Använd dig av MD5-program för att se om dina nedladdningar är legitima. Laddar du ned från fel websida kan det vara trojaner och andra otäckheter i programmet.
Att ladda ner programvara från Internet kan vara knepigt. Programmen du söker  återfinns på ett stort urval av webbsidor och det kan vara svårt att avgöra vad som är säkert och vad som inte är det.  Du kanske tror att du laddar ner ett välkänt program från en betrodd källa, men hur kan du avgöra om en trojan eller någon annan slags ohyra har smugit med? Sanningen är att det kan du inte utan hjälp.

md5 calculator
md5 calculator

Om du laddar ner program regelbundet har du kanske lagt märke till att vissa sidor innehåller ett MD5-värde (en lång textsträng) bredvid nedladdningslänkarna. Syftet med den här kryptiska koden är att hjälpa dig att avgöra om det handlar om en legitim version av ett program eller inte. Det fungerar på följande sätt: när installationsfilen skapas kör ägaren den genom ett program som räknar ut värdet och sedan postar det tillsammans med filen. När du laddar ner filen kör du den genom ett program som räknar ut värdet (innan du installerar den), och om MD5-värdet är identiskt innebär det att filen är oförändrad. Om värdet du får däremot skiljer sig från det ursprungliga, så betyder det att någon har förändrat filen på något sätt – kanske för att lägga till en trojan.
Använd dig av ett verktyg som MD5 Calculator för att räkna ut MD5-värdet när du har laddat ner en fil för att försäkra dig om att detta värde matchar det som angavs av filens skapare. Om dessa värden inte är identiska ska du inte installera filen.
Relaterade inlägg:
Vid fildelning är risken hög för trojaner.
Scanna din dator efter trojaner
Ta bort en trojan
Om du gillar denna artikeln så prenumerera på Mjukvara.se genom att klicka på den oranga symbolenVerifiera nedladdningar för att skydda dig mot trojaner - Mjukvara.se. Annars skall ni följa mig på  Twitter genom att klicka  här