Symantec hävdar miljoner trojaner i android market.

Symantec hävdar miljoner trojaner i android market. - Mjukvara.seDen gångna helgen publicerade Symantec en artikel om trojaner i appar på Android Market. Artikeln berättar att det totalt laddats ner mellan en och fem miljoner infekterade appar via Android Market. Den stora siffran har fått många i branschen att höja på ögonbrynen och undersöka saken närmare. Det visar sig att de förmodligen tagit fel på en ny annonsplattform i Android Market och trojan appar.
Den nya annonsplattformen ska göra det enklare för utvecklare att tjäna pengar på sina appar. Annonsplattformen fanns tidigare på Android Market i en tidigare version. Den tidigare versionen hade en inbyggd funktion som tillät den att ladda ner extra funktioner. Något som fick Android Market att klassificera appen som en trojan. Den nya versionen som lanserades i helgen har förmodligen inte den här funktionen, men tillräckligt lik källkod som sin föregångare. Vilket fått Symantec’s datorsystem att varna för trojaner i massor.
Du kan själv upptäcka om en app är en förklädd trojan eller ej, genom att följa tre steg:

  1. Du måste lägga märke till att appen gör saker på din enhet som den inte ska. Exempelvis kan den skicka dyra betalsms, eller ladda ner extra funktioner utan tillåtelse.
  2. Du måste gå igenom källkoden för appen för att kontrollera om den har någon inbyggd funktion som den inte bör ha.
  3. Ditt antivirusprogram varnar dig för appen.

De två första punkterna är väldigt svåra att göra som vanlig användare. Den tredje förutsätter att du har en antivirusapp installerad på din enhet samt att den har förmågan att upptäcka trojaner.
Källa 1