Hur handlar man kryptovalutor?

Det blir allt populärare att handla kryptovalutor av olika slag. Det gäller inte bara Bitcoin utan också flera olika altcoins. Om du ska börja handla kryptovalutor är det vissa saker du bör känna till. Det finns till exempel inga säkra investeringar. Därför bör du aldrig investera pengar som du inte har råd att förlora. Du bör också vara medveten om att kryptovalutor är väldigt volatila. De kan alltså tappa snabbt i värde från en dag till en annan.

Här går vi igenom allt du behöver veta om du ska köpa kryptovaluta.

Var man kan köpa kryptovalutor?

Det finns två olika sätt du kan gå tillväga om du vill köpa kryptovaluta. Det första är att handla via certfikat hos en nätmäklare som Avanza. Då äger du inte själva kryptovalutan utan spekulerar bara på priset.

Det andra alternativet är att du öppnar en digital plånbok och köper via en handelsplattform. Några av de populäraste plattformarna på marknaden är:

  • Coinbase
  • eToro
  • Binance

Du måste också skapa ett konto på denna plattform för att kunna handla kryptovalutor. Vi kommer att berätta mer om detta längre ner i texten.

Kryptovaluta-trading steg för steg

Att börja med kryptohandel tar lite tid. Det är viktigt att du läser på om de olika alternativ som finns. Här följer därför en steg-för-steg guide för hur du går tillväga.

1. Bestäm hur du vill handla med kryptovalutor

Först och främst måste du bestämma dig för hur du vill handla med kryptovaluta. Du kan alltså välja mellan certifikat och att äga själva kryptovalutan. Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen. En fördel med certifikat är att du inte behöver skaffa en digital plånbok. Du kan redan använda ett befintligt konto hos Nordnet eller Avanza. Nackdelen med certifikat är att du inte kan använda din kryptovaluta till någonting.

Fördelen med att äga din kryptovaluta är du kan använda den för köp eller för att sätta in på casinon. Nackdelen är att du själv måste sköta allt som har med skatter och deklaration att göra.

Det finns inget rätt och fel här utan det gäller att analysera alternativen och se vilket som passar bäst.

2. Lär dig hur marknaden för kryptovaluta fungerar

Innan du investerar bör du även ha koll på hur marknaden fungerar. Det är tillgång och efterfrågan som styr priset på kryptovaluta och andra digitala valutor. Det finns också många olika kryptovalutor att välja bland. Vissa är mer kända än andra.

Ta dig tid att studera hur det har sett ut för kryptovalutor historiskt sätt och andra tips som kan hjälpa dig. Det finns mycket information om krypto online och du kan göra väl avvägda val.

3. Öppna upp ett konto

När du känner dig redo kan du öppna ett konto hos en handelsplattform. Du får normalt svara på ett antal frågor gällande din ekonomi och dina planer i samband med detta. På så sätt kan plattformen ge dig de bästa förutsättningarna.

I samband med din registrering får du också verifiera ditt konto. Det gör du genom att skicka in vissa dokument. Det är en säkerhetsåtgärd som ska skydda dig och dina investeringar.

4. Skapa en tradingplan

Nästa steg är att skapa en tradingplan. Många väljer till exempel att investera i flera olika kryptovalutor för att sprida ut sina risker. Du måste även fundera över vad du har för motivation med din handel samt veta hur mycket tid du är beredd på att lägga ner.

När du vet detta bör du även sätta ett framtida mål. Det är viktigt att det är realistiska och mätbara mål.

Många för också en handelsdagbok för att enklare kunna hålla koll på sina investeringar. Då kan du följa dina investeringar över tid och även gå tillbaka till dina anteckningar när det behövs.

5. Hitta en plattform för kryptovaluta-trading

Om du inte vill köpa kryptovaluta direkt kan du istället hitta en plattform för kryptovaluta-trading. Då spekulerar du på priset med ett CFD-konto och köper eller säljer de underliggande mynten. Det är mycket mer kortsiktigt än att köpa kryptovalutorna direkt. Det brukar också vara förenat med en högre risk.

