Pirate Bay
Pirate Bay

Att ladda ner filer från P2P-nätverk kan vara ett riskfyllt företag. Deras verksamhet är olaglig och innehavarna av P2P sidor tar inget som helst ansvar för det innehållet som de länkar till. Det råder knappast någon tvekan om att P2P-program (peer-to-peer) för fildelning, som till exempel,Pirate Bay, eMule och BearShare, är väldigt populära, i synnerhet bland dem som vill kunna ladda ner musik gratis. MP3-filer må vara de mest eftersökta objekten, men det finns hundratusentals andra filer som distribueras över dessa nätverk, som till exempel piratkopierade program, filmer och e-böcker. Vad de flesta P2P-användare inte inser är att P2P-nätverken också kryllar av infekterade filer som är ute efter att skada ditt system.
De vanligaste hoten är nedladdningar som utger sig för att vara de senaste filmerna från Hollywood, fullständiga versioner av populära program eller cracks och keygeneratorer som är utformade för att låsa upp dessa program. De flesta användare är så inriktade på att få tag i program eller filmer gratis att de först och främst fokuserar på själva nedladdningen och glömmer bort  att tänka på om denna kan tänkas innehålla hot av något slag. Installerar de sedan den infekterade filen riskerar de givetvis sina egna datorers hälsa, men tyvärr stannar det inte därvid – om den ursprungliga nedladdningen kvarstår som en del av fildelarnätverket så hjälper användaren också till med att aktivt distribuera hotet till andra.
Använder du dig av P2P-nätverk för att ladda ner filer, så bör du skanna allt du laddar ner med en i det närmaste religiös noggrannhet.
Relaterade inlägg:
Såhär hittar du trojaner!
Allt om trojaner.
Verifiera en fil du skall ladda ned så den ej är infekterad av en trojan.
Scanna efter trojaner!
Om du gillar denna bloggen så prenumerera på Mjukvara.seFildelningens mörka sida - Mjukvara.se. Annar skall ni följa mig på  Twitter genom att klicka  här