Så här surfar du på internet anonymt

Idag lever vi i en värld av massövervakning där användandet av internet innebär att man utsätter sig för en mängd olika risker. Det är till exempel allmänt känt att det förekommer identitetsstölder och att företag spårar webbhistorik. Det finns dock knep för hur man skyddar sin identitet och därmed surfar mer säkert. Mjukvara.se har listat olika tjänster man kan använda sig av för att förbättra sin internetsäkerhet och surfa på internet anonymt.

Gratis VPN

Vill man surfa på internet anonymt kan ett av de bästa och mest användarvänliga alternativen finnas bland en av få gratis VPN-tjänster. VPN står på svenska för ett virtuellt privat nätverk och kopplar samman en dator med andra datorer för att få dem att fungera som om de befinner sig på samma lokala nätverk. Genom att använda sig av VPN tillåter man sin datortrafik att gå via en server som ligger någon annanstans i världen, vilket skyddar datorn från eventuella intrång och spårningsförsök. Tjänsten brukar dock kosta en del och kan ibland vara mer än vad en datoranvändare behöver. Därför kan det rekommenderas att man söker efter en kostnadsfri VPN-tjänst som gör det möjligt för användaren att spara pengar men ändå surfa anonymt. Förutom till datorer finns även VPN-tjänster tillgängliga för mobiltelefoner och har samma funktion. Det kan vara ett bra sätt att öka säkerheten.

Anonyma webbläsare

Ett utmärkt sätt att surfa på internet anonymt är att använda sig av anonyma webbläsare som Tor. Den kan användas likt hur man använder andra webbläsare som Chrome, Internet Explorer och Safari, men den består av ett online-nätverk för krypterad och anonym kommunikation. I praktiken går det till så att Tor skapar anonymitet genom att använda sig av tusentals servrar världen över för att dela upp datatrafiken i små delar, kryptera den och sedan skicka den vidare till den ursprungliga slutdestinationen. Det kan dock vara viktigt som användare av Tor att tänka på att den endast erbjuder anonymitet och kryptering för den trafik som går via webbläsaren. Det innebär till exempel att man inte kan få sin datatrafik krypterad om man använder sig av externa tjänster som Skype. Skulle man använda sig av Tor är det också viktigt att tänka på att man får tillgång till darknet, en dold del av internet man borde vara försiktig med att besöka då den innehåller mycket skadliga virus.

Proxyservrar

Ytterligare ett sätt att surfa på internet anonymt är att använda sig av så kallade proxyservrar. En proxy är en server man kommunicerar med på internet. Det finns bland annat många webbläsare och e-postklienter som tillåter datoranvändare att skicka all datatrafik via servrarna. Om man surfar via en proxyserver innebär det att all trafik går via servern och att webbsajterna registrerar serverns IP-adress istället för datoranvändarens. För den som är intresserad av att göra sig anonym med en proxyserver går det ofta att få tillgång till sådana helt kostnadsfritt. Det räcker med att söka efter det på internet och undersöka hur säkerhetsstandarden ser ut. Innan man installerar en proxyserver bör man dock tänka på att även om de i större utsträckning än VPN-tjänster är kostnadsfria erbjuder de ofta inte samma säkerhetsstandarder och de kan inte heller skydda en datoranvändares anslutning.

Anonyma sökmotorer

Ännu ett sätt att surfa på internet anonymt är att använda sig av anonyma sökmotorer. De fungerar oftast som andra kändare sökmotorer fast med skillnaden att de inte samlar in data. Startpage och DuckDuckGo är bland annat två av de kändaste sökmotorerna med detta ändamål. Vad som skiljer dessa sökmotorer från större och kändare aktörer som Google eller Yahoo är att de varken samlar in data eller använder den för att till exempel rikta reklam till den som söker. Det är annars vanligt att sökmotorer samlar in vad datoranvändare söker på. Genom att använda anonyma sökmotorer kan man i större utsträckning värna om sin personliga integritet.

Tilläggsprogram för anonymitet

Ett till sätt att surfa på internet anonymt är att installera diverse tilläggsprogram. Beroende på vilken webbläsare man använder sig av existerar det olika tilläggsprogram som kan installeras för att öka säkerheten och anonymiteten. Ett av de kändaste tilläggsprogrammen är till exempel Ghostery som avslöjar osynliga spårningsfunktioner på de hemsidor man besöker. Ytterligare något man kan göra för att surfa anonymt är att använda sig av en webbläsares inkognitoläge. Det kan göra så att webbläsaren varken sparar sökningar eller cookies. Inkognitoläget finns tillgängligt i de flesta webbläsare och brukar gå att finna om man letar i menyerna.