Vad är webbhotell? - Mjukvara.se
Webbhotell är en tjänst man kan använda när man vill lägga upp sin hemsida eller webbplats på en webbserver som man själv inte äger. Webbservern är en, eller flera, datorer som använder sig av ett webbserverprogram och i det programmet så lagras alla hemsidor och webbplatser. Alla sidor man besöker på internet är från en webbserver.
Det finns många webbhotell som man kan använda sig av och därför är det oftast smart att titta igenom vad de olika hotellen kan erbjuda dig gentemot deras konkurrent-hotell. Det kan vara svårt att hålla koll på vilket som är bäst för ens hemsida. Vad är då de viktigaste komponenterna till en webbserver och företaget som har hand om den? Vilket webbhotell hjälper din hemsida och dina behov? Det finns många där ute, som Oderland till exempel, men de få punkterna att tänka på är:
Support – Vad för support får du från ägaren av webbhotellet? Har du möjligheten att kontakta dem dygnet runt eller bara under vissa tider? Detta är en stor del av din hemsidas säkerhet och din personliga bekvämlighet. Det är svårt att spå hur bra deras support är, men man kan testa genom att skicka ett mail eller meddelande och se hur lång tid det tar för supporten att svara.
Utrymme – Beroende på storleken av din hemsida, kan du behöva mer eller mindre utrymme på ett webbhotell. Ju mer utrymme du behöver desto mer kommer det kosta dig. Det är optimalt att starta med en webbserver som inte kräver mer än vad du redan har. Efter det kan du ändra webbserver när du är redo att utöka din webbplats.
Trafik – Inom webbhotell räknar du mängden trafik, eller dataöverföring, som tillåts på din hemsida eller webbplats. En vanlig blogg eller sida brukar inte nå sitt maximum så denna punkt är för de som har flera sammansvetsade sidor.
Uptime – Detta är tiden som din hemsida är fullt tillgänglig på internet. Downtime är då sidan är nere för att det sker driftstopp i webbservern, vare sig dessa är planerade eller oplanerade. Webbhotell kan ha servrar som går sönder eller strömavbrott och det är viktigt att kolla hur deras historia är. Hittar du ett webbhotell med Uptime över 99.5%, har du hittat rätt.
Domännamn – Domännamn är det som skrivs in i webbläsaren för att komma till en specifik hemsida, till exempel www.mjukvara.se. Det kostar pengar att ha flera sajter under samma namn men om du kollar på olika webbhotell finns det ibland några hotell där flera domännamn ingår, om du ska utöka din webbplats.
Vad är webbhotell? - Mjukvara.se