Säkerhetstips för nybörjare: Uppdatera och var smart!

Som nybörjare på nätet finns det en hel del att tänka på. Tidigare har vi diskuterat hur viktigt det är att ha Antispyware. I höstas pratade vi brandvägg och att du kan INTE vara utan en sådan. Antivirus är också en faktor. Det finns ju tex mail som passerar brandväggen, där tar ditt antivirusprogram vid.Alla dessa inlägg handlar om hur du skall använda program och funktioner för att skydda dig men det finns saker DU kan göra själv för att skydda dig. Tänk på att:

  1. Uppdatera
  2. Var smart

Uppdatera har jag tjatat om många gånger. Uppdatera ofta. Flera program har automatiska funktioner för detta, exempelvis så har Windows det inbyggt. Många av säkerhets programmen har också detta inbyggt och de sköter sig ganska mycket själva. Men tänk på att då och då uppdatera manuellt. Ibland missar man något.
Det andra är att tänka efter och vara smart. Känns något det minsta märkligt, så undvik det. Får du ett mail med ett program från en okänd avsändare så installera det inte. Tänk dig för var du surfar. Var kritisk. Tänk innan du klickar på en länk.
Skuggsidan av nätet är farligare än kända hemsidor.  Faktiskt så kan saker vara smittade redan när man köper dem. Teknikmagasinet sålde usb-minnen som var smittade med trojaner. Sådant är inte vanligt men bra att komma ihåg som ett exempel på att det finns hot på de mest oväntade ställen.
Några små tips:

  • Var kritisk och inte sådär svenskt godtrogen. Nätet är de kriminellas paradis.
  • Öppna inte filer eller ännu värre installera program som du får av okända genom mail, hemsidor eller t ex MSN.
  • Är du osäker så kör antivirus och liknande program manuellt. Det bör man i vilket fall göra ganska ofta.
  • Nollställ brandväggen då och då.
  • Läs och lär. Mjukvara.se, datortidningar, bloggar och på många andra ställen kan man lära sig massor om vilka risker det finns. Ofta är det väl investerad tid.