Tycker du det låter intressant kan du hitta en plattform som erbjuder dig trading. Det finns flera alternativ på marknaden men IG är förmodligen det mest kända alternativet.

6. Börja investera

Nu är du redo att börja investera. Det är bra att göra upp en budget på förhand så du vet hur mycket du kan investera. Så snart du har gjort en investering kan du följa din krypto och se vad den är värd.

Hur du väljer rätt kryptomäklare

Det finns flera aspekter som du bör ta hänsyn till. Du bör hitta en plattform som tar säkerheten på största allvar. Du bör även vara säker på att den reglerad och godkänd för handel i Sverige.

Andra aspekter som är viktiga att kolla på är användarvänlighet, utbud och avgifter. Det är klokt att ta sig tiden att jämföra olika kryptomäklare för att vara säker på att man hittar rätt. Om du vill köpa en lite mindre känd kryptovaluta är det bäst att dubbelkolla utbudet och att den verkligen går att köpa.

Exempel på kryptovalutahandel

Här kommer ett exempel på hur du kan öppna en position och handla Bitcoin med CFD.

Vi säger att du vill handla Bitcoin med CFD och öppnar en position mot USD. Det aktuella priset för Bitcoin ligger på 5800. Du tror att priset kommer att fortsätta uppåt och väljer att köpa två kontrakt. Du får betala ett lite högre pris vilket kallas för spread.

Om du är korrekt i din bedömning kommer du att gå med vinst. Du kan då sälja av dina kontrakt och ta ut vinsten när du vill. Skulle du ha fel i din bedömning kommer du dock att förlora din investering. Många väljer att sälja av kontraktet för att minimera en förlust.

Såhär lagrar du dina kryptovalutor säkert

När du har köpt din krypto måste du lagra den på ett säkert sätt. Det beror på att du måste skydda din valuta från hackers. Det vanligaste är att man lagrar sin investering i en kryptoplånbok. Vissa kryptobörser erbjuder även kryptowallets, men det är inte säkert.

Man brukar även skilja på varma och kalla plånböcker vilket vi förklarar innebörden av nedan.

Vad är en krypto-wallet?

En kryptowallet är en plånbok där du förvarar din kryptovaluta när den inte används. Dessa plånböcker kan vara fysiska eller digitala.

Varm plånbok: Det här är en plånbok där du förvarar dina tillgångar online. Det kan vara ett program på datorn eller i din telefon. Den stora fördelen med dessa är att de är väldigt praktiska och lättillgängliga. Nackdelen är att de alltid kan bli hackade.

Kall plånbok: En kall plånbok är en fysisk enhet som du förvarar på ett säkert ställe. Det kan liknas vid ett USB-minne. Vissa investerare väljer detta alternativ eftersom det inte går att hacka. Du kan antingen förvara din kalla plånbok i hemmet eller på en annan säker på plats. Har du väldigt stora investeringar kan det vara värt att hyra ett bankfack. Det är helt upp till dig själv.

Tips när du förvarar dina krypto i en wallet

Ett tips när du ska förvara din krypto är att säkerställa att du har dina inloggningsuppgifter på ett säkert ställe. Om du tappar bort dina inloggningsuppgifter har du ingen möjlighet att komma åt din kryptovaluta. Du kan exempelvis skriva ner dem på ett papper och låsa in dem i ett bankfack.

Det är också viktigt att du inte ger ut din privata nyckel till någon annan utan håller den för dig själv. I slutändan handlar det som säkerheten för dina pengar.

Hur en kryptoplånbok fungerar

I en kryptoplånbok förvarar du dina privata nycklar som behövs för att du ska kunna spendera din krypto. Varje gång du ska föra över en kryptovaluta måste du signera dina transaktioner med din privata nyckel. Denna nyckel är alltså ett slags lösenord som bekräftar att det verkligen är du som gör transaktionen.

