Mjukvara Logo

Gratis Antivirus-Din guide till gratis antivirusprogram!

Hem / Gratis Antivirus-Din guide till gratis antivirusprogram!

Bästa Gratis Antivirusprogram

Postad av: CR

Gratis antivirusprogram kan vara svårt att välja till din dator. Idag finns det flera olika gratis antivirusprogram och bara den som har läst på kan välja rätt. Då får man ett program som verkligen skyddar, istället för att bara ge en illusion av trygghet. I denna artikel kommer Mjukvara.se visa dig vilka program vi tror på respektive vad man måste komplettera dessa gratis antivirusprogram med för att få ett acceptabelt skydd

Snabbfakta
Hur lång tid tar det
-Ca 20-30 minuter
Vad behöver jag
-Din dator
Vad lär jag mig?
-Om du kan nöja dig med ett gratis antivirusprogram eller om du skall ha ett köpt program. Du får också flera bra program att välja på

Man ska inte låta sig luras av att det är gratis. Det finns inga gratisluncher. Eftersom det är gratis antivirusprogram så är det aldrig likvärdigt med ett betalprogram för antivirus. De stora frågorna är då: Vad går man miste om när man använder gratis antivirus samt vad behöver man komplettera sitt antivirusskydd med? Det kan vara väldigt många komplement som man behöver, allt ifrån ett aktivt realtidsskydd till program för vissa specifika hot. Därför är det väldigt viktigt att veta vad man ger sig in på. Vi börjar därför med att titta på viktiga delar i ett bra antivirusskydd och förklarar terminologin.
1. Aktivt realtidsskydd
Ett aktivt realtidsskydd är en komponent av ditt antivirusprogram som kör i bakgrunden oavsett vad du gör och skyddar dig från virus. Det kollar bl.a. så att du inte försöker exekvera en virussmittad fil och skannar aktivitet från körande program efter skadliga handlingar. Detta,skulle jag vilja påstå, är den viktigaste komponenten i ett antivirus skydd. Det är ett system som håller dig trygg utan att du behöver tänka på det. Systemet ser till att du inte gör ödesdigra misstag som att dubbel- klicka på den där bifogade filen som du egentligen inte kände igen. De gratis- program vi tittar på här har alla ett aktivt realtidskydd.

2. Brandvägg
En brandvägg skyddar dig mot attacker och program som gör din dator skadlig för både informationsstöld och zombieverksamhet. Din dator är en zombie åt någon, om du har ett skadligt program som gör att någon kan fjärrstyra din dator, utan din vetskap. Det program kan göra så att din dator attackerar andra datorer på internet utan att röja den riktiga attackerarens identitet. Dessutom utan din vetskap. Jag tycker en brandvägg är en oerhört viktig komponent som man måste ha för att känna sig trygg. Ju mer aktiv internetanvändare du är ju mer behöver du en brandvägg. Alla dessa program som vi tittar på här saknar brandvägg och du behöver kompleter med en brandvägg. Tex den brandväggen som finns inbyggd i Windows eller kolla här efter en gratis brandvägg.

3. Virusskanning
En virusskanning är precis vad det låter som. En passiv skanning som måste initieras av dig. Detta är egentligen kärnan i ett antivirusskydd. Skanningen går igenom din dator och letar efter skadliga program som antigen väntar på att få göra skada eller har redan orsakat något skadligt. Efter upptäckt röjs hoten och du kan i de flesta fall vara helt trygg. En virusskanner är en självklar komponent och följer med i alla de antivirusprogram vi ska titta på idag.  Det är inte alla dessa program som listas här som har schemalagd scanning. Något du måste göra manuellt om du väljer ett gratis antivirusprogram.

4. Antispyware
Mönga antivirusprogram idag erbjuder även att skydda din dator mot spyware. Spyware är små program som oftast är mindre skadliga mot själva datorn än ett virus men kan orsaka ännu större huvudvärk. Spyware kan avslöja personlig information och även stjäla saker såsom kreditkortsnummer, lösenord och dylikt. Spyware är väldigt lätt att få in i sin dator. Det är inte ett galet antagande att säga att alla internet -anslutna datorer har någon gång varit infekterade av spyware. Det är viktigt att ha ett skydd mot spyware för det är lätt att få det. Flera av dessa program har antispyware inbyggt.

