Lär dig allt om nätlån

Funderar du på att ansöka om lån för att köpa ny mobil eller uppgradera din programvara? Med ett nätlån kan du låna pengar till vad du vill utan säkerhet. Men det finns en del att tänka på innan du ansöker om lån online. Här får du reda på allt som är värt att veta.
 

Vad är ett nätlån?

Man kan säga att nätlån är precis vad det heter, lån man ansöker om online. Nätlån kallas således också för onlinelån eller internetlån. Andra vanliga benämningar är blancolån, microlån, SMS-lån och privatlån.
Ett nätlån kan vara en räddare i nöden om du behöver pengar snabbt och det inte handlar om särskilt stora summor. Du kanske måste göra en betalning någon vecka innan lönedagen eller dryga ut semesterbudgeten. I så fall är nätlån ett smidigt alternativ om du inte har möjligheten att låna från vänner och familj.

Hur ansöker man om nätlån?

Ansökningsprocessen för nätlån är mycket enkel. Den sker förstås online, via ett formulär som du vanligtvis fyller i på kreditbolagets hemsida. Undantaget är om du ansöker via en jämförelsetjänst. Mer om det lite längre ner.
Efter att din ansökan skickats in tar det inte mer än 24 timmar innan du får svar. En del långivare skickar svar efter bara några minuter. Därefter betalas pengarna vanligtvis ut inom 24 timmar. Även här kan det finnas vissa kreditbolag som hanterar utbetalningen ännu snabbare.
 

Vilka fallgropar finns med nätlån?

Den kanske största fallgropen är att man impulslånar eller helt enkelt lånar för mycket. Att ta ett impulslån innebär att du lånar trots att du egentligen inte kan eller behöver det.
Med tanke på den höga räntan som de flesta nätlån har är det alltid bra att välja en kortare återbetalningstid MEN var inte för optimistisk med dina kalkyler. Det är inte sällan som låntagare gör glädjekalkyler och tar en alldeles för kort återbetalningstid bara för att lånet då blir billigare. Har du inte råd med ditt lån ska du inte ansöka i första taget. Tänk på att man oftast måste börja betala tillbaka på lånet månaden efter att lånet beviljats.
Även på nätet kan man skräddarsy sitt eget lån utifrån belopp, ränta och månadskostnad. Det går att skapa en personlig kalkyl som sätts mot dina egna kostnader och reella betalningsförmåga. Kalkylen ger dig ett smart underlag så att du kan fatta rätt beslut. En del banker erbjuder också ett så kallat låneskydd som backar upp dig om något skulle hända som gör att du inte längre kan betala tillbaka lånet.

Hur kan jag jämföra lån?

Idag behöver du faktiskt inte ödsla tid och energi på att jämföra bland hundratals långivare på nätet. De senaste åren har flertalet jämförelsetjänster dykt upp som gör jobbet åt dig. En jämförelsetjänst söker bland flera olika kreditbolag för att hitta det lämpligaste lånet för just dina behov. Det handlar ofta om att sniffa upp den lägsta räntan i förhållande till lånebeloppet men det är inte alltid räntan som avgör kvalitén på ditt lån.
Flera olika faktorer spelar en roll här. Beroende på hur din egen ekonomi ser ut analyserar jämförelsetjänsterna vilka förutsättningar du har för att få ett lån beviljat. Har du betalningsanmärkningar reduceras sökandet till endast kreditbolag som beviljar lån till personer med betalningsanmärkningar. Behöver du en längre återbetalningstid så lär räntan bli högre men det du betalar tillbaka av din skuld per månad är mindre. Det är då inte heller räntan som är högsta prioritet för jämförelsetjänsten.