Mjukvara Logo

Släktforska på nätet!

Hem / Släktforska på nätet!

Såhär släktforskar du online!

Postad av: CR och TkJ
Släktforska på nätet! Internet har blivit ett suveränt verktyg för dig som vill börja släktforska. Här kan du lära dig grunderna och här hittar du material om det mesta. Vi tar en titt på släktforskning på online.

Snabbfakta
Hur lång tid kommer det att ta?
15 min till väldigt länge beroende på intresse
Vad behöver jag?
-Engagemang och intresse
Vad kommer jag att lära mig?
-En introduktion till släktforskning online


Vet du varifrån din farfars mormor kom ifrån? Släktforskning(även kallat genealogi) är något som har blivit allt mer populärt, speciellt bland unga. Till viss del har det att göra med att vi som människor flyttar runt betydligt mer idag än vad vi gjorde för några decennier sedan, men det handlar också om en trend som vi har Internet att tacka för. Det finns idag många bra tjänster på nätet som underlättar enormt för dig som vill släktforska.Även om släktforskning fortfarande består mycket av att leta på farfars vind i gamla lådor och fotoalbum, har databaser på nätet gjort arbetet många gånger enklare. Webbtjänster som Genline erbjuder tillgång till kyrkoböcker på ett smidigt sätt, och det kryllar av forum och föreningar där du kan skapa en kontakt med andra släktforskare för att hjälpa varandra. Om du tvekar till hur viktigt detta med släktforskning är så lyssna på David Fågelberg som varit med och startat Genline, en av de större webtjänsterna för släktforskning i Sverige.

.

Det finns idag 50 000 svenskar som aktivt släktforskar, och utöver det 150 000 som gör det sporadiskt. Samtidigt är det hela två miljoner av vår befolkning som har ett intresse i att börja med hobbyn. Det finns med andra ord ett brett engagemang att ta reda på sitt ursprung och leta efter avlägsna släktingar. I den här artikeln ska jag förklara hur du kommer igång med släktforskning på nätet, vilka verktyg som finns att tillgång och ge en del konkreta tips.

Nätet inte allt
Innan du börjar installera programvara och ge dig ut på webben, bör du veta att Internet inte har allt. Släktforskning handlar mycket mer än om att söka och kontakta via nätet. Det handlar om att leta i gamla fotoalbum, tidningar och dagböcker, prata med avlägsna släktingar, och mycket mer. Det är egentligen en väldigt social hobby att ta reda på sitt ursprung. Internet är enbart ett hjälpmedel i arbetet. Fast i och med den starka utvecklingen av tjänster och verktyg har nätet blivit ett viktigt hjälpmedel, som du inte vill vara utan när du sätter igång med släktforskningen.

För nybörjaren
Att komma igång med något nytt är inte alltid det lättaste. Ämnet släktforskning kan också upplevas som lite tungt att ta itu med. Internet har gjort det möjligare.  att komma igång lättare. Släktträdstjänster som tex MyHeritage tar bara några minuter att komma igång med. De är ofta en bra början då de är gratis och de är sociala, man kan bygga sitt släktträd med sin familj. Familjeband.se är en motsvarande svensk släktträdstjänst om man föredrar det. Jag rekommenderar verkligen att prova dessa tjänster om man är nyfiken på släktforskning. Det är ungefär lika jobbigt att komma igång som att starta ett Facebook-konto

 Olika program
Det finns ett flertal olika programvaror för att hålla reda på all forskning, där de tre mest kända svenska programmen är Min Släkt, Holger och Disgen. Vilket av dem som är bäst är svårt att säga eftersom det är upp till var och en. Alla programmen har de nödvändigaste funktionerna, så det handlar mest om vilket program du själv gillar bäst.

Min Släkt utvecklas av Dannbergs Data och finns i skrivande stund i version 3.5. Du kan ladda ner en gratis demoversion för att testa programmet från hemsidan . I demoversionen fungerar de flesta funktioner, men du får upp en registreringsruta med jämna mellanrum. För att låsa upp Min Släkt behöver du köpa en registreringsnyckel som kostar 350 kronor. Programmet är lätt att sätta sig in i, och har många bra finesser. Du arbetar utifrån ett släktträd, till höger i huvudfönstret. Högerklicka för att lägga till en person, och i dialogrutan som dyker upp anger du namn, far, mor och eventuell make/maka etc. I fönstret för personinformation hittar du flera flikar, varav Händelser är viktig eftersom det är här du bland annat fyller i födelsedatum. Du kan lägga till bilder och anteckningar, samt konfidentiell information.


