Cyberbankrån resulterar i 6.7$ försvunna!

South African Postbank utsattes för ett välplanerat cyberbankrån under nyårshelgen. En grupp av hackare genomförde bankrånet i Johannesburg under årets tre första dagar. Enligt rapporter ska de ha kommit över hisnande 6.7 miljoner dollar. Cyberbankrånet var välplanerat och väl utfört, de har planlagt det här i månader.

Cyberbankrån resulterar i 6.7$ försvunna! - Mjukvara.se

Hackarna var väl införstådda i bankens datorsystem och lyckades ta kontroll över en av bankens datorer, som de sedan använde i rånet. Hackarna öppnade bankkonton i banken i olika städer runt om i Sydafrika en tid innan jul- och nyårshelgen. När bankkontoret väl höll stängt under nyårshelgen satte de sin plan i verket. De använde bankens egen dator för att ta sig in i systemet. Väl där började de föra över pengar till sina nyregistrerade bankkonton. Dessutom höjde de uttagsbegränsningarna för sina konton och kunde därmed ta ut pengarna kontant. Vilket de gjorde vid separata tillfällen under tre dagar efter nyår. De hade genomfört alla steg av sin plan innan bankkontoren öppnade igen den 3:e januari.
Bankens anti-bedrägerisystem har inte fungerat som det ska under rånet. Vilket medförde att rånet inte upptäcktes för än personalen återgick till arbetet den 3:e januari. Enligt uppgifter är bankens datorsystem i stora behov av uppgradering, det anses vara direkt osäkert.
[ad#Google Blogg]
South African Postbank har låtit meddela att polis och underrättelsetjänsten undersöker incidenten, samt att kundernas pengar inte har påverkats av bankrånet. Förhoppningsvis visar undersökningen huruvida det har varit ett ”inside job” eller ej. Det råder frågetecken kring hur hackarna fick kontroll över bankens dator. Antingen har en anställd installerat en bakdörr av misstag, eller samarbetade personen med hackarna.
Källa 1