Antivirusprogram och säkerhetspaket, en skyddsåtgärd som ska hålla undan virus från din dator. Men för vissa är antivirus- programmen en falsk trygghet(du kan tex ha köpt ett falskt antivirusprogram), genom detta test kan du se om ditt antivirusprogram verkligen fungerar som det ska, eller om du bara tror att du och din dator är skyddad.
[ad#Google Blogg]
De flesta internetanvändare har fått virus någon gång på datorn, vissa mer förödande än andra. De flesta har nog också installerat ett antivirusprogram som ska skydda din dator mot dessa elakheter, men är du säker på att ditt skydd verkligen fungerar och ger dig och din dator ett säkert skydd? För att testa om ditt antivirusprogram fungerar kan du ladda ner infekterade filer, och på så sätt se om ditt skydd fungerar, men det är inte ett alternativ att rekommendera eftersom hela ditt system utsätts för onödig risk. För att istället pröva och se om ditt antivirusprogram fungerar på ett säkert sätt kan du använda Eicar testfilen. Testet fungerar som så att filen körs och om ditt antivirusprogram fungerar som det ska bör det peka ut denna fil som ett ”virus”, detta är dock inget riktigt virus då den inte innehåller några viruskoder.

För att testa ditt antivirusprogram gör följande:

  1. Du öppnar Notepad.
  2. I ditt öppnade textdokument klistrar du in denna kod: X5O!P%@AP[4PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*
  3. Du klickar sedan på ”Arkiv” och sedan ”Spara som”. Du sparar sedan filen på en lämplig plats, exempelvis skrivbordet. Du väljer ”Alla filer” som filformat och döper sedan filen till ”eicar.som”. Avslutningsvis sparar du filen, och vad händer då?

Testa om ditt antivirusprogram fungerar... - Mjukvara.se
Om du har ett fungerade säkerhetspaket bör detta omedelbart reagera på ”låtsasviruset”, och en dialogruta som indikerar att en farlig kod hittats och eliminerats bör bli synlig. Detta betyder visserligen inte att antivirusprogrammet hittar exakt alla dina hot som släpps, för det vet vi att den inte gör, men detta test visar att sökning efter virus i bakgrunden fungerar. Ett bra antivirus bör reagera direkt när du sparar filen, om så inte är fallet kan det vara så att ditt antivirusprogram är dåligt konfigurerat och behöver ses över. När du gjort det, gör du om proceduren med ”låtsasviruset” och om ditt antivirusprogram inte reagerar denna gång heller bör du åtminstone överväga att byta antivirusprogram, då ditt nuvarande inte skyddar dig och din dator tillräckligt bra.
Olika antivirus ger olika resultat beroende på testmetod, och detta test kanske inte gav något resultat på just ditt virusprogram. På eicar.org finns det ytterligare tre testfiler att ladda hem. Testa alla tre och se hur ditt säkerhetsprogram reagerar. Beroende på hur ditt antivirus är utformat kan ”testvirusen” vara svåra eller enkla att ta bort, då de trots allt hittas som virus och inte alltid kan tas bort