Samsung avslutar året som den främsta smartphone-producenten

Virus – något alla fruktar men som många inte har ett riktigt grepp om. Rädslan att få sin teknik drabbad av ett datavirus handlar mycket om denna ovetskap, att man inte ska ha någon kontroll över ens filer och personliga data. Nuförtiden är det viktigare än någonsin att hålla sig fri från virus, då mycket av vår känsliga information finns tillgänglig online. Det finns dock sätt att bekämpa virusanfall, och det första man bör göra är naturligtvis att ladda ner ett antivirusprogram. Men som så många andra produkter är det en riktig djungel där ute, så den här artikeln har fokuserat på ett av de bästa: Norton.
 
Hur fungerar antivirusprogram?
Det är en ständig kamp mellan antivirusprogrammen och virusskaparna, eftersom programmen hela tiden måste hålla jämna steg med virusens förändrande skepnad. Antivirusprogram fungerar enligt tre metoder: definitionsfiler, heurestik och vitlistor. Den första metoden känner igen virusets skadliga utseende och därför sätter virusets kod på en svartlista, medan heurestik fokuserar på virusets beteende istället för hur det är format. Vitlistor fungerar omvänt till svartlistor, i och med att en lista med godkända filer tillåts och alla andra program stoppas. Problemet det detta är att varje nya program som skapas måste gå igenom en godkänningsprocess.
 
Bäst i test: Norton
Efter många test har Norton gång på gång. utsetts till ett av världens bästa antivirusprogram. Enligt recensioner har experter sagt att programmet både erbjuder det starkaste skyddet mot alla datahot, samtidigt som det inte saktar ner enhetens prestanda. Norton ger även support dygnet runt, samt utmärkta funktioner som prisbelönt föräldrakontroll och enastående skydd för Mac-enheter.
Vilket är det bästa antivirusprogrammet? - Mjukvara.se
Säkerhet är viktigt för både företag och privatpersoner. Källa: Pixabay
 
Vilka företag använder Norton?
Det är inte bara privatpersoner som behöver skydda sig mot virus och skadliga filer – företag är minst lika sårbara. En privatperson har endast sina egna uppgifter att oroa sig för, medan många företag måste skydda hela sin kundbas. Hos Betfair, där man kan spela casinospel som roulette och blackjack online, använder man sig av Nortons tekniker för att skydda sina kunders uppgifter. Här skannas varje programvara, IT-system och verktyg, med automatiska lösningar som utför intrångstester innan något läggs upp på hemsidan. Alla ändringar övervakas och testas innan de implementeras, för att säkerställa säkerheten.
 
Andra tips för att skydda sig
Tyvärr är det så att även om man laddat ner ett antivirusprogram så är det inte helt omöjligt att ogästvänliga filer tränger sig igenom spärren. Ett av experternas favorittips är att regelbundet göra säkerhetskopior av känsliga filer och spara dem på en extern disk, så om din dator blir infekterad har du dina filer sparade någon annanstans. Det andra är att inte klicka på länkar som verkar suspekta eller ser konstiga ut – det finns till och med annonser som kan gömma otäcka virus om man klickar på dem. Bäst att hålla sig borta från länkar som kommer från okända källor och ta det säkra före det osäkra.
Det gäller alltså att både ha ett starkt antivirusprogram som Norton och vara lite försiktig när man surfar på nätet – följer du dessa tumregler bör du vara tämligen skadefri när du använder internet.