5. IM-skydd
IM-skydd, eller chattprogramskydd, är ett skräddarsytt skydd som hjälper dig undvika datavirus via de vanligaste chattprogrammen såsom MSN, ICQ, AIM, Yahoo Messenger och dylikt. Dessa skydd vakar över dig medan du chattar och ser till att de skickade filer du får inte innehåller dolda hot. Vissa skyddar även mot misstänksam nätverksaktivitet och säkerhetshål i chattklienten. Bland alla de gratis antivirusprogrammen som erbjuds finns det ett fåtal som är värda att kalla en god lösning gällande IM-skydd. Frågan återstår bara om lösningen är god nog. I de flesta fallen är svaret tyvärr nej, då man antingen behöver komplettera sin lösning med flera andra program eller  att man behöver själv som användare vara aktivt, i sitt skydd. För att uppnå skydd här måste du köpa ett antivirusprogram

Mjukvara.se rekommenderar dessa sex antivirusprogram
Mjukvara.se har valt ut fem antivirusprogram. Dessa är valda utifrån popularitet och vilka som Mjukvara.se tycker har mest att erbjuda dig. Grundregeln har varit att ju mindre du behöver arbeta för att få ett bra virusskydd, desto bättre.


Panda har släppt ett gratis antivirusprogram som är väldigt enkelt att sköta. I princip kan du bara göra två saker, söka igenom hela datorn, eller bara delar av datorn. Det är precis detta vi gillar med programmet. Du kan ge detta programmet till din morfar och intuitivt kommer han förstå. Det Panda Cloud Antivirus saknar i funktion, kompenserar de lätt med användbarhet

Fördelar:
1. Väldigt enkelt att använda
2. Intuitivt
3. Eftersom programmet jobbar mot molnet är det snabbt att uppdatera och skydda din dator
Nackdelar:
1. Begränsad funktionalitet
2. ingen support
3. Kan vara lite långsam vid scanningen av datorn

Panda finns på Svenska och är kompatibelt med Windows 7.
Här finner du komplett recension och nedladdning av Panda Gratis Antivirus


Logga g�r avg gratis antivirusAVG Anti-Virus Free Edition 9.0
AVGs gratisversion av deras antivirus är ett starkt program som levererar mycket. Gränssnittet är väldigt likt betalversionens. Dock är funktionaliteten väldigt skild mellan den betalda versionen och gratis versionen. AVG Anti-Virus Free Edition innehåller bara grundläggande skydd mot virus och spyware. Det är väldigt lättanvänt och extremt populärt.250 miljoner människor har laddat ner AVG Anti-Virus Free Edition. Detta gör AVG gratis antivirus världens mest nedladdade antivirus program.

Fördelar
1. Aktivt realtidsskydd mot virus
2. Skyddar mot spyware också
Nackdelar
1. Ingen brandvägg, du är öppen för hackerattacker
2. Inget skydd mot nerladdningar, du kan ladda ner program med virus och spyware
3. Ingen support
Komplettera med
1. Brandvägg

AVG finns inte på Svenska och men stödjer Windows 7

Du kan ladda ned AVG gratis antivirus direkt från Mjukvara.se sida om AVG gratis antivirusLogga f�r Avast gratis AntivirusAvast! 4 Home edition
Avast! är ett annat gratis antivirusprogram som kommer från ett välkänt företag. Det har en väldigt stark antivirusmotor och är lätt att lära sig nya datavirus. Skanningen är väldigt snabb och byggd för både äldre såväl som moderna datorer En mycket trevlig detalj med Avast! är att det går att ändra utseendet på gränssnittet med skins. Detta program är i en svensk version.

Fördelar
1. Aktivt realtidsskydd mot virus
2. Skyddar mot spyware också
3. E-postskydd
Nackdelar
1. Gränssnittet saknar funktionalitet jämfört med betalversionen
2. Blockar inte skadliga skriptfiler, bara exekverbara program
3. Brandvägg saknas
Komplettera med
1. Brandvägg

Avast finns på svenska och stödjer Windows 7.
Du kan ladda ned Avast gratis Antivirus direkt på Mjukvara.se nedladdningssida för Avast Gratis Antivirus.


