Forskare har länge trott att satellittelefoner inte gick att lyssna av, de var det säkraste kommunikationsmedlet för telefoni. Men en grupp tyska forskare har lyckats bryta krypteringen av signalerna och tjuvlyssna på samtal. Dessutom pekar de på en betydande svaghet i säkerheten för satellittelefoner.

Satellittelefoner avlyssnade! - Mjukvara.se

Forskarna har tidigare undersökt olika aspekter av säkerhet och satellit telefoni. Något som de tog med sig när de lyckades knäcka krypteringen. Försöket tog inte mer än en timme och med relativt enkla medel kunde de snappa upp en nyckel som behövdes för att dekryptera samtal och avlyssna dom.
GSM-teknologin och vanliga mobiltelefoner fungerar inte över allt i världen. Det finns fortfarande plättar på planeten där teknologin inte har fått ett stabilt fotfäste än. Det är främst på världshaven och i utvecklingsländer som teknologin fortfarande är bristfällig. Därför använder man satellittelefoner istället, något som fungerar i stort sett över allt.
[ad#Google Blogg]
Forskarna använde två av de vanligaste satellittelefoneran och en metod för att knäcka GSM-nätet för att dekryptera satellittelefonin. De blev förvånade över hur lätt det faktiskt var att knäcka satellittelefonin med hjälp av ovanstående metod. Forskarna menar vidare att säkerheten för satellittelefoni inte är tillräcklig som den är i dagsläget. Men användarna får lita på tekniken då det i nuläget inte utvecklas någon ny standard för säkerheten.
Källa 1