Mjukvara Logo

Blogg om programvaror, internet och webbapplikationer

KATEGORIER Antivirus AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratis-program Internetkatalog

 

 

3 april, 2009

Familjeband-Hjälp i din släktforskning

Filed under: Släktforskning på nätet — Christian Rudolf @ 15:10

Familjeband.se är en svensk webtjänst för att visualisera sitt släktträd. Här kan du enkelt bygga upp ditt släktträd, själv eller tillsammans med dina släktingar. Med tjänsten kan du bygga en karta som visualiserar din nuvarande familj och över generationerna. Denna artikel om Familjeband.se är en kom igång guide för dig som är ovan användare av webtjänster. Tjänsten drivs av Genline.se. Ett känt företag inom svensk släktforskning som även digitaliserar tex svenska kyrkböcker. Tjänsten är gratis och på svenska

För att komma igång klickar du till Familjeband.se. Där möts du direkt av en ruta där du skall fylla i ditt namn, epostadress och ditt kön. Detta är det enda du behöver göra för att komma igång.(Klicka på bilden om du vill förstora den)

Jag har försökt få min mamma engagerad i MyHeritage. tyvärr har jag inte lyckats så bra. Mycket beror det på att MyHeritage är på engelska. Här tror jag faktiskt att jag kommer lyckas bättre. Familjeband.se är nämligen på svenska. Min Mamma kommer känna sig mycket mer komfortabel med detta

Nu är du medlem och nästa steg är att lägga till dina släktingar och ladda upp foton. På bilden nedan kan ni se att jag lagt till min pappa(den blå avlånga figuren) och i det gula inmatningsfälten håller jag på att skriva in min mammas namn.  Om ni trycker på det gula plustecknent på er figur, dyker det en ruta där ni kan lägga till era släktingar. Det som är viktigt att veta här är, att om ni anger personens emailadress, då kommer han eller hon att få en inbjudan till tjänsten. Det finns en social dimension av denna tjänsten. (Klicka på bilden om ni vill förstora den)

Värt att notera är att manliga släktingar har blå färg och kvinnliga släktingar har röd färg. Min mamma är ännu inte tillagad här på denna bilden.

Nästa steg är att skriva information om dig själv på din profil. Framförallt tycker jag du skall lägga till en bild på dig själv. För att komma till inmatningssidan för er profil, då klickar ni på den lilla röda symbolen bredvid ”mer info” på er lilla ruta på skärmen. Då kommer denna sida upp:(klicka på bilden om ni vill förstora den)

Här kan du se all personlig info om dig. Bilder, släktingar, platser som du är kopplad till(tex där du bor eller bott) Du kan inte redigera på denna sidan utan du måste klicka ”Editera x profil”. Denna länk finner du uppe i högra hörnet. På bilden ovan finns det en röd ram kring var du skall klicka.

Nu kommer du till en sida där du kan editera din profil. Varför skall man då göra detta? Jo, att visualisera släkten på detta sätt är en social aktivtet. Som ett litet forum för din familj. När man lägger upp sitt släktträd på detta viset så med en gnutta tur finner man andra släktingar och de släktingar som det går ut mail till. De börjar redigera sina profiler, lägga till sina släktingar, ladda upp foton. Man bygger släktträdet tillsammans! På sin profil kan man göra flera saker

 • Redigera info om sig själv(Fliken ”Personer”)
 • Man kan lägga till viktiga  händelser i sitt liv. Giftemål, konfirmation osv(fliken ”Händelser”)
 • Var man bor(Fliken ”Bosatt på”)
 • Bilder eller andra typer av filer(Fliken ”Filer”)
 • Källor. Här kan du lägga upp olika hänvisningar för dig själv(Fliken ”källor”)

Nedan finner du en skärmdump av profilsidan där du tydligt kan se flikarna och att jag befinner mig på ”person”-fliken

Nu är du igång med Familjeband.se. Nu är det bara att uppdatera med släktingar och se till att de får ett mail så du bjuder in dem, så att de enkelt kan engagera sig.

Jag gillar familjeliv.se av tre skäl:

 1. Den är gratis.
 2. Den är på svenska
 3. Den har en starkare släktforskningsaspekt än tex Myheritage(mer om detta i senare blogposter)

Det finns en svag negativ aspekt och det är att Familjeband.se fortfarande är i en betafas, dvs tjänsten är fungerande men ännu inte på den nivån som Genline vill ha den på. Detta är en övergående fas.