Avira gratis antivirus loggaAvira AntiVir Personal
Avira AntiVir Personal är ett gratis antivirus som är en nerbantad version av deras betalprogram. Ett väldigt enkelt program med ett simpelt gränssnitt och inte så avancerad funktionalitet. Nyligen blev programmet omgjort med många fördelar såsom snabbare skanningar och snyggare gränssnitt. Detta program är i en svensk version.

Fördelar
1. Aktivt realtidsskydd mot virus
2. Skyddar mot rootkits
3. Skyddar mot informationsstöld
Nackdelar
1. Skyddar inte mot spyware
2. Skyddar inte mot internethot och attacker
3. Skyddar inte mot epostvirus
Komplettera med
1. Brandvägg
2. Anti-spyware
3. Epostskanner

Avira finns inte på Svenska men Avira stödjer Windows 7.

Du kan ladda ned Avira Antivir Antivirus direkt från Mjukvara.se sida om Avira Antivir gratis antivirus.


Bitdefender Gratis Antivirus loggaBitDefender 10 Free Edition
BitDefender är en av de antivirus som jag tycker mest om. Dock verkar dom tappa rejält med ånga i gratisversionen. Den är utseendemässigt väldigt lik betalversionen men där tar likheterna slut. Trots att virusskanningen är lika kraftig som i betalversionen så saknas ett aktivt skydd och många andra komponenter som gör BitDefenders betalversion bland de bästa jag har prövat.

Fördelar
1. Stark virusskanning
2. Schemaläggning av skanning
3. Hittar mest virus av alla gratisversioner
Nackdelar
1. Inget aktivt realtidsskydd
2. Ingen brandvägg som skyddar mot nätverksattacker
3. Skyddar inte mot spyware
Komplettera med
1. Brandvägg
2. Aktivt virusskydd
3. Anti-spyware

Bitdefender finns på svenska och har stöd för Windows 7.

Du kan ladda ned Bitdefender från Mjukvara.se egna sida om Bitdefender Gratis Antivirus


Clamwin gratis antivirus loggaClamWin Free Antivirus
ClamWin är ett öppet-källkodsprogram och distributionen av öppen källkod gör att säkerhetshål och förbättringar ofta hittas. Det har en väldigt bra virusskanning och upptäcker många olika former av datavirus. ClamWin bygger in sig i Windows så du kan med ett högerklick skanna mappar och filer. Däremot saknar det många viktiga saker såsom spywareskydd och aktivt realtidsskydd. Däremot om man kombinerar ihop det med Winpooch som är ett gratis aktivt virusskydd, och ett gratis brandväggsprogram, så har man en helhetslösning som håller i längden!

En speciell fördel för ClamWin är att det får plats i en USB sticka så har du ett virus i din dator som förhindrar att du kan installera ett antivirusprogram. Då är det bara att köra in USB-stickan och köra en scan för att få bort viruset!

Fördelar
1. Integrerar med Windows
2. E-postskydd
Nackdelar
1. Virusdatabasen har vissa svagheter
2. Saknar ett aktivt realtidsskydd
3. Saknar brandvägg
Komplettera med
1. Brandvägg
2. Aktivt virusskydd
3. Anti-spyware

ClamWin finns inte på svenska men har stöd för Windows 7

Här kan ni direkt ladda ned ClamWin: ClamWin Free Antivirus

Comodo Antivirus och Brandvägg

Comodo är ett okänt företag i Sverige. Man skall dock inte oroa sig över det. Faktum är att det går att få Comodo på svenska. Det är relativt få gratis antivirusprogram som finns i svenska versioner. Det är hedervärt av Comodo. I Comodo finns det både brandvägg och antivirus. Man behöver dock inte ha bägge installerade. Du kan enkelt välja bort tex antivirus då man ej skall ha två antivirusprogram installerade i din dator.

