Är du rädd för att du har virus i din dator, och att även din externa hårddisk kan vara smittad? Genom att ta reda på om du har virus på din dator kan du också bli fri det, och  externa hårddiskar går också i de flesta fallen också att räddas.
Det är inte alltid man märker att man fått virus, dagens virus, eller framför dagens virusskapare är oerhört skickliga. Det gör att det har blivit betydligt svårare att märka att man ens dator fått virus, men det finns vissa tecken som gör att man kan börja ana att allt inte står rätt till. Din dator kanske har blivit ovanligt slö, din webbläsare skickar dig till sidor du inte valt själv eller webbläsaren ser annorlunda ut. Kanske har din dator börjat krascha.
[ad#Google Blogg]
Om din dator nu har virus, är det mycket troligt att även din externa hårddisk har det. Och för att råda bot på detta måste du först se till att du har ett fungerade och uppdaterat antivirusprogram. När du vet att du har ett fungerade antivirusprogram måste du ansluta din externa hårddisk till datorn. När du gjort det kan du skanna systemet med hjälp av ditt antivirusprogram för att identifiera och lokalisera eventuella virus.
Om det skulle vara så att sökningen inte görs i din externa hårddisk, starta då en manuell virussökning med ditt befintliga antivirusprogram. Virussökningen kommer att skanna igenom din dators minne, alla filer som finns på datorn, alla hårddiskar samt usb-minnen och liknande som är anslutna till datorn.

Skanning av Extern Hårddisk efter Virus! - Mjukvara.seBildtext: Här ser ni en Scaning med Microsofts Antivirusprogram som precis skall börja

När ditt antivirusprogram skannat igenom din dators minne, hårddisk och externa enheter har den förhoppningsvis inte funnit några virus, men om så är fallet måste du eliminera dessa. För att eliminera ett virus klickar du på ”Borttagning av virus”, något som kommer upp när skanningen är färdig. Alternativt att den fil som bär viruset flyttas till något som kallas karantän, det sker när viruset är svårt att urskilja och avlägsna. Men allt detta sker automatiskt med hjälp av ditt antivirusprogram.
När allt detta är gjort borde din dator samt externa hårddisk vara fri från virus, men för säkerhetsskull kan du göra ytterligare en skanning. Koppla då åter in din externa hårddisk till datorn. Gå igenom samma procedur som tidigare, men för säkerhets skull gör en manuell virussökning så att den externa hårddisken också skannas. Hela ditt system skannas då igenom ytterligare en gång för att säkerhetsställa att inga infekterade filer finns kvar, och förhoppningsvis har ditt antivirusprogram lyckats eliminera viruset så att både din dator och din externa hårddisk nu är fria från virus.