Google’s Android är det mest populära operativsystemet att tillverka falska appar till, speciellt malware appar. Det är en effekt av att Google tillåter att användarna installerar appar från tredjepartsmarknader, men även att de inte har lika rigorösa kontroller av appar som t.ex. Apple. Men malware appar förekommer även på den officiella Android Market. Det har fått Google att reagera och vidta åtgärder för att minska förekomsten av sådana appar.

Google skannar Android Market efter malware applikationer. - Mjukvara.se

Google har tagit fram en funktion kallad ”Bouncer” som automatiskt skannar av appar i Android Market. Funktionen skannar både nya appar och äldre, samt att den dessutom bedömer tillverkare. Om en tillverkare vid upprepade tillfällen laddat upp skadliga appar, förbjuds denne för att göra det igen.
Google har haft ”Bouncer” i drift under en längre än vad man tidigare trott. Enligt uppgifter ska det medfört att förekomsten av skadliga appar minskat med 40 % mellan första och andra halvåret av 2011.
[ad#Google Blogg]
”Bouncer” hindrar dock inte tillverkare från att ladda upp skadliga appar, den tar bort dom i efterhand. Så det finns fortfarande en risk för att apparna ska göra skada. Google menar dock att ”Bouncer” hittar skadliga appar relativt fort, så de ska få möjligheten att göra lika stor skada som tidigare.
Källa 1