Google undersöker QR-kods autentisering - Mjukvara.seGoogle undersöker olika möjligheter för att förbättra deras inloggningsprocess. Idag består den av standarden användarnamn och lösenord. De båda utgör information som är ganska enkel för obehöriga att komma över med rätt verktyg. Google undersöker därför möjligheten att logga in på sitt Google konto med hjälp av QR-koder.
Inloggningen med QR-koder skulle främst vara ämnad för användare som loggar in på offentliga datorer, där risken är stor för att datorerna blivit infekterade av keyloggers. Inloggningen skulle i så fall ske genom att användaren besöker en Googlesida med en unik QR-kod. Användaren ska scanna QR-koden med hjälp av sin mobiltelefon, därefter skickas han/hon till en inloggningssida för Google. Personen loggar in på Google i sin telefon vilket resulterar i att han/hon även blir inloggad på datorn.
Google kallar projektet för ”Sesame” och det fanns ute för allmänheten att testa på en av Google webbplats. Men nu har funktionen ersatts av en hälsning från Dirk Balfanz. Han tackar för visat intresse och berättar att testet har avslutats för den här gången. Balfanz har även uttalat sig om att funktionen förmodligen inte kommer att tas i bruk i formen den testades. Han har även uppgett att Google arbetar på en ännu bättre säkerhetsfunktion för tillfället.
[ad#Google Blogg]
QR-koder kan användas ur flera olika perspektiv. De kan ge mervärde till produkter och tjänster, användas i marknadsföringssyfte, användas ur olika säkerhetsperspektiv, kategorisera produkter och mycket mer. I vissa fall används de för snabbanslutning till trådlösa nätverk. Användaren scannar koden för att ansluta till ett trådlöst nätverk och slipper därmed kluddet med krångliga lösenord. QR-koder dras även med säkerhetsproblem. Cyberkriminella ser de som ypperligare verktyg för att lura användare. Så det gäller att vara skeptisk mot QR-koder på offentliga platser och webbplatser.
Källa 1