VPN vs. Tor: Vad fungerar bäst egentligen?

Det finns många sätt att surfa anonymt på nätet. De två mest populära sätten är att använda sig av en VPN, eller via TOR.

Men hur fungerar de tjänsterna, och vilken av dem är bäst egentligen? 

Det får du svar på i den här artikeln.

Vad är en VPN?

En VPN, eller VPN-tjänst är ett mjukvaruprogram som byter ut din riktiga IP-adress, det vill säga din personliga identifierare på nätet, mot en anonym IP-adress. Det medför att du kan surfa anonymt så länge du är uppkopplad mot en VPN-server.

Om du vill veta mer om hur en VPN fungerar har Teknikguiden.se en bra artikel om det

VPN vs. Tor: Vad fungerar bäst egentligen? - Mjukvara.se

Bildkälla: Teknikguiden.se

Vad är Tor?

Tor, eller The Onion Routing, är en anonymiseringstjänst med öppen källkod där användarna kan kommunicera med varandra på ett anonymt sätt. Det är i sin tur noder (servrar) och starka krypteringsprotokoll som ser till att Tor fungerar som det ska. 

Vad är bäst – Tor eller VPN?

Tor och VPN är bäst på olika saker, vilket vi förtydligar nedan.

3 exempel på när du ska använda Tor

1. När du vill vara helt anonym på nätet

Det är i princip omöjligt att spåra en person som skyddar sig med hjälp av Tor-nätverket. Med Tor kan du alltså besöka vilken webbsida du vill utan att lämna några spår efter dig. Vare sig på din enhet eller på webbsidans server.

2. När du vill komma åt Dark Web

Du kan använda dig av Tor för att få tillgång till Dark Web (även kallat Dark Net). På Dark Web hittar du i princip allt som du inte hittar på vanliga internet, via sökmotorer såsom Google. Värt att tänka på är att många av Dark Net-webbsidorna säljer olagliga saker, så ta det försiktigt.

3. När du vill vill undvika spårning

Journalister, visselblåsare och aktivister av olika slag har extrema krav på att inte bli spårade när de lämnar över information. För extremt säker informationsöverlämning passar Tor bäst, för med detta nätverk lämnar du aldrig några spår efter dig.

4 exempel på när du ska använda en VPN

1. När du vill låsa upp innehåll från andra länder

SVT Play, C More, Netflix och Disney + är fyra stora streamingplattformar som väljer att låsa in sitt innehåll i olika regioner. Men det gör inte så mycket. Åtminstone om du har en VPN.

Med en VPN kan du nämligen ”lura systemet” så tv-plattformen tror att du befinner dig i rätt land när du egentligen inte gör det.

Men det är inte bara streamingplattformar du kan låsa upp med en VPN. I slutna länder såsom Kina kan du komma åt tjänster såsom Facebook och Twitter så länge du skaffar en bra VPN-tjänst.

2. När du vill fildela anonymt

Du kan fildela med Tor, men det går samtidigt extremt långsamt. Om du vill kunna fildela snabbt och anonymt är en VPN det bästa alternativet.

3. När du vill skydda dig på publika Wifi-nät

När du skyddar dig med en VPN-tjänst kan inte personer såsom hackare och nätverksägare se vad du gör när du är uppkopplad mot deras Wifi-nät.

Så när du är uppkopplad mot ett publikt wifi-nät som du bland annat hittar på flygplatser och restauranger, då är det i princip alltid en nödvändighet att du använder dig av en VPN.

4. När du vill surfa snabbare

Har du undrat varför Netflix hackar under perioder då många är ute på nätet samtidigt, såsom vid kvällar och helger? Då ska du få ett svar på det lilla mysteriet.

Det är nämligen så att i princip alla internetoperatörer väljer att strypa din internetuppkoppling under ”peak”-tider. Men med en VPN slipper du det problemet, då din internetoperator inte ser vad du gör på nätet och således inte kan strypa din internetuppkoppling. 

Kan man använda en VPN och Tor på samma gång?

Ja, det är tekniskt möjligt men samtidigt en ganska dålig idé. När du använder en VPN och Tor samtidigt får du en långsam uppkopplingshastighet, samtidigt som du inte får ett bättre skydd jämfört med om du bara använt Tor eller en VPN.