Fördelar

1. Både antivirus och brandvägg

2. Finns svenska

Nackdelar

1. Brandväggen är väldigt säker, ibland så säker att den ställer till besvär med mycket frågor

Komplettera med

1. Komplettera med antispyware

Du kan ladda ned Comodo gratis antivirus direkt från Mjukvara.se sida om Comodo gratis antivirus

Värt att nämnas är att man kan dela upp de ovanstående skydden i två kategorier, Aktiva och Passiva. Ett aktivt skydd är något jag med gott samvete kan rekommendera till användare som vill ha ett bra skydd mot det mesta. Ett passivt skydd är mer ett verktyg man kan använda manuellt för att städa upp.

Aktivt skydd
Avast! 4 Home edition
AVG Anti-Virus Free Edition
Avira AntiVir Personal

Comodo

Passivt skydd
BitDefender 10 Free Edition
ClamWin Free Antivirus

Summering av gratis antivirus
Ett gratis skydd kan räcka långt men aldrig långt nog. Oavsett vilken lösning du använder finns det fortfarande en hel del hål. I vissa lösningar är hålen stora i andra är hålen mindre men man kommer inte ifrån faktumet att de finns där. Om man verkligen vill ha ett gratis skydd så vill jag rekommendera att komplettera ditt favoritprogram med saker såsom brandvägg och spywareskydd . Alla dessa komponenter kan dock aldrig garantera att de samarbetar bra och din dator segas ner mer än om du har en enda lösning.

Om du gillar denna bloggposten om gratis antivirus så prenumerera på Mjukvara.se för att lära dig mer om datorvirus. Om du är inne på mikrobloggande följer ni mig på Twitter här.Kommentarer


Av: Zven Andersson 2010-03-22
Hej Jag använder digital-defender´s antivirus som också är gratis. Varför tar du inte upp det programmet? Registrerar sig både som antivirus och som antispyware väldigt snabbt och så enkelt för mig med dålig syn. Sedan att det finns på svenska gör ju inte det sämre. Bara ett tips i alla fall.

Av: Christian 2010-03-23
Zven: Hade dålig koll på dem måste jag säga. Dock verkar de ganska okända och jag vill nog hålla mig i kända vatten.

Av: Georg Matscheko 2010-04-05
Hej! Jag använder Avast som antivirus samt Window brandvägg. Vad är nackdelen? ser att Avast släpper igenom "script" Vad inebär det säkerhetsmässigt? Tyckwr i övrigtdet funkar betydligt bättre än Norton 360 som jag hade tidigare.

Av: Julia 2010-04-10
Hej! Jag har en mac och undrar om du kan tipsa om ett bra gratis virusprogram! Vad vet du om ClamXav (ett virusprogram till mac)?

Av: Kjell Sandström 2010-05-10
Hej! Använder AVG free antivirus Panda Cloud och en dator med någon Avast variant alla gratis. Jag tycker AVG och AVAST känns bäst och Panda Cloud segar ner den dator jag har det på som dock är en gammal slö sen tidigare. Har inte haft problem med virus är en försiktig användare som jobbar mycket på nätet med datorerna.

Av: Robin 2010-05-10
Hej: Av det vad jag läste ovan det verkar som att Comodo är en bra lössning för mig men hur kan jag kompletera den med antispyware och går det att skaffa den gratis?

Av: Aino Orrbén 2010-05-22
Jag har tidigare använt Avast virusprogram och varit nöjd. Önskar samma igen plus brandvägg

Av: Bertil Olsson 2010-05-27
Jag har prövat lite olika antivirus men fastnat för Avast som jag personligen tycker är det bästa. Sedan så har jag Windows brandvägg samt Windows defender antispyware. Bör inte dessa tillsammans ge en heltäckande lösning? Hälsningar Bertil

Av: Rudi 2010-07-07
Har två laptopsi den ena datorn med Windows 7 har jag gratisprogrammet Microsoft Security Essentials. Är mycket nöjd!! Det uppdateras minst 2 gånger per dygnom man gör det manuellt. Brandväggen är Windows.Skyddet är på engelskamen ska komma i svensk version under augusti.(2010)Kan rekommendera detta program!

