Mjukvaras Test av piratbläckpatroner

Alla som har en bläckstråleskrivare vet att priset för själva skrivaren inte är det viktiga. De bläckpatroner som skrivaren behöver är dyra. Vissa av dem kan kosta närmare tusen kronor. Men det finns billigare alternativ; man behöver inte köpa originalpatroner, utan det kan ofta fungera minst lika bra med piratbläckpatroner. Dessa är vanligtvis några hundralappar billigare, så det finns pengar att spara. Men kvalitén hos dessa bläckpatroner skiftar. Tack till Tonerlagret som stått för bläckpatroner till testet.
Kvalitet och mängd
Det finns två faktorer som spelar in: hur många utskrifter en bläckpatron klarar av, och hur pass bra de är. En billigare bläckpatron som klarar av betydligt färre utskrifter kommer att kosta mer per utskrift och således inte innebära någon riktig besparing.
Sedan är det också en fråga om hur pass höga kvalitetskrav man har. Ska man bara skriva ut textdokument som inte är tänkta att arkiveras räcker ett billigare alternativ som kanske inte ger så skarpt resultat.
Originalpatroner oftast bäst
Originalpatroner är dyrare än piratpatroner – men också nästan alltid bäst. Det är egentligen inte så konstigt; bläckpatronerna måste ju anpassas efter specifika skrivare, och där har tillverkaren av skrivaren en stor fördel.
Men skillnaden mellan exempelvis originalpatroner från HP jämfört med de allra bästa piratpatronerna är inte överväldigande, utan faktum är att vissa piratpatroner slår HPs original på fingrarna, i alla fall för en del användningsområden.
Bra och dåliga piratpatroner
De piratpatroner som lyckats bäst med att nå upp till ”originalstandard” är av märket Pelikan. Färgutskrifter med Pelikan och HP-patroner håller likvärdig kvalitet, både vad gäller färgåtergivning och beständighet, samtidigt som de har bläck till många utskrifter. Priset per sida är för Pelikan ytterst lågt, och det är alltså en piratbläckpatron som kan rekommenderas.
Vad gäller övriga bläckpatroner så är det en varierad historia, men konsensus är ändå att det endast är Pelikan som är i nivå med originalpatroner, generellt sett, när det gäller färgutskrifter. Övriga piratmärken är här markant sämre överlag. För den som det är viktigt att bläckpatronerna klarar färgbilder av hög kvalitet och beständighet så är originalpatroner eller patroner från Pelikan de bästa alternativen.