Programmet Min Släkt har ett enkelt och lättförståeligt gränssnitt som du snabbt kommer igång med.
Min Släkt fungerar snabbt och smidigt. Till vänster i fönstret finns en lista över alla personer, och klickar du på en av dem så får du fram dess familj under fliken Familj. Skulle mor och far inte vara ifylld finns det streckade rutor som du dubbelklickar på för att lägga till personer. Sådana här smådetaljer gör att Min Släkt är väldigt lätt att arbeta med. Det går att exportera informationen till HTML-sidor för dig som vill kunna lägga upp det på webben.

Det andra programmet är Holger.. Även här finns en testversion som är fullt fungerande, men som bara rymmer 100 personer. Holger version 7.0 levereras på CD-skiva och kostar 895 kronor. Beställer gör du via hemsidan.

Gränssnittet i Holger7 är inte det bästa, men programmet har flera bra funktioner och en bra användarbas.

Personligen gillade jag Min Släkt bättre än Holger, mycket eftersom gränssnittet i Min Släkt kändes fräschare och bättre genomarbetat. Holger följer till exempel inte vanlig Windowsstandard på knappar och utformning av fönster, vilket bland annat ledde till att vissa fönster med låst storlek inte fick plats på min skärm, trots att jag kör på upplösningen 1 280 x 1 024. Det kändes inte alls lika lätt att komma igång med Holger.

Föreningen Datorhjälp i släktforskning, har ett eget verktyg som heter DisGen. Programmet är uppe i version 8,2 och har utvecklats i 20 år. Programmet utvecklas på ideell väg, och kostar 800 kronor att köpa. DisGen ger ett intryck av att vara mer komplext än de två andra programmen. Det rymmer en stor mängd funktioner, såsom kartsystem, möjlighet att lägga in multimedia, flera exporteringsalternativ, och så vidare. Via programmet kan du skicka in utdrag till en stor databas kallad Disbyt, i vilket du även kan göra sökningar. DisGen är mer komplicerat att använda än de övriga två, eftersom det innehåller så mycket funktioner. Gränssnittet är dock helt okej; någonstans mellan Min Släkt och Holger.

DisGen är rätt komplext och fyllt till bredden med nyttiga funktioner för dig som har behov av alla möjliga data, sökningar och så vidare.


Men samtidigt ska det understrykas att det här som sagt är min subjektiva reflektion efter en kortare tids användning. Som redan påpekats innehåller de tre programmen jag nämner här allt du behöver och lite till, så det är i slutändan smaken som avgör. Ladda ner demoversionerna och testa själv.

Hitta på webben
Det går som sagt att använda webben för att hitta information som är viktig i ditt släktforskande. Bland annat är kyrkoböcker väsentligt material, eftersom präster sedan 1600-talet enligt lag tvingats bokföra födda och döda inom deras församling. Så gott som samtliga kyrkböcker finns idag inskannade och tillgängliga via företag online, till en abonnemangskostnad.

Men innan du börjar plöja gamla kyrkböcker så ska du prata med närmsta släkten för att lägga grunden till ditt släktträd. Det bör till exempel inte vara omöjligt att få reda på namn och eventuellt födelsedatum på far- och morföräldrarnas föräldrar, utan att öppna en kyrkbok. Namn, årtal och orter är viktiga detaljer att ta reda på.
Största tjänsten bland dem som erbjuder tillgång till kyrkböcker via nätet är Genline Tjänsten kan beställas i flera olika paketlösningar, där du kan köpa allt från ett dygns användning (75 kronor) till ett helårsabonnemang (1995 kronor).

När du väl blivit betalande medlem laddar du hem ett speciellt program för att leta bland kyrkböcker och visa de inskannade sidorna. Programmet heter Genline FamilyFinder 2.0 och du hittar en nerladdningslänk uppe i huvudmenyn på sajten. Kyrkböckerna bygger på de så kallade mormonfilmerna. Mellan åren 1948 och 1963 ägnade sig mormonerna – ett amerikanskt religiöst samfund som bland annat tror på att Jesus, kort efter sin död, reste till det som i framtiden blev USA och helade sjuka – åt att fotografera större delen av de svenska kyrkböckerna, eftersom släktforskning är en viktig del av mormonkulturen.

För nybörjaren är det inte alltid så lätt att läsa kyrkböckerna. Eftersom prästerna givetvis skrev för hand så är det knappast samma skrivstil vi använder idag. Om du går en kurs inom släktforskning kommer du säkert att få lära dig tyda handstilen, men det finns också böcker om ämnet. Bland annat kan nämnas ”Läsebok för släktforskare: lär dig tyda och läsa gammal handstil” (ISBN: 9789153424918) av Henrik Anderö och Elisabeth Thorsell.

