Att ha glasögon när du sitter vid datorn är ofta en bra idé. Men varför är det så egentligen, och vad kostar ett par datorglasögon? Det tar vi reda på nu.

Vilka typer av glasögon är bäst vid datorn?

Glasögon som filtrerar bort blått ljus passar perfekt om du ofta befinner dig bakom en datorskärm. Det är alltså lätt att få överansträngda ögon om du ofta arbetar framför datorn, främst då du i regel inte blinkar lika mycket som du borde göra.

Vad är datorglasögon?

Datorglasögon är glasögon med eller utan styrka som bland annat motarbetar ansträngda ögon, huvudvärk samt torra ögon. Lägg märke till att datorglasögon fungerar bäst när du har ett avstånd till skärmen som ligger på mellan 50 och 70 centimeter.

Vad är blått ljus?

Blått ljus är en form av ljus som bland annat smarta mobiltelefoner, datorer och tv-apparater ger ifrån sig. Denna typ av ljus kan störa din sömn, och så även göra så att dina sömncykler förändras på ett negativt sätt. Så om någon säger att du inte borde pilla på telefonen innan läggdags är det ett klokt råd.


En smart sak att göra är att ändra bakgrundsbild på datorn från ett ljust motiv till ett mörkt motiv. Detta då mörka bilder innehåller mindre blått ljus jämfört med ljusa bilder. 

Varför ska du använda datorglasögon?

Datorglasögon blockerar det blåa ljuset så din nattsömn inte störs. Dessa typer av glasögon fungerar alltså ungefär som de funktioner som finns på mobiltelefoner som motverkar blått ljus, såsom iPhone-telefonernas läge som blockerar blått ljus på kvällstid.

När du har ett par glasögon som blockerar blått ljus är det alltså enklare att få en mer hälsosam dygnsrytm, samt en bättre nattsömn.

7 vanliga tecken på att du behöver datorglasögon

 1. Du har ofta “grusiga” och torra ögon.
 2. Du får ofta huvudvärk när du sitter vid datorn.
 3. Du kisar för att kunna se det som står på skärmen.
 4. Du har ofta ont i nacken och/eller axlarna.
 5. Du måste ofta ändra arbetsposition för att se det som står på skärmen.
 6. Du har svårt att koncentrera dig.
 7. Du är trött efter bara några timmar framför datorskärmen.

6 tips för som underlättar vid datorarbete

 1. Skaffa datorglasögon som filtrerar bort blått ljus. Datorglasögon som inte släpper igenom blått ljus fungerar som ett filter som skyddar dig mot det blåa ljusets negativa effekter. Tänk på att såväl LED-lysrör som LED-skärmar har en ljusfrekvens som dina ögon inte är vana vid, så detta råd är viktigt.
 2. Blinka regelbundet. Du blir torr i ögonen vid datorarbete för att du inte blinkar tillräckligt ofta. Så om du blinkar mer frekvent blir du inte lika torr i ögonen när du sitter framför datorn.
 3. Ta korta pauser. Då hinner dina ögon nämligen vila en stund så att du kan arbeta mer effektivt när du är tillbaka i datorstolen.
 4. Se till att skärmen är fri från reflektioner. Din datorskärm ska inte reflektera ljus från exempelvis fönster eller takbelysning. Det är nämligen slitsamt för dina ögon. Värt att tänka på är att skaffa glasögon som är antireflexbehandlade om du inte kan få bort reflektionerna med exempelvis gardiner eller genom att flytta din datorskärm.
 5. Zooma in på datorskärmen. När du arbetar med högre zoom blir det lättare att se det som står på skärmen, och således minskar du risken för överansträngda ögon.
 6. Sänk skärmen. Du ska nämligen kunna sänka blicken för att kunna ha något slutna ögon när du arbetar framför datorn. Då utsätts dina ögon för mindre syre, vilket medför att de blir mer fuktiga vilket är skonsamt för dem.