Seglivat bedrägeri attackerar Mac och Windows på Facebook! - Mjukvara.seEtt seglivat bedrägeri som leder Facebook användare till oanständiga videoklipp cirkulerar nu frekvent på Facebook. Bedrägeriet utnyttjar Facebook’s gilla funktion för att sprida sina videor till nya användare. Videorna innehåller en länk som leder besökaren till falska antivirus webbplatser som genomför en falsk virussökning på din dator.
Bedrägeriet är unikt i det faktum att de använder sig av verktyg i Facebook för att skapa en viral spridning av sig själv. En forskare vid F-secure, företaget bakom F-secure antivirusprogrammet, hävdar att det är första gången ett cirkulerande bedrägeri har utnyttjat gilla funktionen effektivt för att sprida vidare bedrägeriet.
Sedan det blev uppenbart att Apples operativsystem var sårbart för falska antivirusprogram har det börjat flöda omkring program som är utvecklade specifikt för att attackera OS X. Det här bedrägeriet är dubbelsidigt då de attackerar både Windows och Mac datorer.
[ad#Google Blogg]
Bedrägeriet är svårare att känna igen än vanliga bluffer/spam på Facebook då det har ändrat skepnad flera gånger. Bland annat har rubrikerna ”oh shit one more really freaky video” och ”IMF boss Dominique Strauss-Kahn Exclusive rape video” använts för att locka användarna till att klicka på länken/gilla knappen.
Facebook har meddelat att de håller på att undersöka och åtgärda det här bedrägeriet för att hindra en ökad och fortsatt spridning. Men enligt F-secure kan det vara svårare för Facebook att stoppa bedrägeriet då det utnyttja gilla funktionen i Facebook istället för länkar.
Det är läge för Mac användarna att skaffa sig ett antivirus program för sina datorer, precis som Windows användarna har haft sedan urminnes tider.
Källa 1