbar med webcamLocker
              Bild tagen på mig med min webkamera när jag sitter och jobbar med webcamLocker

relaterade artiklar

Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se