10 steg för att välja den bästa VPN-tjänsten
Det finns omkring 50 VPN-tjänster som presterar bra eller mycket bra. Men hur vet du vilken VPN som är bäst egentligen? Det tar vi reda på i den här artikeln.
10 faktorer för att hitta den bästa VPN-tjänsten
- Kill Switch ska finnas tillgänglig.
- VPN-programmen ska vara enkla att använda.
- VPN-företaget ska inte spara några känsliga loggar.
- Du ska få en bra hastighet.
- Du ska kunna låsa upp streamingtjänster.
- Starka och säkra krypteringsprotokoll ska erbjudas.
- Du ska kunna fildela anonymt.
- Ett stort servernätverk ska erbjudas.
- Du ska få tillgång till bra kundsupport.
- Du ska kunna koppla upp många enheter samtidigt.
Vi har hämtat alla fakta från VPNBasens artikel som vi länkar till nedan.
Läs mer: Bäst VPN | Jämför de 63 Bästa VPN-tjänsterna
Nedan berättar vi mer om de faktorer som vi precis nämnt i större detalj.
1. Du ska få tillgång till ett kill switch-verktyg
Detta verktyg bryter din internetuppkoppling per automatik om du skulle tappa kontakten med din VPN-leverantör. Det är inte kul för stunden, men samtidigt nödvändigt för du ska kunna undvika att surfa oskyddat.
Se till att den VPN-tjänst du funderar på att skaffa erbjuder stöd för Kill Switch för alla enheter du tänker använda dig av. Denna funktion är nämligen mycket viktig för att du garanterat ska förbli anonym på nätet.
2. VPN-programmen ska vara begripliga
Det finns bra och dåliga VPN-program, men hur skiljer du på ett bra och ett dåligt VPN-program egentligen?
Jo, med ett med ett bra VPN-program kan du byta server på en millisekund, medan det samtidigt är enkelt att hitta det du letar efter.
Vill du låsa upp amerikanska Netflix? Då ska det också finnas öronmärkta servrar som låter dig göra det.
Värt att tänka på är att det ska finnas bra VPN-program till alla vanliga enheter såsom iOS, Android, MacOS, Windows och Linux.
3. Inga loggar ska sparas
VPN-företag som sparar loggar är inte säkra. Detta då de kan använda loggarna för att spåra dig.
Du ska alltså välja ett VPN-företag som är loggfritt, det vill säga en ”no log VPN”.
VPN-tjänster som inte sparar loggar inkluderar bland annat Cyberghost, ExpressVPN och NordVPN.
4. Du ska få en bra surfhastighet
Alla VPN-tjänster använder sig av krypteringsprotokoll för att du ska bli anonym på nätet. Dessa protokoll fungerar utmärkt, men de gör samtidigt att din internetuppkoppling kan bli långsammare.
De bästa VPN-tjänsterna har så starka servrar och så lättviktiga protokoll att du inte märker någon skillnad.
Mer specifikt får du stå ut med en hastighetssänkning på mellan 0 och 5 % med en snabb VPN-tjänst, och en hastighetsminskning på mellan 5 och 60 % med en mer långsam VPN-tjänst.
Det är just snabbheten som särskiljer bra VPN-tjänster och dåliga VPN-tjänster på det tydligaste sättet.
5. Du ska kunna komma åt svensk och utländsk streaming
Många använder VPN-tjänster för att låsa upp tv-plattformar såsom amerikanska Netflix samt brittiska BBC iPlayer.
Detta kan du göra tack vare att VPN-tjänster ”lurar systemet”, det vill säga genom att de får tv-plattformarna att tro att du är i USA eller England när du egentligen är hemma i tv-soffan.
Streamingtjänsterna gillar absolut inte detta. De har nämligen satt in motåtgärder som ska se till att VPN-användare slängs ut så fort streamingportalen så fort de märkt att du surfar med en VPN.
Den teknik som streamingtjänsterna använder sig av kallas för DPI-teknik, eller deep packet inspection. Om du är intresserad gällande hur den tekniken fungerar har TechTarget en bra artikel om det.
