Tjäna pengar på Flickr!

Stefan Tell är fotograf i Stockholm som sysslar mest med porträttfotografering och reklam för små och medelstora företag. I detta inlägg skriver Stefan om ett tillfälle när han har sålt en bild där köparen hittade Stefans material på Flickr.
Tjäna pengar på Flickr! - Mjukvara.seMin i särklass roligaste upplevelse av vad Flickr kan överraska med är när en kanadensisk reklambyrå letade efter en bild de kunde använda i en kampanj för en lokal filmfestival de arbetade med. Filmfestivalen heter
Toronto Reel Asian International Film Festival och visar mindre och  okända filmer från Asien.
De hittade en bild jag, en svensk fotograf, hade tagit i Tokyo, Japan,  är jag var där på ett uppdrag för ett svenskt bokförlag. Bilden tog jag en dag på tunnelbanan och laddade upp på Flickr mest på kul. Och nu har
den fått pryda bokomslag, affischer och lite annat reklammaterial för filmfestivalen i Kanada. Det hade nog aldrig hänt utan Flickr.
Min erfarenhet av vad som gör vissa framgångsrika på Flickr är att de nästan uteslutande delar med sig. Och är trevliga. Egentligen är det inte svårare än så. Delta i de grupper som verkar intressanta, bidra till diskussionerna, kommentera andras bilder, markera de personer du vill följa som kontakter. Rätt var det är har du ett antal personer som tittar på dina bilder, ger feedback och kanske hittar något de gillar. Vem vet om det kan vara någon som behöver en bild från Sverige eller en svensk fotograf.
Sen får man inte glömma att ta sig lite tid och tagga bilderna, och gärna skriva några rader som beskriver varje bild, gärna på engelska om  man vill nå en internationell publik. Flickr är en sökmotor för bilder, trots alla andra funktioner som finns där, och utan sökbar text är det svårt att hitta något för de som letar. Glöm inte heller att lägga till dina bästa bilder i de grupper som verkar passa, det skadar aldrig.
Kommentarer från Mjukvara.se:
Här har ni en länk till just detta fotografiet på Flickr. Där finns det några saker att lägga märke till. I skrivandet stund är den bara sedd 119 ggr och lägg också märke till hur Stefan taggat och kommenterat fotot.
Här har ni en länk till Stefans fotoflöde
Fler bloggposter om Flickr:
Upphovsrätt på Flickr
Flickr som forum för fotointresserade.
Nybörjarguide för Flickr