Mjukvara Logo

Köpguide för Antivirusprogram!

Hem / Köpguide för Antivirusprogram!

Vad du bör tänka på när du skall köpa ett Antivirusprogram

Postad av: CR
Att det finns risker förknippade med att använda Internet är nog de flesta av oss medvetna om. Man kan drabbas av virus på datorn oavsett hur försiktig man är med nedladdning och med vilka webbplatser man besöker. Internet är skapat för att alltid vara tillgängligt, inte att vara fullständigt säkert. Denna tillgänglighet attraherar  tyvärr kriminella och hackers. I den här artikeln hittar du information om vad du bör tänka på när du skall skaffa antivirusprogram, så att du är bättre skyddad när du använder Internet.

Snabbfakta:
Hur lång tid kommer det att ta?
-ca fem minuter.
Vad behöver jag?
-Ett intresse av att skaffa ett antivirusprogram
Vad kommer jag att lära mig?
-Vad jag bör tänka på innan jag köper ett antivirusprogram

Är det nödvändigt att ha antivirusprogram?
Det är absolut rekommenderat att ha ett antivirusprogram installerat på datorn. Du ska inte bry dig om personer som säger att det går alldeles utmärkt att använda nätet utan antivirusprogram. För genomsnittsanvändaren är det onödigt att riskera att skadlig kod förstör filer, program, och i vissa fall även själva hårdvaran. Är man en vanlig Internetanvändare är det lämpligt att man åtminstone har ett gratis antivirusprogram.



Har du ett antivirusprogram installerat på din dator gör du även en god gärning för andra personer som du skickar e-post till eller delar dokument med. En vanlig spridningsmetod för virus är nämligen bilagor i e-post som man skickar mellan släktingar, vänner och bekanta. Har du ett antivirusprogram minskar risken att din dator påverkas av virus och om din dator är säker förhindrar du att virus sprids till släktingar, vänner, kollegor och eventuella kunder.

Nedan ser ni exempel på hur virus sprider sig via vänner på Facebook. Som ni ser är det svårt att låta bli att klicka. Just detta säkerhetshållet på Facebook är lyckligtvis tilltäppt idag.


Måste man köpa ett antivirusprogram?
Båda versionerna av ett antivirusprogram, alltså både det som är kostnadsfritt att använda och det som kostar lite pengar, är lika bra när det gäller att hitta virus på din dator. Detta eftersom båda versionerna använder samma virusdefinitioner. Väljer du att använda ett köpt antivirusprogram får du ett extra skydd. Vanliga tillägg i den köpta versionen är identitetsskydd och föräldrakontroll. En annan nyttig funktion är identifiering av misstänkta beteenden på datorn. Programmet kan exempelvis notera att ett program beter sig precis som ett virus  och då avsluta då stoppa just det skriptet innan skada uppkommer, alternativ så du får göra en manuell kontroll innan skriptet fortsätter.

En stor skillnad mellan den kostnadsfria och den betalda versionen handlar om support. Med en betald version i din ägo har du rätt till råd och stöd för programmet och om du påträffar något problem kan du ringa och få hjälp. Särskilt nyttig är denna tjänst om du är en ovan dator- och Internetanvändare. En investering i den betalda versionen kan du se som en försäkring – bra att ha när problem uppstår!

Vilket antivirusprogram är bäst för mig?
Det finns egentligen inga dåliga antivirusprogram, alla program skyddar din dator från virus. Det är funktionerna, utseendet och priset som skiljer programmen åt.
Jag föredrar antivirusprogrammet F-Secure, mycket på grund av den lättillängliga och intuitiva designen men också för att priset är högst överkomligt.

Företaget AV-Comparatives testar antivirusprogram som exempelvis just nämnda F-Secure. AV-Comparatives utsåg F-Secure till 2010 års bästa antivirusprogram. Nedan ser du ett utdrag ur motiveringen.

”F-Secure har fått betyget ”Advanced+” i alla virusskyddstester och även i prestandatestet. Även om programmet är på delad förstaplats när det gäller den högsta utmärkelsen för antivirusprogram som helhet måste F-Secure berömmas ytterligare eftersom programmet når de goda betygen utan att användaren måste göra några särskilda åtgärder. Tack vare en överlag extremt god prestanda vinner F-Secure utmärkelsen som årets produkt.”

När du nu har läst den här artikeln är det min förhoppning att du har fått en större förståelse för varför det är viktigt att alla som är uppkopplade mot Internet använder antivirusprogram.










Kommentarer


Av: Magnus Lagerlöf 2011-10-04

Jag har i flera år haft NOD32 betalversionen och är helnöjd.De ger bra pris om man har flera licenser dvs till flera datorer. Jag kombinerar detta med programmet Outpost Poo Firewall istället för Windows egna brandvägg.



Har du som läsare några erfarenheter att dela med er avseende att köpa ett antivirusprogram, skriv gärna några rader i kommentarerna.
Namn:
E-post:
Kommentar:
Stäng

Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se