Summa summarum är att bra VPN-tjänster är starka nog för att överlista tv-plattformarnas motåtgärder, medan dåliga VPN-tjänster inte är det.
Med de bästa VPN-tjänsterna kan du alltså låsa upp alla tv-plattformar, medan du i princip inte kan låsa upp någonting med de VPN-tjänster som inte håller måttet.
6. Du ska få tillgång till snabba och säkra krypteringsprotokoll
WireGuard, OVPN och IKEv2 är tre av de bästa VPN-protokollen. Tumregeln säger här; ju fler VPN-protokoll du får tillgång till, desto bättre. Detta då vissa enheter fungerar bäst med vissa protokoll.
Så när du har tillgång till många VPN-protokoll kan du vara säker på att det finns ett bra protokoll som passar för just dina enheter.
7. Du ska kunna fildela anonymt
Det finns upphovsrättstroll som spårar fildelare med hjälp av verktyg som kartlägger deras IP-adresser. För att förtydliga läget fungerar din IP-adress som din personliga identifierare på nätet, alltså ungefär som ett telefonnummer fast för ditt internetabonnemang.
Men för att kunna få tag på någons IP-adress, då måste man också få tillgång till den riktiga IP-adressen, inte bara VPN-företagets anonyma IP-adress.
VPN-företag som är loggfria byter ut din riktiga IP-adress, vilket medför att de således kan skydda dig mot upphovsrättstroll på ett effektivt sätt.
Så med en bra VPN-tjänst behöver du inte oroa dig för om du råkar ladda ner ”fel” filer av misstag, då upphovsrättstrollen inte kan spåra dig i vilket fall.
8. Du ska få tillgång till många servrar
Att få tillgång till många servrar i många länder är ett stort plus av två anledningar. För det första är det enklare att hitta en snabb server då det finns många VPN-servrar att välja på, och för det andra kan du låsa upp tv-portaler i alla länder som VPN-företaget erbjuder servrar i.
Men är VPN-företag med stora servernätverk alltid bättre än VPN-företag med små servernätverk?
Nej, så är det absolut inte.
Enligt VPNBasens undersökning sköter sig VPN-företag med omkring 100+ servrar sig ibland bättre än VPN-företag med 3 000+ servrar.
Så du ska inte stirra dig blind på servernätverkets storlek. 100+ supersnabba VPN-servrar i 50+ länder kan nämligen i många fall vara bättre än 3 000+ VPN-servrar i 100+ länder.
9. Du ska bli erbjuden bra kundsupport
Inom VPN-branschen blir du vanligtvis erbjuden support via chatt dygnet runt, men om det inte finns någon livechatt får du alltid möjlighet att kontakta supporten via e-post.
Tumregeln säger här; du ska få ett träffsäkert svar på din fråga inom 5 minuter, annars underpresterar supportavdelningen.
10. Du ska kunna koppla upp alla dina enheter
Vanligtvis får du möjlighet att koppla upp omkring 5 enheter på ett och samma VPN-abonnemang. Men det finns faktiskt VPN-företag som låter dig koppla upp hur många enheter som helst, vilket är särskilt generöst.
Som du själv förstår är det ”ju fler enheter du får koppla upp – desto bättre” som gäller här.
Men priset då – är det inte bra att skaffa en gratis VPN?
Nej, de VPN-tjänster som inte tar betalt av dig är alltid osäkra. Betal-VPN-tjänster får in pengar genom månadsavgifter, men det får ju inte gratis-VPN-tjänsterna. Då tvingas gratis-VPN-tjänsterna vara ”finurliga”.
Med finurliga menar vi att de samlar in så mycket information de kan om dig för att efter det sälja allt till närmsta annonsbolag.
Att skaffa en VPN som är gratis är alltså en riktigt hemsk idé. Om du inte vill eller har råd att skaffa en premium-VPN, då är det bättre att du inte skaffar någon VPN över huvud taget.
Bildkälla: https://vpnbasen.se