Av: Iran daniali 2010-07-23
hej! jag behöver så snabt en antivirus. tack

Av: Hasse Österlund 2010-08-12
Jag har haft Trend Micro Internet Security betalprogrammet i ett antal år. Kan inte rekommendera det - åtskilliga gånger har Trend missat malware och MSN virus mm som tagits bort av t.ex. AVG. Skall i höst satsa på Avast gratis + windows brandvägg + brandvägg i router .

Av: layla abdihaji 2010-08-12
hej jag behöver gänna anti vuris plzzz snabte tack så myceket hej då

Av: Christian Rudolf 2010-08-13
Hasse Tråkigt att höra. Förstår att det drabbat dig. Men man måste också tänka på att många virusproram är ett halft steg för många antivirusmakare. Hackare ändrar sina program flera ggr per dag och det kan ta en timme eller två innan antivirusföretagen upptäcker detta. Just i detta glappet i tid kan man smittas. Det är därför det är viktigt att kombinera sitt antivirusprogram med sunt förnuft. Klicka inte på allt som kommer till dig i datorn via MSN och Facebook. Dessa system är väldigt lätta att hacka. jag vill tom säga att Facebook är ett enda stort säkerhetshål. Tusentals nätkriminella är aktiva där och det är ganska lätt för dem

Av: osman 2010-08-13
hej ! jag vill intresserad av att prova dina Anti-virus så skulle ni skicka mig så snabt en ativirus. tacka hälsingen.... osman

Av: Christian Rudolf 2010-08-13
Bertil Inte en perfekt lösning men kanske tillräckligt om du användr den i kombination med sunt förnuft!

Av: Christian Rudolf 2010-08-13
Rudi Du beskriver en av nackdelarna med gratis antivirus man får tex inte uppdateringar lika ofta. Men man får ju sätta detta i relation till att det är ett kostnadsfritt antivirus

Av: Christian Rudolf 2010-08-13
Osman det är bara ladda ned ett gratis antivirus här via länkarna!

Av: Jan Bystedt 2010-09-03
Har använt Avast en längre tid till Wind.XP Plötsligt kan jag inte sända mail med Outlook Express. Tele2 säger att Avast blockerar sändning av mail. Men varför har det funkat tidigare. Mycket tacksam för synpunkter. Mvh/Jan Bystedt

Av: Anders 2010-09-05
Jag använder Microsoft Security Essential som är gratis och har klarat tester fint och kör med ZoneAlarm brandvägg som är bra med tanke att den skyddar två vägar både in och ut trafik. Tack för en läsvärd sida...

Av: Matte 2010-09-20
Har testat väldigt många säkerhetsprogram men det program som ständigt ligger uppdaterad men ändå drar minst resurser är panda cloud det ligger helt enkelt ett steg före alla andra i utvecklingen av teknik mot skadliga program!

Av: Leena Keloneva  2010-09-23
Har haft AVAST ca 1 år gratis. Ny plötsligt vill de ha betalt. Vad göra? Ska jag byta till ett annat program? Vilket i såfall rekommenderas?

Av: Jennie Olsson 2010-11-06
Har försökt ladda ner AVG antivirusprogram 9.0 ett antal ggr. jag har en dator windows XP men det fungerar ej att ladda ner varför tel: 076 1148135

Av: Margareta 2011-01-05
Jag har laddat hem den nyare AVG- antivirus men jag inte så nöjd. det vill att jag ska köppa . ty jag är en penssioner jag har inte pengar. Jag bara surfa och läser e-mail. Tack för att ni finns Margareta

Av: Christian Rudolf 2011-01-08
Margareta Om du verkligen bara surfar och mailar så klarar du dig med ett gratisprogram. Testa de andra programmen i listan i denna artikeln!

Av: Emil 2011-01-23
Hej! Jag har skaffat en begagnad dator med Windows XP. Den har inget virusprogram men enligt vad jag förstått så bör den ha en inbyggd windows-brandvägg? Räcker den isåfall som skydd när jag surfar om jag kompletterar med ett virusskanningsprogram? Tack för en informativ site!

Av: Christian Rudolf 2011-01-24
Emil:
 Jag tycker ovana internetavändare skall köpa ett antivirusprogram. Mer erfarna dator och internetanvändare klarar sig med gratisprogramvaror för antivirus!

