Undvik olaga intrång på din mobil med dessa knep

Idag får varenda bit av vår personliga information plats i våra händer, inuti våra smartphones. Med det sagt måste vi också vidta de nödvändiga säkerhetsåtgärder som krävs för att undvika olaga intrång på våra mobila enheter.

I följande artikel kommer vi kika närmre på vad man kan göra för att skydda sin integritet, personliga information och helt enkelt finna sinnesro.

Uppdatera ditt operativsystem och dina appar

Programvaruutvecklare uppdaterar ständigt sina program, och många uppdateringar och buggfixar innehåller nödvändiga säkerhetsförbättringar som hjälper till att skydda smartphones mot olaga intrång. Just därför är det så viktigt att alltid uppdatera ditt operativsystem och dina appar när du får en notifikation om att en ny uppdatering finns tillgängligt. På så sätt minimerar du risken för att utsättas för virus och hackare.

Undvik att surfa på ett offentligt Wi-Fi

Det finns en viss risk relaterad till användandet av offentligt Wi-Fi eftersom praktiskt taget alla som är uppkopplade på ett sådant kan se vad andra håller på med. Försök därför att bara använda din privata mobilanslutning när det är möjligt och stäng av Wi-Fi på din smartphone helt och håller när du är på en offentlig plats. Åtminstone när du gör saker online som kräver personliga upplysningar, som exempelvis när du genomför transaktioner. Om du verkligen måste surfa på ett Wi-Fi så rekommenderar vi att du kopplar upp dig på en VPN-tjänst. På så sätt gör du åtminstone din internethistorik anonym för hackers.

Var försiktig med vad du installerar

När du installerar en app till din smartphone bör du först och främst undersöka dess legitimitet, till exempel genom att läsa recensioner av appen, men också kika på vad den får behörighet till. Några appar får möjlighet till att tillgå dina filer, komma åt din kamera eller lyssna på din mikrofon. Det finns naturligtvis legitima användningsområden för dessa funktioner, men de är även potentiellt öppna för att missbrukas också.

Försvåra det för inkräktare att ta sig in

Om en brottsling får fysisk tillgång till din mobil kan de orsaka alla möjliga problem. Därför bör du till att börja med se till att din mobil kräver en lösenkod och att den är låst när den inte användas. Du kan också ställa in så att det finns lösenord på specifika appar och liknande. På så sätt undviker du att om (eller när) en brottsling väl får tag på din enhet, så blir det svårt för denne att göra något eftersom dina appar och/eller program också kräver lösenord.

Installera ett antivirusskydd

Även om mobiler inte är lika illa utsatta för olaga intrång och virus som stationära och bärbara datorer är, finns det fortfarande en viss risk. Just därför bör du se till att installera ett antivirusskydd på din mobil för att undvika att din mobil och din personliga information råkar illa ut. Det finns dessutom en hel del helt kostnadsfria antivirusskydd som skyddar smartphones väldigt bra, så ett sådant program kan vara värt att installera om du inte vill investera i ett kostsamt skydd.