Håll din dator i gott skick med ett par enkla knep

Håll din dator i gott skick med ett par enkla knep - Mjukvara.se

Annons
En dator åldras snabbt och det släpps hela tiden nya modeller. Samtidigt vill man att ens dator håller så länge som möjligt, annars blir det dyrt. Det är också ganska besvärligt att byta dator, även om molntjänster idag kan underlätta en hel del.
 
För att göra det enkelt för sig själv bör man ta hand om sin dator för att se till att den håller så länge som möjligt. Det är inte så svårt som man kanske tror och med ett par enkla knep kan du se till att din dator håller i flera år. Du kan samtidigt se till att den håller sig på samma nivå som nya modeller rent prestandamässigt.

Ta hand om datorn – då håller den längre

Genom att vara varsam med din dator kommer den att hålla längre. Det handlar inte bara om att inte tappa den, utan också om att uppgradera den. När det kommer till mjukvara och operativsystem bör du hela tiden hålla datorn uppgraderad. Du kan köpa en Macbook begagnad som håller mycket längre om du håller alla drivrutiner uppdaterade, eftersom det låter datorn arbeta i toppskick.
 
Det du också kan göra med många datorer, inte minst en stationär dator, är att uppgradera de olika delarna som finns i datorn. Det är väldigt enkelt att göra på egen hand och du kan hitta guider på internet om hur du ska gå tillväga med det här. Om du känner dig osäker på vad du ska göra kan du istället lämna in din dator för kontinuerliga kontroller. Det finns datorbutiker i nästan alla städer som erbjuder den här typen av tjänster. Det kan dock vara svårt att uppgradera en laptop, lite beroende på vilken modell du har.

Rensa din dator kontinuerligt

Du bör också ta hand om din dator och filerna på den. Under åren samlar man på sig mycket skräp och du kan också ha fått skadliga filer på datorn. Datorer kommer med en funktion som låter dig defragmentera din dator, vilket ofta gör att den håller sig snabb och effektiv. Du kan också gå igenom din dator manuellt för att ta bort skräpfiler.
 
Det är ganska enkelt att sköta om din dator och det gör inte bara att den håller längre, den blir snabbare och du får ut mer prestanda när du håller den i toppskick och uppdaterad. Du sparar samtidigt in pengar som du istället kan använda på något roligare, eller för att köpa en ny dator vid ett senare tillfälle.