Malware för Android ökat 400%!

Malware för Android ökat 400%! - Mjukvara.seSom vi tidigare har talat om är smartphones omåttligt populära bland konsumenterna just nu,  den tidigare så stora marknadsdominanten Apple hotas nu på allvar av den breda massan av tillverkare. Många av dom använder sig dessutom av Googles operativsystem Android som är det näst största operativsystemet näst efter Apple’s IOS. Det är inte bara konsumenterna som åtnjuter frukten från konkurrensen med billigare smartphones och ett större utbud, utan även ljusskygga skapare av malware och virus för just smartphones.
En undersökning gjord av ”Juniper Networks” visar att andelen malware för Android har stigit med 400 procent under perioden juni 2010 till januari 2011. Undersökningen visar även att:

  • Android Market är en risk: det enklaste sättet för förövare att plantera malware på din smartphone är helt enkelt att låta dig ladda ner deras applikation själv. Därför bör användare använda sig av någon typ av antivirus program på sin smartphone som skannar av alla applikationer som installeras.
  • Trådlöst nätverk(Wi-Fi): smartphones är mottagliga för attacker via trådlöst nätverk som ger förövarna direkt tillgång till din e-post och dina konton på sociala medier.
  • SMS: en stor mängd av malware använder SMS-funktionen för att skicka SMS till dyra betalnummer, något som kan bli väldigt kostsamt för användaren om det inte upptäcks i tid.
  • Förutom attacker från mot mjukvaran förekommer det naturligtivs att smartphones blir stulna eller borttappade och det bör ses som ganska kostsamt då de i regel innehåller väldigt mycket information som kan vara användbar för någon med rätt kunskap.

[ad#Google Blogg]
Kontentan av undersökningen är att man bör installera någon form av antivirus program på sin smartphone för att undvika malware samt hålla ögonen öppna efter suspekta program. Undersökningen poängterar även att Android Market bör uppdatera sitt förfarande vid radering av malware applikationer. De bör raderas snabbare så att inte flera tusen användare hinner ladda ner applikationen.
Malware finns även som hot mot din dator, du kan enkelt upptäcka om din dator har blivit attackerade genom att använda ett antimalware program. Detta program tar även bort malware.
Källa 1