Handla med kryptovaluta - så gör du

Det går inte att missa att kryptovalutorna är större än någonsin just nu. Det talas om det i tidningar och på tv, på forumen på internet går diskussionerna varma och många överväger att börja handla med det själva. För att komma igång behöver du känna till de tekniska lösningarna och hur det går till.

Intresset för kryptovalutorna har formligen exploderat den senaste tiden. Den första, Bitcoin, lanserades 2009 och utvecklingen har stadigt gått framåt. Idag finns det fler kryptovalutor än så och handeln med dem slår ständigt nya rekord. Det samma gäller för värdeförändringarna.

Om du varje månad sparar en del av din lön så kan det vara en god idé att investera dessa summor på något sätt som ger en avkastning så att värdet växer. Du kanske redan idag har placerat dina pengar i aktier och fonder. Många småsparare har helt eller delvis gått över till att handla med kryptovalutor som en form av sparande.

Att vara mer aktiv leder ofta till att pengarna växer snabbare och når nya höjder. Detta lockar många svenskar idag och allt fler har fått upp ögonen för kryptovalutor.

Börja med att välja en handelsplattform

Om du bestämt dig för att börja handla med Bitcoin eller någon av de andra valutorna så är första steget att välja en plattform att handla genom. Man kan oppna ett konto nu och lära känna plattformen och hur den fungerar. På det sättet är man redo när man känner att det är dags att genomföra sin första affär.

Att handla via plattformen är mycket enkelt. Man har de tillgängliga valutorna tydligt listade. Där finns även information hur det gått för valutan över tid, hur det har gått de senaste dagarna och timmarna, samt den aktuella kursen. Denna information guidar dig i dina beslut kring att köpa och sälja, men även också om vilka valutor du vill satsa på.

Vilka kryptovalutor ska du satsa på?

Vilka valutor just du ska satsa på är svårt att säga rakt av. Det beror på om du tänkt göra långsiktiga eller kortsiktiga affärer och hur stor risk du känner att du är villig att ta. Att kalkylera ens vilja att ta risker är mycket viktigt innan man börjar handla, precis som det är med exempelvis aktier.

Många kombinerar olika valutor och där med så fördelar man riskerna på ett rimligt sätt. Man kan även kombinera en långsiktig strategi med en kortsiktig. Detta genom att reservera en del av ens tillgångar till långsiktiga investeringar och använda resten att köpa och sälja över kortare tid.

Viktigt med kunskap om krypton

Precis som att det är viktigt att känna till så mycket som möjligt om de företag vars aktier man handlar med så är det viktigt att ha kunskap som grund när man handlar med kryptovalutor. Att historiska kursförändringar och dagsaktuella siffror spelar roll är givet för många.

Det är dock även viktigt att se till vem som investerat i valutan. Har ett stort företag eller en stor annan investerare nyligen köpt ett stort innehav av en valuta, så kan det vara en idé att följa efter och göra en investering själv.