Plånbokstyp 1: Förvaringsplånböcker

En förvarande plånbok är ett alternativ där dina tillgångar hålls i förvar. Det är alltså en tredjepart som sköter hanteringen. Alltså har du inte full kontroll över dina tillgångar. Det är dock ett bekvämt alternativ för den som inte har så mycket erfarenhet av krypto. Om du glömmer ditt lösenord kan du få tillgång till konto genom att kontakta kundtjänsten på plattformen. Du bör dock kontrollera vad du har för försäkringar innan du bestämmer dig för denna typ av förvaring.

Plånbokstyp 2: Icke förvaringsplånböcker

Denna typ av plånbok har bara du som ägare tillgång till. Det är alltså du som kontrollerar de privata nycklarna. Det finns inga mellanhänder och du som innehavare har full kontroll över dina tillgångar. Alltså ställs det också väldigt höga krav på dig.

Du behöver en sådan plånbok om du vill använda en decentraliserad app som Uniswap eller PancakeSwap. Några av de populäraste icke förvaringsplånböckerna är Trust Wallet eller MetaMask.

Fördelar och nackdelar med kryptovalutor

Kryptovalutor har både för-och nackdelar precis som alla investeringar. Normalt så brukar intresset för krypto öka under oroliga tider. Det beror på att människor får mindre förtroende för traditionella banker och ser sig om efter andra alternativ. Här går vi igenom några av de största fördelarna och nackdelarna med krypto.

Fördelar

  • Du är skyddad mot bedrägeri. Eftersom det är en digital valuta kan den inte förfalskas på samma sätt som en sedel eller ett mynt.
  • Det är en global lösning. Med kryptovaluta kan du göra transaktioner till andra sidan jorden på några få sekunder. Du behöver inte heller tänka på SWIFT och IBAN-nummer.
  • Låga avgifter. Kryptovalutorna har gjort sig kända för sina låga avgifter, vilket är ett stort plus.

Nackdelar

  • De är väldigt volatila. Eftersom krypto är en decentraliserad valuta kan värdet stiga från en dag till annan. Det kan också rasa utan förvarning.
  • Det kan ske lagförändringar. Många länder arbetar på att införa striktare lagar kring kryptohandel vilket kan påverka framtiden.

Hur många kryptovalutor finns det på den svenska marknaden?

I nuläget så finns det över 8000 kryptovalutor på den svenska marknaden. Dessutom dyker det upp nya projekt flera gånger i månaden. Det är dock inte alla som lyckas etablera sig och bli långvariga. Det är många projekt som rinner ut i sanden. Därför är det viktigt att göra grundlig research och försöka hitta projekten med mest potential.

Här kommer några av de populäraste kryptovalutorna just nu:

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Tether USDt
  • BNB
  • XRP
  • Solana
  • USDC
  • Cardano
  • Dogecoin
  • TRON

Man brukar även skilja på altcoins och meme coins. Just meme coins är något som ökar i popularitet. Dogecoin och Shiba Inu är de mest kända. Det som kännetecknar meme coins är att ofta är baserade på populära memes eller populärkultur och att de snabbt brukar öka i värde.

FAQ

Hur kan man köpa kryptovalutor?

Du kan köpa kryptovaluta på två olika sätt. Antingen kan du göra det via CFD-certfikat eller genom en kryptobörs. Det finns fördelar med båda alternativen så du bör fokusera på vad som känns rätt för dig.

Är det bra att investera i kryptovaluta?

Det går inte svara på rak arm. Kryptovalutor är väldigt volatila och kan öka eller sjunka i värde. Därför gäller det att aldrig investera pengar som du inte har råd med.

Hur köper jag crypto i Sverige?

Du kan exempelvis köpa CFD:er via Avanza eller Nordnet. Du kan även öppna ett konto på plattformar som eToro eller Coinbase och köpa kry