Trojaner är en typ av virus som kräver att du hjälper till att infektera dig själv. Ofta handlar detta om att du ladda ned programvara, skärmsläckare eller annat innehåll från osäkra ställen, som tex Pirate Bay. Så här hittar du trojaner som infekterat din dator:

  1. Antivirus – och antispionprogram fungerar i allmänhet bra när det gäller att leta reda på och ta bort trojaner, men ibland krävs det ett dedikerat antitrojanverktyg för att spåra och radera dessa hot. Här använder vi TrojanHunter.
  2. För att uppdatera TrojanHunter krävs det att du köper programmet och det finns en gratis testversion att ladda ned här.  Klicka på Options-knappen för att konfigurera avancerade inställningar.
  3. Då inställningarna är klara klickar du på knappen Full Scan. Om trojanen dyker upp igen kan du göra en webbsökning på dess namn för att hitta ett dedikerat raderingsverktyg eller instruktioner om hur du ska radera den. Se min artikel om trojaner för att hitta gratisverktyg.

Ta hjälp av SiteAdvisor om du känner dig osäker på en websidas trovärdighet:
Är du osäker på om en webbsida är säker? Gratisverktyget Siteadvisor från McAfee hjälper dig. Att hålla ditt system fritt från hot som trojaner handlar lika mycket om hur du interagerar med webben, som det gör om att lita till säkerhetsprogram av olika slag. Även om antivirusprogram och brandväggar i allmänhet håller dig väl skyddad om du ställs inför ett hot, så kan du också på egen hand minska riskfaktorn genom att vara mer uppmärksam på var du surfar någonstans och hur du interagerar med nedladdningsbara filer.

Siteadvisor
Siteadvisor-Siteadvisor visar symboler bredvid varje webdestination för att visa hur säkert det är att gå dit och ladda ned material.

Hur kan du egentligen vara säker på att sidorna du besöker är säkra? Det är svårt att vara helt säker på detta, i synnerhet i ljuset av det faktum att de allra flesta litar till sökmotorer för att komma dit de vill. Bara för att en sökmotor erbjuder en länk till en sida, så behöver inte det betyda att sidan ifråga är säker.
För att hjälpa dig att skilja de bra sidorna från de dåliga föreslår vi att du installerar McAfee Site Advisor – ett gratisverktyg som lägger till en liten ikon bredvid sökresultaten. Säkra sidor visas tillsammans med en grön förbockad ruta, medan sidor som sysslar med mer skumma verksamheter förses med en röd kryssikon. Håll muspekaren över dessa ikoner innan du klickar på länken, så förses du med information om sajten ifråga och kan bestämma dig för om det är säkert att klicka eller inte. Site Advisor lägger också till ett färgat fält i din webbläsares verktygsfält som informerar dig om sidan du tittar på är säker eller skadlig. Ett alternativ till Siteadvisor är att använda finska tjänsten WOT
TIPS: GENVÄG
Tryck på [F8] när din PC startar upp för att gå in i felsäkert läge. Om du har problem med att radera en trojan efter att ha startat upp på normalt vis, kan en skanning i felsäkert läge vara lösningen
Relaterade artiklar:
Allt du behöver veta om en trojan!
Om du gillar denna artikeln så prenumerera på Mjukvara.seSkanna efter trojaner - Mjukvara.se. Annar skall ni följa mig på  Twitter genom att klicka  här