Mjukvara Logo

Skydda dig mot internetbedrägerier med SiteAdvisor

Hem / Skydda dig mot internetbedrägerier med SiteAdvisor

Gratis skydd mot bedrägeri

Postad av: CR och TkJ
Det har blivit allt vanligare med nätbedragare som lurar till sig dina hemliga uppgifter för att ta sig in i din Internetbank. Skaffa ett bra skydd – gratis!

Snabbfakta
Hur lång tid tar det
-Ca 15 min att läsa denna artikeln
Vad behöver jag
-McAfee Siteadvisor
Vad lär jag mig?
-Surfa säkrare

McAfee siteadvisorIngen datoranvändare vid sina sinnes fulla bruk skulle idag ge sig ut på Internet utan vare sig brandvägg eller antivirus. Det skulle vara att tigga om problem. Men antivirus-programmen har ett problem, och det är att de skyddar mot virus när angreppet har skett, inte före det sker. Dessutom skyddar de inte mot att användaren klantar sig på nätet. Inget antivirusprogram kommer att hindra dig från att fylla i ett formulär på webben och skicka iväg inloggningsuppgifter till Internetbanken eller liknande.
Det var därför som SiteAdvisor startade. Tjänsten är i grunden ett system där sajter klassificeras efter trovärdighet. SiteAdvisors robotar surfar runt på webben och utför olika tester på alla sajter som hittas. Detta sker genom att robotarna fyller i formulär, laddar ner filer, kollar på vilka länkar det finns till andra sidor och så vidare. All denna information lagras i en databas, där användare även kan fylla på med kommentarer om webbplatserna.Genom att som användare installera ett tillägg till din webbläsare, kan du få fram information om webbplatser så fort du besökare dem. Skulle du hamna på en opålitlig hemsida så kommer SiteAdvsior att varna dig och inte släppa in dig förrän du godkänner. Detta är naturligtvis en perfekt lösning inte bara för ovana användare, utan även för oss andra som tror oss ha koll.

Verktyget finns idag till Internet Explorer samt Firefox. Utvecklarna räknar med att kunna ge support till fler webbläsare i framtiden, så att du som använder exempelvis Opera kan ta del av tjänsten.

Phishing och bedrägeri
Nätbedrägerier och phishing har varit på tapeten i kvällspressen i och med bankbedrägerier som inträffat. De flesta har drabbat Nordeas kunder. Bedragarna har skickat ut ett e-post till alla adresser de kommit över, och utformat brevet som säkerhetsinformation från Nordea. I brevet har man begärt att mottagaren ska logga in på sitt konto, och länken har sedan gått till en sida som sett ut precis som Nordeas inloggningssida (fast adressen har varit annorlunda och bestått av ett IP-nummer).

De allra flesta mottagarna av ett sådant här brev är inte kunder på Nordea, men genom att skicka ut så mycket brev som möjligt har man garderat sig. En del av mottagarna kommer statistiskt sett vara kunder och några av dessa kommer att svälja betet och lämna ifrån sig sina personliga inloggningsuppgifter. Bedragarna har sedan kunnat logga in och föra över pengar till sina egna konton.

Namnet phishing kommer från engelskan fishing, som betyder fiska. En svensk översättning skulle med andra ord kunna vara nätfiske. Bedragare fiskar helt enkelt efter information genom att lägga ut bete på så många ställen som möjligt. Medan trojaner och virus som är inriktade på att samla information om människor gör det genom att söka igenom den smittade datorn efter data, så handlar phishing om att lura användare att självmant lämna ifrån sig informationen.

Denna typ av bedrägerier kommer att fortsätta att öka. Organisationen Anti-Phishing Working Group pekar på statistik som visar att antalet sajter avsedda för phishing har ökat med hela 757 procent mellan oktober 2005 och oktober 2006. Det går aldrig att helt stoppa phishing,  fast man kan varna bättre och tydligare. Och det är detta som SiteAdvisor handlar om.

Halt, här får ingen passera
Med SiteAdvisor installerat provade jag att klicka mig vidare från ett av de falska Nordea-breven och mycket riktigt stoppades sidan och en dialogruta kom fram för att varna mig om att sidan jag håller på att besöka inte är godkänd. Jag fick valen att ignorera varningen och gå till sidan, eller lämna den – varpå jag hamnade hos lugna Google.

En intressant och viktig detalj med SiteAdvisor är att det går igenom sökträffarna du får när du söker på Google, Live eller någon annan stor sökmotor. Länkarna i träfflistan får markeringar som talar om vilken status sajterna har. På så sätt kan du redan när du använder Google se om du har fått träff på en sida som kan vara farlig.

Programmet lägger sig med en liten knapp nere i fönstret på din webbläsare. Klickar du på logotypen så får du fram en meny där du bland annat kan visa information om sidan du är inne på, inaktivera SiteAdvisory och få fram inställningsmenyn. Inställningarna är rätt simpla och används främst till att slå på eller stänga av ikonerna i sökträffar. Förutom ikonerna kan du även få hela länkarna färgade, om du kryssar i rutan ”Markera länkar för sökresultat”.

Verktyget Siteadvisor finns i två versioner. En som är gratis och en som är betalversion. Betalversionen innehållet såklart många fler funktioner, bla så visar den även i din mailbox, vilka länkar som är ok att klicka på.


Nyligen försökte nätbedragare lura till sig inloggningsuppgifter från Nordeakunder.


Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här


KommentarerNamn:
E-post:
Kommentar:
Stäng
Om du skrivit om Siteadvisor och länkat hit. Maila mig på Rudolf @kanelbulle mjukvara.se så lägger jag upp en länk till dig här.
När du gör sökningar på exempelvis Google så kommer SiteAdvisor ge tips om träffarna via små ikoner och färgade länkar. Dra muspekaren över en ikon för att få fram information om länken innan du klickar dig vidare.
  När du gör sökningar på exempelvis Google så kommer SiteAdvisor ge tips om träffarna via små ikoner och färgade länkar. Dra muspekaren över en ikon för att få fram information om länken innan du klickar dig vidare.
SiteAdvisor lägger sig som en liten knapp i webbläsaren. Klicka på den för att få fram menyn. När knappen är grön är webbsidan ofarlig, gul är den tveksam och röd är den olämplig att vara på.
  SiteAdvisor lägger sig som en liten knapp i webbläsaren. Klicka på den för att få fram menyn. När knappen är grön är webbsidan ofarlig, gul är den tveksam och röd är den olämplig att vara på.
Börja med att ladda ner tillägget för din webbläsare. Det finns en version för Internet Explorer och en för Firefox. Programmet är gratis och tar bara några sekunder att ladda ner och installera.
  Börja med att ladda ner tillägget för din webbläsare. Det finns en version för Internet Explorer och en för Firefox. Programmet är gratis och tar bara några sekunder att ladda ner och installera.
Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se