Av: Emil 2011-01-24
Det är inte det att jag saknar datorvana surfat och laddat ner program och sånt har jag gjort i flera år jag har bara inte haft en egen dator förut så jag har inte behövt tänka på vilket antivirusprogram jag bör ha. Men jag kör på magkänsla hoppas att windows-brandväggen håller och laddar ner något av ovanstående gratisprogram fattig student som jag är.

Av: Christian Rudolf 2011-01-29
Emil Ibland har man inget val ;-)

Av: Mishail 2011-02-17
Hej jag använder Panda's Cloud antivirus och hittills har jag bara lovord för den rekommenderar den varmt. Inga problem alls så länge är man uppkopplad helst via Internet Explorer (toolbar). Tack för Panda möln . helt gratis

Av: armi hirvaskoski 2011-07-24
Jag kör panda cloud antivirus tycker att verkar heltreagerar direkt mot ev hot.Det har funkat bra för mig hitintills peppar peppar

Av: Nils 2011-08-01
Intressant!

Av: Tehvid  2011-12-10

Om ni har orginal Windows där hemma använd då (Microsoft Security Essential) asså Microsfts egen antivirusinnan har jag provat både crackade och gratis versionen och aldrig varit så nöjd som med Microsofts Essential mest på grund av att den tar väldigt lite resurser av din dator och att den sköter allting själv i princip.RekomenderasAv: Rolf  2012-01-28

Hej Christian.". Jag har länge använt Avast som gratis antivirusprogram och tycker att det ha fungerat bra. Jag har Win7 som operativsystem och windows brandvägg. Använder den senaste explorern som browser. Nu är min fråga om jag kanske borde ladda ner COMODO och där använda deras brandvägg kombinerat med avast antivirus som jag alltså är inkörd på??? Jag surfar mycket och är ute på många sidor och communitys. Laddar även ner en hel del. Som dator och internetanvändare så är jag ingen nybörjare men kan inte heller kalla mig erfaren ligger väl någonstan i mitten på en sådan skala. Tacksam för svar. Rolf OlssonAv: Christian 2012-01-28

Rolf Kolla på den inbyggda brandväggen i Windows. Kanske funkar för dig!Av: Bjarne Breistøl 2012-02-13

Hello fra Norge! Tenkte jeg bare skulle si at dette er en av de beste antivirus guidene på nettet. I kombinasjon med Gratis antivirus test valgte jeg Avast. Hilsen BjarneAv: Anders 2012-03-02

Jag använder My Security Center i flera år riktigt effektiv och bra support. Rekomenderas!Av: Versioner 2012-05-01

Skulle vara bra om du tar med vilka versioner av windows som fungerar. Panda antivirus fungerar tillexempel bara på 32-bitars versionen inte 64-bitars.Av: Britta 2012-06-04

Hej! Jag har installerat Avast gratisprogrma men har problem med att jag inte längre kan skcika mail i Outlook. Det verkasr som SSL ställer till problem. Vad gör jag?Använder du gratis antivirusprogram för du gärna skriva vilket program du använder och varför du använder just det virusskyddet som en kommentar till denna artikel.
Namn:
E-post:
Kommentar:
Stäng
TkJ:s Guide till Gratis Antivirus

Har du bloggat om denna gratis antivirussidan, skicka mig ett mail så uppdaterar jag med en länk till din sida, rudolf kanelbulle mjukvara.se


testurl för urlchecker
Inställningsskärmen för Avast! gratis antivirusprogram. Aktivt realtidsskydd. Som ni ser är det lättantvänt och har gott om alternativ.
   Inställningsskärmen för Avast! gratis antivirusprogram. Aktivt realtidsskydd. Som ni ser är det lättantvänt och har gott om alternativ.
Kontrollpanelen för AVG gratis antivirusprogram där man kan arbeta med sitt virusskydd. Mycket enkelt och bra.
   Kontrollpanelen för AVG gratis antivirusprogram där man kan arbeta med sitt virusskydd. Mycket enkelt och bra.
God översikt över systemets status och de skanningar man har utfört med Bitdefender gratis antivirusprogram.
   God översikt över systemets status och de skanningar man har utfört med Bitdefender gratis antivirusprogram.
Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se