Mjukvara Logo

Blogg om programvaror, internet och webbapplikationer

KATEGORIER Antivirus AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratis-program Internetkatalog

 

 

12 april, 2011

Trojan låser Windows!

Filed under: datorsäkerhet,microsoft — Christian Rudolf @ 15:04

En trojan som låser Windows totalt cirkulerar frekvent på Internet just nu. Sådana trojaner brukar kallas för ”ransomware” och kräver att man betalar en summa pengar för att få tillgång till ett lösenord som låser upp Windows igen. Den här gången är det ett väldigt kraftfullt ”ransomware” som inte låter användaren starta upp datorn normalt, eller ens i ”felsäkert läge”.

Det här ”ransomware” framställer sig som en legitim Microsoft händelse som kräver att du ringer ett gratisnummer till något av Microsofts telefoncenter. Men i själva verket leder numret till olika falska telefoncenter, bland annat på Dominikanska Republiken och i Somalia. Alltså länder dit det kostar ganska mycket att ringa. Men även dessa telefoncentraler är falska och leder i självaverket till andra länder dit det är mycket billigare att ringa. De olika ägarna av telefoncentralerna och skaparna bakom ”ransomware” delar sedan på skillnaden mellan de dyra numren och de billiga numren.

[ad#Google Blogg]

 F-Secure har undersökt ”ransomware” och det nummer man tvingas ringa. Deras undersökningar visar att man måste lyssna på ett fyra minuter långt samtal varje gång man ringer. Dessutom framgår det att det alltid är samma lösenord: 1351236. Om du har drabbats är det enda alternativet att ange koden eller att installera om ditt operativsystem totalt, alternativt använda dig av en back-up om du har någon sådan.

Källa:

Källa 1

No related posts.


 

1 kommentar »

  1. Ouch, har än så länge lyckats att undvika den här saken. Känns skönt att koden nu finns publikt på nätet så att man kan bli av med problemet om det skulle uppstå, tackar!

    Comment by Ken

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment