Hur vet du om ett nätcasino är legitimt?

Det finns många fler kryptovalutor än ”bara” Bitcoin. Här upplyser vi dig om de 5 bästa kryptovalutorna just nu, så att du får en bättre överblick gällande hur krypto-utbudet ser ut.

De 5 bästa kryptovalutorna

  1. Bitcoin (BTC).
  2. Ethereum (ETH).
  3. Tether (USDT).
  4. Litecoin (LTC).
  5. Dogecoin (DOGE).

Nedan berättar vi mer om de kryptovalutor vi precis nämnt i större detalj.

1. Bitcoin (störst och bäst)

Bitcoin är världens mest kända och så även mest säkra kryptovaluta. Samtliga transaktioner genomförs med hjälp av ett nätverk som heter blockchain (blockkedjan), vilket medför att samtliga transaktioner måste verifieras med hjälp av en eller flera datorer löser ett kryptografiskt problem.

Det är just verifieringen av transaktioner som gör att Bitcoin miners får ersättning för sitt arbete, då de får en liten del av överföringsavgiften för varje transaktion.

Lästips:https://miniräknare.se hittar du en Bitcoin-kalkylator där du bland annat kan se vad växelkursen för Bitcoin ligger på just nu.

  • En Bitcoin kostar idag cirka 433 000 kr.

2. Ethereum (är även en kryptoplattform)

Ethereum är en kryptovaluta som är baserad på blockkedjetekniken. Utöver en kryptovaluta fungerar Ethereum även som en blockkedjeplattform där du kan ta fram och skriva under smarta kontrakt, samt där du kan utveckla och ladda ned decentraliserade blockkedje-appar. 

  • En Ethereum kostar idag cirka 32 000 kr.

3. Tether (en valuta med låg risk)

Tether är en så kallad stablecoin, det vill säga en kryptovaluta som följer växelkursen för fysiska valutor såsom euro och dollar. Det medför att denna valuta är stabil, men det faktum att Tether är ett stablecoin betyder också att du sannolikt inte får vara med om några raketuppgångar. 

Läs mer: Så gör du för att handla med kryptovaluta.

Tänk på att växelkursen för Ethereum har stigit med 31 000 % sedan 2016 samt att växelkursen för Bitcoin stigit med 9 000 % sedan samma år. Några sådana ökningar får du inte se om du köper Tether, men som tröst slipper du också tråkiga och hastiga nedgångar.

  • En Tether kostar idag cirka 10 kr.

4. Litecoin (en lättvikts-version av Bitcoin)

Litecoin lanserades år 2011 och ses av många som det bästa krypto-alternativet efter Bitcoin. Valutan skapades av en ingenjör på Google vid namn Charlie Lee, och är i korthet en mer lättviktig kryptovaluta än Bitcoin. Detta då det i regel räcker med lite enklare datorer för att kunna verifiera ett köp eller en transaktion av Litecoin.

  • En Litecoin kostar idag cirka 1 200 kr.

5. Dogecoin (en valuta som rör på sig)

Dogecoin är ett så kallat meme-coin, det vill säga en kryptovaluta som är baserad på ett internet-meme. Det som gör Dogecoin mest unikt är inte att Elon Musk snackar om valutan på Twitter, utan att värdet i regel skiljer sig rejält från dag till dag.

Det är nämligen inte ovanligt att värdet för en Dogecoin skiljer sig omkring 20 % på bara en dag. Så du tar med andra ord en stor risk om du handlar Dogecoin, men du har samtidigt en särskilt stor möjlighet att tjäna pengar.

  • En Litecoin kostar idag cirka 1,3 kr.

Finns det fler kryptovalutor som är på uppgång?

Ja, det finns kryptovalutor som utmanar de valutor vi nämnt ovan. En spännande valuta som många pratar om är Binance Coin som tillhör världens mest omtalade krypto-marknadsplats vid namn Binance. Du får Binance Coin när du hjälper till att säkra upp överföringar på den plattformen.

En annan spännande kryptovaluta är Monero. Det är en valuta som du kan göra helt anonyma transaktioner med då ingen kan spåra vare sig sändare som mottagare.