Mjukvara Logo

Budgivning pågår på mjukvaran bakom Trustbuddy

Hem / Budgivning pågår på mjukvaran bakom Trustbuddy

Budgivning pågår på mjukvaran bakom Trustbuddy

Postad av: Christian


I oktober 2015 försattes lånesajten Trustbuddy i konkurrs. Orsaken var att den nya styrelsen upptäckt ”allvarliga oegentligheter” i företaget vilket både resulterade i att en polisanmälan lämnats in och att en utredning har påbörjats av Finansinspektionen. Enligt styrelsen var situationen så allvarlig att det inte fanns någon annan väg än att försätta företaget i konkurs. De oegentligheter som styrelsen hänvisat till i intervjuer var att Trustbuddy helt enkelt saknat hela 44 miljoner av kundernas insatta medel.  

Företaget har alltså inte bedrivit en klassisk låneverksamhet där man lånat ut sitt eget kapital utan bedrivit så kallade P2P-lån. Detta innebär att privatpersoner fått sätta in pengar hos Trustbuddy för att få en hög avkastning. Pengarna har använts till utlåning. Det blir helt enkelt en plattform som agerar som mellanhand mellan privatpersoner.  Lån mellan privatpersoner (s.k peer-to-peer) är mycket stort i USA och Asien och finns till viss del även i Sverige även om utbudet är relativt begränsat. 

Mjukvaran lever vidare?

När nu Trustbuddy sats i konkurs ser andra kreditgivare i Sverige en möjlighet att ta sig in på P2P-marknaden. En marknad som beräknas öka rejält under de kommande åren. 

Ett av de företag som visat intresse är Northmill, vilket DiDigital rapporterar. Northmill är ett av Sveriges största företag inom microlån med varumärken som exempelvis Credway och Credigo. Skulle de lyckas köpa loss mjukvaran kan de även snabbt etablera sig på P2P-marknaden.  Men de är inte ensamma. Även 4Finance och Solid Venture Capital har visat intresse. Enligt konkursförvaltaren förväntas en försäljning kunna ge mellan 10 och 15 miljoner.

Nya och flera lånevägar 

För låntagarna har konkursen av Trustbuddy inte skapat någon större förändring. De får fortfarande betala in sina månadsbetalningar vilket är ett sätt för konkursförvaltaren att få in pengar till konkursboet. Ett alternativ är att skuldebreven säljs vidare men även i dessa fall påverkas inte låntagarna något. 

En tydlig trend på lånemarknaden är just att lånen förmedlas på ett flertal olika sätt men att det för låntagarna inte skiljer speciellt mycket gällande låneavtal. 

De som lånar via P2P kan idag göra detta till fast eller rörlig ränta, i likhet med om lån tas hos en klassisk lånegivare. Varje månad ska inbetalning ske och om så inte sker går ärendet vidare till Inkasso i slutänden Kronofogden. Detta sköts av plattformen som erbjuder lånet (ex. Trustbuddy).  

En annan låneform som även den ökar starkt är låneförmedlare. I mitten av 2015 fanns det hela 47 företag som ansökt om att få bedriva denna verksamhet (krävs tillstånd från Finansinspektionen). Ett av de mer kända är Lendo. I detta fall skickas en låneansökan in, på samma sätt som till ett vanligt privatlån, men skillnaden är att upp till 20 låneförslag presenteras. Detta eftersom en låneförmedlare samarbetar med ett stort antal banker och därmed kan göra snabb och effektiv räntejämförelse. 

Även utbudet av jämförelsesidor gällande lån ökar kraftigt. Detta framförallt för att allt fler blir medvetna om att det finns pengar att spara på att jämföra lån. Ett exempel kan tas från en av de större sidorna Financer. Den som vill låna 5000kr i en månad kan hitta priser mellan 120kr upp till 700kr. Mycket stor procentuell skillnad och vid större belopp blir även skillnaden än större i kronor. 

 Det är just via dessa nya vägar som kreditföretagen vill erbjuda lån. Detta för att möta upp behov och efterfrågan hos kunderna som allt mer inte nöjer sig med att teckna lån på den bank som de har sparande och lönekonto hos. Det är även just dessa kunder som Northmill vill attrahera med den nya P2P-plattformen. Att lägga ett bud på TrustBuddy är i alla fall ett första steg åt det hållet. Kommentarer


Namn:
E-post:
Kommentar:
Stäng

Denna artikel saknar relevanta länkar. Har du en länk du tycker borde finnas med här? Kontakta Christian.

relaterade artiklar

Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se