Svar hos Svar
En annan webbtjänst att kolla upp är Svar. Här finns flera olika databaser att utnyttja, och däribland folkräkningar. De folkräkningar som finns upplagda hos Svar är från 1890 och 1900. Det finns en del som går så långt tillbaka som till 1860, men det är långt ifrån alla län där den informationen finns inlagd. Även hos Svar finns det flera olika prenumerationsmöjligheter. Vill du testa tjänsten kan du köpa ett 3-timmarspass för 50 kronor. Även hos Svar finns många inskannade kyrkböcker. Vidare finns det andra söktjänster, såsom för mantalslängder. Svar drivs av Riksarkivet.


Hos Svar går det att söka i folkräkningar för att hitta personer som levde i Sverige under exempelvis 1890-talet.

Sök efter en församling för att få fram olika former av material som finns kopplat till just denna församling.Träffa andra släktforskare

Släktforskning är som redan påpekats en väldigt social hobby, och det handlar inte bara om att prata med släktingar utan det finns även massor av kontaktnät där släktforskare diskuterar med varandra, ger tips och så vidare. Mycket av detta har flyttat ut på Internet idag. Det är många forskare som driver egna projekt och sajter för att underlätta för andra. Och det finns flera forum du kan besöka.
En annan bit av släktforskningen som Internet öppnat nya dörrar till, är att använda sig av tjänster för att hitta släktingar i utlandet. Det finns exempelvis en databas som heter Ellis Island, som innehåller en sökmotor för att ta reda på var svenskar som immigrerade till USA tog vägen. Alla som kom in i landet passerade Ellis Island i New York där de registrerades.

Webbtidningen Rötter har ett diskussionsforum där du kan träffa andra som släktforskar, för att ställa frågor om hur du hittar rätt, hur du använder programvaror eller om du har andra funderingar eller synpunkter. Forumet hittar du på adressen Anbytarforum.

Onlinetidningen Rötter är en bra samlingsplats för dig som släktforskar – här hittar du mycket matnyttigt för nybörjare.Till höger hittar du en steg för steg guide för att hitta i Kyrkböckerna online med hjälp av Genline

Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter härKommentarer


Av: Tom Dahlstedt 2011-08-08
Bra sammanfattning – ”men innan du börjar plöja gamla kyrkböcker så ska du prata med närmsta släkten för att lägga grunden till ditt släktträd.” Uppmaningen kan inte nog understrykas eftersom släktforskning inte får bli enbart ett insamlande av personalia i form av namn släktskap datum och adresser. Intervjua ”di gamle” om hela familje- och släktkulturen gamla historier nedärvda talesätt och traditioner – innan det är för sent. Och gör det ordentligt: Gör upp om tid ta med papper och penna kamera och diktafon; och ta god tid på er! Gör det nu och vänta inte! Tiden går de gamla dör och det som inte dokumenterats faller i glömska…

Av: Rolf Brauer 2013-02-24

Hej. Du nämner i texten ovan Familjeband men har inte familjeband upphört??
Namn:
E-post:
Kommentar:
Stäng
Länkar relaterade till släktforskning
Rötter-webbtidning med länkar, hjälpmedel och tjänster.
Onlinekurs i släktforskning från Genline

Bloggar om släktforskning
Släktforskning för noviser
1. När du köpt ett medlemskap hos Genline, laddar du ner programmet FamilyFinder. Installera det och när du startar programmet behöver du ange användarnamn och lösenord som du fått från Genline. Använd sökfunktionen för att hitta en bok.
      1. När du köpt ett medlemskap hos Genline, laddar du ner programmet FamilyFinder. Installera det och när du startar programmet behöver du ange användarnamn och lösenord som du fått från Genline. Använd sökfunktionen för att hitta en bok.
2. När du hittat en bok klickar du bara på en sida för att öppna den i bildvisaren. I programmets menyrad hittar du ett par knappar för att zooma bilden. När du zoomat upp så mycket att bilden är större än skärmen, drar du bara i den med vänster musknapp.
      2. När du hittat en bok klickar du bara på en sida för att öppna den i bildvisaren. I programmets menyrad hittar du ett par knappar för att zooma bilden. När du zoomat upp så mycket att bilden är större än skärmen, drar du bara i den med vänster musknapp.
3. Om det är svårt att läsa kan du prova att justera bilden med hjälp av verktyget Bildinställningar. Klicka upp den via ikonen med penslar. Här kan du göra bilden monokrom och du kan ändra ljusstyrkan.
      3. Om det är svårt att läsa kan du prova att justera bilden med hjälp av verktyget Bildinställningar. Klicka upp den via ikonen med penslar. Här kan du göra bilden monokrom och du kan ändra ljusstyrkan.

relaterade artiklar

Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se