Det finns mer man kan göra med Familjeband.se. Den kommande vecka kommer vi förklara hur man använder Familjeband.se mer på djupet, forum och Bygdeband. När vi senare tittar på släktforskningsprogram, kommer vi också visa hur du kan ladda upp data till ditt familjeträd på Familjeband.se.

Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se här. Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här

Relevanta blogposter

MyHeritage

Lär dig mer om Släktforskning på nätet!

No related posts.


 

15 Comments »

 1. Har du kommit på hur man ger sina släktingar lösenord till Familjeband?

  Comment by Torgny Back —

 2. Torgny

  Jag är lite osäker på din fråga. Om jag kommer ihåg rätt så när man lägger in en släkting och anger deras emailadress, då skall de få ett mail, men du menar kanske ngt annat?

  Comment by Christian Rudolf

 3. Ja man kan lägga in epostadress när man redigerar en persons uppgifter,men vad som händer när man klickar på spara finns det inga uppgifter om. Vad skickas, hur är det med lösenord för den som får detta mail, hur vet man att det skickats osv. Det finns ju mig veterligen ingen manual till programmet och forumet ligger ju nere sedan ganska länge.

  Comment by Torgny Back —

 4. Nu kommer jag inte exakt ihåg vad som hände när jag la till min pappas mailadress men jag tror en inbjudan skickas ut. Inte ett lösenord. personen ifråga måste själv anmäla säg

  Testa med din frus adress tex!

  Familjeband är fortfarande i beta, dvs den är ännu inte färdig!

  Comment by Christian Rudolf

 5. Jag har importerat mina släktdata från Disgen med en GEDCOM-fil.Tyvärr har inga orter kommit med. Finns det något annat sätt att få in Disgens ortsförteckning i Familjeband?

  Comment by Torgny Back —

 6. Torgny

  Jag har ännu inte kommit till GEDCOM filer i mitt grävande kring online släktforskning men jag har skcikat denna blogtråden till Genline.se

  Comment by Christian Rudolf

 7. jag försökte ladda upp GEDCOM-filen igen. När man gör det raderas den databas man har. Den här gången kom inga personer utom jag själv med vid uppladdningen. Det verkar som de har stora problem med Familjeband. De har nu hållit på i månader utan att få det att fungera.

  Comment by Torgny Back —

 8. Torgny:

  Som jag förstått är familjeband i en betafas. Dvs den är inte färdig.

  Att bygga så stora tjänster som familjeband kräver ofta en hel del resurser och tid.

  Du kan också se det på Mjukvara.se. Den är knappast färdig.

  Att bygga tjänster på nätet, det är lite som att skriva en bok i realtid. Det betyder ibland måste man refusera ett kapitel och alla ser att man gör det.

  Comment by Christian Rudolf

 9. Hej,
  När man läser villkoren i Familjeband och då det dessutom visar sig att man endast har en betaversion så kan man ana att Genline framöver kommer att ta betalt för tjänsterna i Familjeband. Är detta en rimlig tolkning?

  Comment by Per Jönsson —

 10. Per:

  Ja, det är en rimlig tolkning!

  Comment by Christian Rudolf

 11. Hej
  Behöver hjälp med at radera hela mitt släktträd.
  Vil ha en enkel manual att följa för att kuna börja om

  Comment by Ronny Börjesson —

 12. Jag vill fårska efter gamla torp och byar och bygder

  Är jag på fel ställe då

  Comment by Olle Granström —

 13. Men hela grejen är dålig!
  När jag loggar i står det att du är inloggad som Thorsten Rozèn.Kan ju inte vara det.Eftersom min far har varit död i flera år.När han var i livet var han synskadad och kunde absolut ingen data.
  Dessutom när jag tänkte loga in på forumet kommer det upp att jag har ej tillåtet efternamn.Undra på att forumet inte används med så dålig teknik.INte hittar jag telefon nr, MYCKET IRRITERANDE!Inger Rozèn

  Comment by Inger Rozén-Chintoh —

 14. Det är bara SKIT!!!!

  Comment by Inger Rozén-Chintoh —

 15. Med denna dåliga webb går det inte att släktforska!Så mycket vet jag!

  Comment by Inger Rozén-Chintoh —

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment